Steeds minder Italianen houden zich nog aan het traditionele en vooral gezonde mediterrane dieet met veel groenten, fruit en vis. Het blijkt te duur, vooral voor jongere gezinnen. Die kopen voedingsmiddelen als rijst, pasta en granen, die meer energie leveren voor minder geld. Behoorde in 2000 nog ruim de helft van de jongere gezinnen (met een gezinshoofd van 18-29 jaar) tot de 'traditioneel mediterrane' eters, in 2009 was dat aantal geslonken tot 36 procent. De uitgaven aan eten daalden in die tijd van 529 euro per gezinslid naar 478 euro. Dat schrijft FoodNavigator op basis van recent Italiaans onderzoek.
Vandaag werd ook bekend dat 15,8 procent van de Italiaanse bevolking, 9,5 miljoen mensen, onder de armoedegrens leven.
Dit artikel afdrukken
Vandaag werd ook bekend dat 15,8 procent van de Italiaanse bevolking, 9,5 miljoen mensen, onder de armoedegrens leven.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De amerikaanse hoogleraar Ancel Keys is waarschijnlijk één van de eerste wetenschappers geweest die de waarde van het "mediterrane diet" heeft onderkend. Hij wees op de hoge ouderdom en dat er minder kanker voorkwam.
In 1965 werkte ik in La Spezia en bezocht daar een lezing over de waarde van het mediterrane diet. Het is primair gebaseerd op het rijkelijk gebruik (min. 20 gram per dag) van extra vergine olijfolie waar niet mee geknoeid is. Dat betekend:
- Met de hand geplukte olijven;
- De in de olijfolie aanwezige bijzondere componenten, 0,5 wt% squaleen, 0,25 wt% polyfenolen en 0,02 wt% vitamin E mogen niet uit de olijfolie geraffineerd worden.
- Koud persen en zo weinig mogelijk contact met lucht.
Olijfolie wordt geproduceerd door de grote spaanse firma De Oleo. Zij produceren de merken Bertolli, Carbonell, Monini, etc. In totaal een stuk of 8. Ik heb een sterk vermoeden dat tegenwoordig squaleen uit deze olijfolie wordt gehaald om het aan de cosmetische industrie te verkopen. Een grote firma kan zich de apparatuur permitteren en kan dit technisch eenvoudig doen. Kleine italiaanse boeren kunnen dit niet.
De kostprijs van deze laatste extra vergine olijfolie ligt dan ook minimal een factor twee hoger en zal daarom minder worden gekocht. De olijfolie die door de Oleo wordt geproduceerd is daarom inferieur aan de olijfolie die door de biologisch firma's in Italie en Griekenland worden geproduceerd. Zo bevat de olijfolie van de firma Fattoria La Vialla 2x zoveel polyfenolen.
- het gebruik van tomaten en van tomaten afgeleide sausen. Deze zijn rijk aan anti-oxidanten zoals licopeen.
- het gebruik van verse en gedroogde kruiden. Zijn zeer rijk aan anti-oxidanten.
- het gebruik van fruit na iedere maaltijd
- Meer vis dan vlees eten.
Het gebruik van pasta, rijst, pizza, couscous, etc wordt niet gezien als typisch mediterraan.
Kennis van de typische kenmerken van het mediterrane diet is noodzakelijk om ervan de optimale waarde te kunnen genieten. Het boek van Dr Frank is een goed uitgangspunt, maar het is erg jammer dat hij niets gezegd heeft over de aanwezigheid en de gezondheidswaarde van squaleen in extra vergine olijfolie.
Het op de juiste en optimale wijze volgen van de mediterrane leefwijze zal aanzienlijk duurder zijn dan het gebruik van de goedkope pizza's die niet tot het mediterrane diet gerekend kunnen worden. Dus ook de arme italianen kunnen het zich eenvoudigweg niet meer permiteren. Dan maar vaker naar de dokter.
Wicher, Keys is toch de man die zo jammerlijk verzadigd vet in de ban deed op basis van een statistische fout?
Dick, dat klopt, maar hij deed ook wel eens iets goeds.