Op basis van deugdelijk dubbelblindonderzoek blijkt de gangbare mening naar de prullenbak van bakerspraatjes te moeten worden verwezen.
"Veel van onze aanbevelingen zijn gebaseerd op meningen, denk ik", zegt Oberbauer die meewerkt aan het onderzoek dat werd uitgevoerd door de universiteit van Wenen.
De uitspraak van Oberbauer is opmerkelijk, want de gangbare opvatting zit diep. In Nederland werd de bekende afvalinternist dokter Frank twee jaar geleden door de Wageningse hoogleraar voedingsleer Frans Kok fel aangevallen omdat hij in zijn afvaldieet het eiwitgehalte relatief veel te hoog zou laten. Kok ging in samenwerking met wetenschapsjournalist en anti-kwakzalver Broer Scholtens zelfs zover een totaal onwetenschappelijk experiment als tegengif te presenteren.
"Omdat er geen dubbelblind onderzoek is naar gebruikelijke aanbevelingen zoals zoutrestrictie en het eten van groenten en fruit, bevelen dokters aan wat logisch en plausibel klinkt. Maar het heeft geen wetenschappelijke basis." Dat schrijft Reuters.
Frank van Berkum maakt de opmerking: Deze opmerking is tzt wat voor een nieuw draadje: hoe effectief is voeding in de preventie en behandeling van ziekten?
Kunnen we dat draadje niet oppakken?
Ik ben sinds 2009 gediagnosticeerd met ziekte van Parkinson.
Sinds 2 jaar houd ik mij zo strikt als mogelijk aan een voor mij geheel nieuw eetpatroon (oerdieet) en mijn klachten zijn aanzienlijk verminderd. Medicijngebruik op 1/3 van begindosering. Sinds kort weet ik, dat ik een glutenallergie heb en neem dat, met goed resultaat, mee in het hele eetverhaal. Ik constateer vooruitgang, aanzienlijk, maar vind nauwelijks gehoor in de medische wereld. Maar ik ben toch niet de enige met een dergelijk verhaal? Waar kan ik naar toe voor uitleg, voortgang, informatie (over bijv. orthomoleculaire middelen)?
Kortom, hoe kom ik verder met mijn traject (en velen met mij)?
Wie kan mij hierover iets nuttigs zeggen?