Nederlanders eten jaarlijks volgens de officiële statistieken en voedingsleer per jaar 1 kilo per persoon te veel zout . Daarom daagt de Nierstichting heel Nederland uit om de zoutconsumptie terug te dringen, van de gebruikelijke 9 gram tot de aanbevolen 6 gram. De Zoutchallenge heet de campagne. Binnen 2 weken, belooft de stichting, helpt zij iedere consument een heel eind op weg met lekkere, zoutbewuste recepten en tips om foutste zoutste zaken te mijden. Zo’n reductie van 3 gram, zegt de stichting in een persbericht, kan de komende 10 jaar 150.000 gevallen van nierschade en 250 keer nierfalen helpen voorkomen. De zoutbewuste menu’s zijn vanaf 10 maart te downloaden van de site.

Dennis Zelistra berekende dat zoutreductie een beperkt effect op de zoutinname heeft. Volgens professor emeritus Frits Muskiet is de oorlog tegen zout een gevolg van het omdraaien van oorzaak en gevolg.
Nierstichting - Pers
  • Deel
Druk af