Dat zei de Oostenrijkse medisch onderzoeker Dr. Rainer Oberbauer naar aanleiding van feitelijk onderzoek naar diëten om mensen te laten afvallen. Volgens de gangbare opvatting zouden diabetespatiënten moeten oppassen met zout en eiwitten. Die zouden slecht zijn voor hun nieren.
Op basis van deugdelijk dubbelblindonderzoek blijkt de gangbare mening naar de prullenbak van bakerspraatjes te moeten worden verwezen.
"Veel van onze aanbevelingen zijn gebaseerd op meningen, denk ik", zegt Oberbauer die meewerkt aan het onderzoek dat werd uitgevoerd door de universiteit van Wenen.
De uitspraak van Oberbauer is opmerkelijk, want de gangbare opvatting zit diep. In Nederland werd de bekende afvalinternist dokter Frank twee jaar geleden door de Wageningse hoogleraar voedingsleer Frans Kok fel aangevallen omdat hij in zijn afvaldieet het eiwitgehalte relatief veel te hoog zou laten. Kok ging in samenwerking met wetenschapsjournalist en anti-kwakzalver Broer Scholtens zelfs zover een totaal onwetenschappelijk experiment als tegengif te presenteren.
"Omdat er geen dubbelblind onderzoek is naar gebruikelijke aanbevelingen zoals zoutrestrictie en het eten van groenten en fruit, bevelen dokters aan wat logisch en plausibel klinkt. Maar het heeft geen wetenschappelijke basis." Dat schrijft Reuters.
Dit artikel afdrukken
Op basis van deugdelijk dubbelblindonderzoek blijkt de gangbare mening naar de prullenbak van bakerspraatjes te moeten worden verwezen.
"Veel van onze aanbevelingen zijn gebaseerd op meningen, denk ik", zegt Oberbauer die meewerkt aan het onderzoek dat werd uitgevoerd door de universiteit van Wenen.
De uitspraak van Oberbauer is opmerkelijk, want de gangbare opvatting zit diep. In Nederland werd de bekende afvalinternist dokter Frank twee jaar geleden door de Wageningse hoogleraar voedingsleer Frans Kok fel aangevallen omdat hij in zijn afvaldieet het eiwitgehalte relatief veel te hoog zou laten. Kok ging in samenwerking met wetenschapsjournalist en anti-kwakzalver Broer Scholtens zelfs zover een totaal onwetenschappelijk experiment als tegengif te presenteren.
"Omdat er geen dubbelblind onderzoek is naar gebruikelijke aanbevelingen zoals zoutrestrictie en het eten van groenten en fruit, bevelen dokters aan wat logisch en plausibel klinkt. Maar het heeft geen wetenschappelijke basis." Dat schrijft Reuters.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik weet niet waar dr. Oberbauer zijn wijsheid vandaan haalt maar zoutbeperking is wel een bewezen effectieve strategie om de bloeddruk bij diabetes te verlagen. Bloeddrukverlaging bij hypertensie bij type 2 diabetes is de meest effectieve manier om cardiovasculaire complicaties te voorkomen. Daar is dus wel degelijk onderzoek naar gedaan maar dubbelblind onderzoek is een redelijk onmogelijke eis bij zoutreductie (net als bij vrijwel alle voedingsinterventies overigens).
Die schadelijkheid van eiwit valt inderdaad reuze mee (behalve bij bijkomende ernstig gestoorde nierfunctie) maar dat was al bekend.
Ter verduidelijking: bloeddruk verlaging lijdt bij type 2 diabetes patiënten vooral tot minder beroerten
Jaap, ik meen dat de zgn. eiwitcomplicaties van een koolhydraatbeperkt dieet in Nederland zelfs door de CBO-richtlijnen worden ondervangen. Als ik me niet vergis zelfs door jouw toedoen. Het is dus volstrekt waar wat je zegt. En toch ....
... nu de sociologie van de voedingsleer en de medische wetenschap. Frans Kok sloeg er Frank van Berkum mee om de oren. Onterecht. De antikwakzalvers in de personen van Renckens en Van Dam gebruikten hetzelfde argument tegen Van Berkum.
Kok, Renckens en Van Dam deden dat overduidelijk onterecht, maar met een beroep op hun kunde en autoriteit; een en andere nota bene met een wetenschapsjournalist op hun bagagedrager. Bovendien deden ze dat een land dat CBO-richtlijnen heeft die gebaseerd zijn op echte kennis.
Dat zou een reden kunnen zijn om je af te vragen waarom Oberbauer heeft gezegd wat we hier citeren.
Als je er zo naar kijkt, hoe reageer je dan?
Dick, de CBO richtlijn obesitas (al uit 2007) en de recentere voedingsrichtlijn diabetes (ik was bij beide nauw betrokken) geven aan dat gewichtsverlies op laag koolhydraat/hoog eiwit diëten minstens even groot, zo niet groter is, dan op vetbeperkte diëten (maar effecten van beide zijn beperkt omdat ze zo lastig zijn vol te houden). Overigens vind ik op basis van macronutriënten geformuleerde aanbevelingen niet erg zinvol. Het gaat om de voedingsmiddelen.
Oberbauer heeft het volgens mij mis wat betreft gunstig effect van zoutverlaging bij hypertensie/diabetes. Ik ken zijn motieven niet. Als hij wil uitdragen dat we alleen op basis van dubbelblind gerandomiseerde trials voedingsaanbevelingen mogen doen dan is dat spijtig.
Jaap, dat laatste zou ik volstrekt met je eens zijn, al moet je nu oppassen niet Renckens aan je broek te krijgen.
Ik weet het, ik kom nu op gevaarlijk terrein: stel nou dat hij zegt, dat er door zowel clinici als academici kennis wordt toegepast en als waar voorgesteld die domweg niet klopt. Hoewel weinigen de essentie twee jaar geleden oppikten, is dat nl. wat ik toen constateerde.