In boerenbladen wordt veel ophef gemaakt over het Nederlandse bedrijf A-ware en de internationaal opererende Nieuw-Zeelandse zuivelaar Fonterra die samen in Nederland een nieuwe kaasfabriek willen openen. Waarom in ons kleine Nederland dat al barst van de dieren en de stront?
De bladen berichten en speculeren er flink over: hoe zit dat met die nieuwe kaasfabriek en wat zijn de consequenties ervan?
De Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra is een van de tien grootste zuivelbedrijven ter wereld. Het is verantwoordelijk voor een derde van de internationale zuivelhandel en, als enige echte Nieuw-Zeelandse multinational, voor 25 procent van Nieuw-Zeelands exportinkomsten. Fonterra is als coöperatie in handen van 10.500 zuivelboeren. Begin 2011 openden ze hun nieuwe Europese hoofdkantoor in Amsterdam - om te kunnen profiteren van de in Nederland aanwezige kennis en infrastructuren op het gebied van koeien, melk en kaas.
Fonterra is voornemens samen met A-ware Food Group een nieuwe kaas- en ingrediëntenfabriek in Nederland neer te zetten. Het streven is om in de fabriek zo'n 80.000 ton kaas te gaan produceren, met name voor de (Aziatische) groeimarkten. Voor zoveel kaas is nog veel meer melk nodig: zo'n 700 miljoen liter boerderijmelk, bij voorkeur van Nederlandse melkveehouders. In boerenblad Nieuwe Oogst worden verschillende motieven geopperd voor de reden waarom de kaasfabriek in het kleine Nederland zou moeten komen. Het zou
1. kunnen gaan om een verkapt overnamebod op kaasmaker DeltaMilk
2. kunnen gaan om een tactiek om A-Ware minder afhankelijk moeten maken van de grillen van FrieslandCampina en DMK die A-Ware van melk voorzien
3. helemaal niet eens om de kaasfabriek te doen zijn, maar om de eraan gekoppelde ingrediëntenfabriek waar de wei - het restproduct van kaas - wordt verwerkt.
Volgens Boerderij zal de benodigde toename van de melkproductie (met zo'n 8 procent) hopelijk de huidige, gunstige, melkprijzen hoog houden. Die gedachte wordt echter meteen gerelativeerd: Het recente verleden heeft echter ook bewezen hoe wankel het evenwicht tussen vraag en aanbod van melk wereldwijd is en pijlsnel doorwerkt op de Nederlandse melkprijs.
Wat het antwoord ook is, één ding is zeker. Het quotum gaat van de melk. Dat betekent dat Nederlandse melkveehouders meer melk gaan maken. Fonterra zal die zeker willen inkopen en dus zal de bank die uitbreidingsbeluste melkveehouders graag financieren. Van de dierenbeweging en inmiddels ook van de maatschappij moeten al de dieren buiten lopen. Mestwetgeving zorgt er daarnaast voor dat de mest óf door kippen en varkens óf door de koeien maar niet door steeds meer beesten samen mag worden geproduceerd. Nu er een oplossing voor de melk is en die prima internationaal kan worden verkocht, zou een heldere conclusie kunnen worden getrokken. Doek flink wat van die andere beesten op en zet Nederland maar vol met gezellige buitenkoeien. Aan varkens en kip valt voorlopig immers niets meer te verdienen. Die beestenboeren zitten op zwart zaad. Daarom spreken ze over het uitvinden van ‘nieuwe verdienmodellen’, maar zijn die nog ver uit het zicht. De koeienboeren hebben die al. Dankzij Nieuw-Zeeland.
Holland wordt melkland. Het zou zomaar kunnen.
Fotocredits: Hans Splinter (bewerkt), 'Van de wal in de sloot'
Dit artikel afdrukken
De Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra is een van de tien grootste zuivelbedrijven ter wereld. Het is verantwoordelijk voor een derde van de internationale zuivelhandel en, als enige echte Nieuw-Zeelandse multinational, voor 25 procent van Nieuw-Zeelands exportinkomsten. Fonterra is als coöperatie in handen van 10.500 zuivelboeren. Begin 2011 openden ze hun nieuwe Europese hoofdkantoor in Amsterdam - om te kunnen profiteren van de in Nederland aanwezige kennis en infrastructuren op het gebied van koeien, melk en kaas.
