Wel eens gehoord van Foodello? Dat is een nieuwe online supermarkt, van oorsprong Fins, die sinds februari in Nederland actief is. Met groot succes, want Foodello is een 'outlet'. In de webshop verkoopt Foodello restpartijen van supermarktproducten die om allerlei redenen niet in een reguliere supermarkt verkocht mogen worden. Dat doet Foodello om voedselverspilling tegen te gaan. Maar in tijden van inflatie zijn de laaggeprijsde producten voor consumenten buitengewoon aantrekkelijk. Ook in Vlaanderen gaat Foodello nu van start.
Geen winkel, maar wel een flitsende webshop, waar allerlei producten te koop zijn, van zeep tot koekjes, en ook vers. Er is alleen iets mee. Zo kunnen het producten zijn waarvan de 'tenminste houdbaar tot'-datum is verstreken. Of appels met hagelschade bijvoorbeeld.

De van oorsprong Finse webwinkel Foodello koopt rest- en opruimingspartijen van supermarktproducten in bij producenten, importeurs en groothandels en biedt die aan met 20 tot 90% korting. Zo hoopt het bedrijf bij te dragen aan het tegengaan van voedselverspilling. Het aanbod wisselt, omdat Foodello afhankelijk is van wat er over is bij producenten. Nu het bedrijf ook in Vlaanderen levert, zoekt Foodello ook naar Belgische leveranciers.

Is dat wel veilig, producten over de datum? Ja hoor, zegt het Belgische voedselagentschap FAVV. Producten die over de datum zijn - de THT-datum - mogen nog gewoon verkocht worden, "op voorwaarde dat ze in goede omstandigheden bewaard werden en dat de verpakking niet is beschadigd." Wel is Foodello verantwoordelijk voor de controle.

In de 8 maanden dat Foodello buiten Finland actief is - in Nederland dus - wist het bedrijf al 30.000 klanten over de streep te trekken. Geen wonder, nu mensen door de hoge inflatie op zoek zijn naar manieren om goedkoper boodschappen te doen, schrijft De Tijd.