In de landbouw vormen ziekten, plagen en onkruiden een continue bedreiging voor een gezonde oogst. Vóór de uitvinding van bestrijdingsmiddelen, kunstmest, moderne veredeling en mechanisatie was landbouw op zijn zachtst gezegd een onzekere activiteitHet idee dat natuurlijk per definitie goed is, is een vergissing. De natuur is niet altijd leuk. In de landbouw vormen ziekten, plagen en onkruiden een continue bedreiging voor een gezonde oogst. Vóór de uitvinding van bestrijdingsmiddelen, kunstmest, moderne veredeling en mechanisatie was landbouw op zijn zachtst gezegd een onzekere activiteit. Het was elk jaar maar weer de vraag hoe de oogst zou uitpakken. In veel landen waar boeren niet de beschikking hebben over moderne landbouwmiddelen is dit nog steeds het geval. Een succesvolle landbouw is en blijft gestoeld op het onder controle houden van schadelijke dieren en planten, zodat wij in plaats van de natuur de oogst kunnen opeten.
Ook risico's bij natuurlijke middelen
Ook het uit de natuur halen van middelen voor de landbouw is niet zonder risico. Neem bijvoorbeeld azadirachtine uit de wonderboom. Een stofje dat in zowel de biologische als gewone landbouw wordt gebruikt tegen schadelijke insecten, maar bij verkeerd gebruik is het giftig voor bijen. Of wat te denken van de inzet van het Aziatische lieveheersbeestje tegen bladluizen. Een natuurlijke oplossing die niet zo goed uitpakte voor de Nederlandse natuur. Het Aziatische lieveheersbeestjes verdringt nu het inheemse lieveheersbeestje. Bekend is ook het gevaar van het gebruik van dierlijke mest in de landbouw. Dit kan bij onzorgvuldig gebruik besmetting met ziekteverwekkende bacteriën veroorzaken.
Chemie kan zoals we weten ook een risico zijn. De introductie van de chemie in de landbouw ging met vallen en opstaan. DDT is een bekend voorbeeld. Het bleek heel succesvol in de bestrijding van schadelijke insecten, zoals de malariamug. Later bleek dat het zich ophoopte in het ecosysteem. Het werd daarom verboden. Actueel is ook de discussie over de neonicotinoïden en de bijen. Neonicotinoïden kunnen giftig zijn voor bijen. Om schade te voorkomen is het gebruik daarom aan strenge regels gebonden. Veel besproken zijn ook de effecten van kunstmest. Kunstmest is vrij van ziekteverwekkende bacteriën, maar kan wel bijdragen aan teveel meststoffen in de natuur.
Het versoepelen van de regels voor natuurlijke middelen omdat ze natuurlijk zijn, is dan ook een slecht ideeOf middelen nu chemisch of natuurlijk zijn, het maakt niet uit. Een gifstof uit de natuur kan net zo gevaarlijk zijn als een stof uit een fabriek. Bijkomend voor veel natuurlijke middelen is dat ze leven. De gebruikte insecten, bacteriën en schimmels kunnen zich vestigen in de natuur en daar blijvend schade veroorzaken. Het versoepelen van de regels voor natuurlijke middelen omdat ze natuurlijk zijn, is dan ook een slecht idee. Zowel chemische als natuurlijke middelen moeten zorgvuldig worden beoordeeld op risico’s voor mens en milieu, zodat er alleen veilige middelen op de markt komen. Alleen dan kunnen we de kansen die natuurlijke en chemische middelen bieden voor een duurzame landbouw op een verantwoorde manier blijven benutten.
Hinse Boonstra is werkzaam voor Bayer, een producent van zowel biologische als chemische middelen. Over bijgaande foto zegt hij: "Er is een stevige discussie gaande over de gezondheid van bijen. Hierin ligt veel aandacht op mogelijke effecten van chemische bestrijdingsmiddelen. Ook hier geldt echter dat de natuur niet altijd leuk is. Natuurlijke factoren zoals bijvoorbeeld ziekten en plagen en het weer hebben een grote invloed op de gezondheid van bijen, maar ook imkerpraktijken waarbij biologische middelen als mieren- en oxaalzuur worden gebruikt zijn niet zonder risico voor de gezondheid van bijenvolken".
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#71 Martinus, kwam nog een waarschuwing tegen, die ging over een nieuwe groep fungiciden, de SDHI (succinate deshydrogenase inhibitor), die veel in de graanteelt wordt gebruikt.
#70 Frank Eric, riool overstorten, medicijn restanten, de-icing vervuiling in watergangen, strooizout vervuiling, stikstof uitstoot door auto’s, versteening van de randstad, fijnstof, plastic soep, chemische lozingen op riolering, synthetische drugs afval, verontreinigde grond meng praktijken, huishoud middeltjes vervuiling (bv Ampa), Overmatig chloor gebruik binnen en buitens huis, gasvels aardbevingen, zoute kwel, CO2 uitstoot grote vaart, industrie, vervoer, etc etc
Hoeveel voorbeelden wil je hebben?
Denk jij nu echt dat de land en tuinbouw de grootste wissel trekt?
#68, Martinus: ' Het grote probleem is dat het locale ecosysteem ons niet kan dragen, de mensen en dat met name de overbevolking ervan'. Wat bedoel je daar precies mee?
#66 Dick B, Maak mij ook zorgen om de zool resistenties. Ben ook voorzichter geworden met de middelen vanwege deze resistenties. Kan nog niet helemaal zonder maar ben er druk mee bezig. Er is een breed scala aan fungiciden zonder azolen, afwisseling van deze middelen zal resistentie onderdrukken. Verder is er toepassing van UV licht tijdens het sorteren, Ozon gas in de bewaring, afdekken van de composthoop, beter composteren.
Bollen kunnen zonder bestrijdingsmiddelen geteeld worden. Dit kost echter opbrengst, beperkt je vreselijk in assortiment, en wordt niet betaald in de markt.
Er zijn veel ontwikkelingen in MPS Gap en Milieukeur. Greenpeace pushed de key players in de markt en er komt wat druk uit Duitsland en Frankrijk. Dit geeft kansen voor ca 50% van het geteelde areaal om strakker in bestrijdingmiddelen te gaan zitten. De rest is export buiten EU en die zijn minder veeleisend wat betreft gebruikte middelen.
#65 Belinda, Check Mark Shepard's New Forest Farm op adres "15124 Ash Ridge Dr, Viola, WI 54664, Verenigde Staten" daar zal je zien dat hij een variatie aan breedte aanhoud. In een rapportage die ik eerder heb aangehaald spreken zij van "hun optimale breedte van 25meter".
Ja ach dat geld, tja dat is land en wat machines en loodsen. Ja daar heeft mijn mijn over- overgroot vader, overgroot vader, opa, vader en ik hard voor gewerkt en zuinig geleefd. Dat wil ik doorgeven aan mijn zoon, klein zoon, klein klein zoon. Dat land daar passen wij op, want dat is de 'key factor".
Er gaat niets in bij de "groene" "Biologische aanhangers". Dat is juist wat de discussie in de weg staat. Het grote probleem is dat het locale ecosysteem ons niet kan dragen, de mensen en dat met name de overbevolking ervan.
maar beantwoord eenmaal mijn vraag.
- Wat is polycultuur? strak definiëren svp.