Fonterra is voornemens samen met A-ware Food Group een nieuwe kaas- en ingrediëntenfabriek in Nederland neer te zetten. Het streven is om in de fabriek zo'n 80.000 ton kaas te gaan produceren, met name voor de (Aziatische) groeimarkten. Voor zoveel kaas is nog veel meer melk nodig: zo'n 700 miljoen liter boerderijmelk, bij voorkeur van Nederlandse melkveehouders. In boerenblad Nieuwe Oogst worden verschillende motieven geopperd voor de reden waarom de kaasfabriek in het kleine Nederland zou moeten komen. Het zou
1. kunnen gaan om een verkapt overnamebod op kaasmaker DeltaMilk
2. kunnen gaan om een tactiek om A-Ware minder afhankelijk moeten maken van de grillen van FrieslandCampina en DMK die A-Ware van melk voorzien
3. helemaal niet eens om de kaasfabriek te doen zijn, maar om de eraan gekoppelde ingrediëntenfabriek waar de wei - het restproduct van kaas - wordt verwerkt.
Volgens Boerderij zal de benodigde toename van de melkproductie (met zo'n 8 procent) hopelijk de huidige, gunstige, melkprijzen hoog houden. Die gedachte wordt echter meteen gerelativeerd: Het recente verleden heeft echter ook bewezen hoe wankel het evenwicht tussen vraag en aanbod van melk wereldwijd is en pijlsnel doorwerkt op de Nederlandse melkprijs.
Wat het antwoord ook is, één ding is zeker. Het quotum gaat van de melk. Dat betekent dat Nederlandse melkveehouders meer melk gaan maken. Fonterra zal die zeker willen inkopen en dus zal de bank die uitbreidingsbeluste melkveehouders graag financieren. Van de dierenbeweging en inmiddels ook van de maatschappij moeten al de dieren buiten lopen. Mestwetgeving zorgt er daarnaast voor dat de mest óf door kippen en varkens óf door de koeien maar niet door steeds meer beesten samen mag worden geproduceerd. Nu er een oplossing voor de melk is en die prima internationaal kan worden verkocht, zou een heldere conclusie kunnen worden getrokken. Doek flink wat van die andere beesten op en zet Nederland maar vol met gezellige buitenkoeien. Aan varkens en kip valt voorlopig immers niets meer te verdienen. Die beestenboeren zitten op zwart zaad. Daarom spreken ze over het uitvinden van ‘nieuwe verdienmodellen’, maar zijn die nog ver uit het zicht. De koeienboeren hebben die al. Dankzij Nieuw-Zeeland.
Holland wordt melkland. Het zou zomaar kunnen.
Fotocredits: Hans Splinter (bewerkt), 'Van de wal in de sloot'
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Friesland Campina lacht groen, denk ik.
"Holland wordt melkland. Het zou zomaar kunnen."
Dat is het toch al! Hoeveel % van totale (verwerkte) melkplas wordt nu al niet geëxporteerd?
"Het quotum gaat van de melk. Dat betekent dat Nederlandse melkveehouders meer melk gaan maken."
Zoveel is zeker. Milcobel (BE) heeft haar coöperanten geraadpleegd inzake 2015. Meer melk zeggen die en dus gaat Milcobel fors uitbreiden qua infrastructuur om die meermelk verwerkt te krijgen.
Zou ik er ver naast zitten te stellen: Meer melk, minder melkgeld, meer schulden. Misschien kunnen we wedden, of mag dat hier niet :)
Don't be small because you can't figure out how to get big. Consider being small because it might be better. Ach, my dear Food Revolution ...
Touché. En of dit land een melkland is, maar ook een varkens- en een kippenland. En een tuinbouwland, maar die 4.000 hectare concurreren niet of nauwelijks met koeien.
Alleluja! Poederen die melk !!!!
Een generatie verder ... Twee Chinese ouderlingen:
Kleinste Chinees: "Merkwaardig toch hoe groot in gestalte die twintigers van vandaag. Nooit gezien."
Kleine Chinees: 'Kan moeilijk anders met die melk die tot een paar jaar terug nog uit Nederland kwam'.
Kleinste Chinees: "Hoe? Nu niet meer?"
Kleine Chinees: ' Neen, ondertussen importeren we de Nederlandse melkboeren in plaats van de melk en die zijn 't ook gewoon klein gehouden te worden'.
Kleinste Chinees: "Allez, mijne jong, waar is dat goed voor? Zijn we dan al niet met genoeg?'
Kleine Chinees:" Da's puur politiek menneke. De Nieuw-Zeelanders hebben het schoon gevraagd en dat kwam ons nog goed uit ook. Wie moet anders die kleine paarden melken in Mongolië?
Melk gaat groente achterna.
Kaas en poeder zijn lang houdbaar. Met dit soort producten kan je over de hele wereld verkopen. Verse melk niet. De fabriek moet bij de boeren staan. Helder toch? meer zeg ik niet. Erg verstandig van Frontera.