Begin dit jaar onderzocht de Consumentenbond de versheid en hygiëne van de gerookte zalm in de Nederlandse supermarkten. Omdat er bedorven zalm werd aangetroffen, trok de Bond al meteen aan de bel. Dat leidde tot terugroepacties door Jumbo en de NVWA.

De Consumentenbond constateerde echter ook dat aan de bewaarinformatie op de verpakkingen veel mankeert. De Bond meldt: "Op 13 van de 20 onderzochte producten staat een tenminste-houdbaar-tot-datum (tht) in plaats van een te-gebruiken-tot-datum (tgt). De tht-datum suggereert dat de gerookte zalm na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum nog prima gegeten kan worden, wat absoluut onwenselijk is bij zo’n kwetsbaar product.

Ook op het houdbaarheidsadvies na openen is het nodige aan te merken. Op de helft van de 20 verpakkingen staat het vage advies ‘na openen beperkt houdbaar’. Dit is volstrekt onduidelijk voor consumenten en zou veel concreter moeten zijn, bijvoorbeeld: ‘na openen binnen 48 uur consumeren’. En slechts op 6 van de 20 verpakkingen wordt het advies gegeven om de zalm op maximaal 4 graden Celsius te bewaren, terwijl dit het veiligste advies is."


Betere bewaarinformatie
De Consumentenbond zal deze kritiek voorleggen aan de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA)men aan het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de brancheorganisatie van supermarktketens. De Bond vindt dat supermarkten zelf ook strenger moeten toezien op de voedselveiligheid van de door hen verkochte gerookte zalm.

Het volledige onderzoek verschijnt in de Consumentengids van mei.
Dit artikel afdrukken