De Duitse student Dennis Buchmann geeft vlees een gezicht. Op zijn website Meine kleine Farm stelt hij ieder varken voor, vertelt over zijn of haar wederwaardigheden en meldt hij de slachtdatum. Vervolgens kun je van dat ene varken de verwerkte eindproducten (met name worst) bestellen.
Het project is ingegeven door Dennis' streven naar vermindering van onze vleesconsumptie. Door de varkens te individualiseren denkt hij zijn boodschap "WENIGER FLEISCH. MEHR RESPEKT!" kracht bij te zetten. Consumenten bestellen bewust dát stukje worst van dát varken, en niet meer de anonieme kilo's zonder naam of herkomst. Volgens zeggen loopt het project goed: de varkens zijn al tot ver voor de slachtdatum uitverkocht.
De vraag is natuurlijk of de consument zich inderdaad laat beïnvloeden. Recent nog liet een filmpje hier op Foodlog zien dat naarmate een dier ons nader staat, we het vlees ervan minder snel consumeren. Ook de (geringe) paardenvleesconsumptie lijkt zich onder dit argument te scharen.
Wat vinden Foodloglezers? Ga je minder vlees eet als je weet dat het van varken Getrud of Betsy komt?
Dit artikel afdrukken
De vraag is natuurlijk of de consument zich inderdaad laat beïnvloeden. Recent nog liet een filmpje hier op Foodlog zien dat naarmate een dier ons nader staat, we het vlees ervan minder snel consumeren. Ook de (geringe) paardenvleesconsumptie lijkt zich onder dit argument te scharen.
Wat vinden Foodloglezers? Ga je minder vlees eet als je weet dat het van varken Getrud of Betsy komt?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik mis de optie "Ik eet liever vlees van een dier dat ik heb gezien en waarvan ik weet dat het een goed leven heeft gehad."
Eet je er dan evenveel van als 20 jaar geleden?
Ik eet minder vlees dan 20 jaar geleden en het meeste vlees dat ik eet is van dieren van boeren die ik ken. Soms ken ik de dieren en in een enkel geval ben ik bij de slacht geweest. Ik heb juist moeite met het eten van vlees van dieren waarvan ik geen idee heb waar ze vandaan komen, wat voor leven ze hebben geleid en hoe ze zijn geslacht.
Naar mijn mening gaat dit idee mij iets ter ver, niet dat ik het een geweldig initiatief vind! Iedereen er van laten realiseren dat vlees van een dier komt, en niet als product wat standaard in het schap ligt. Als mensen het hele vlees proces gaan realiseren wordt er waarschijnlijk minder vlees gegeten. Natuurlijk, vlees hebben we nodig. Maar om nou altijd dat "onsje" extra te eten? Nee!
Als de consument gaat beseffen hoe het product tot stand komt, zal het na mijn mening minder vlees consumeren.
Maar om ieder dier persoonlijk te kennen? Ik vind het fantastisch, maar ik ben bang dat weinig met mij zijn.
Ik vind de gedachte om vlees 'dierlijk' te maken een goede gedachte. Het is eerlijk en neemt een bepaalde hypocrisie weg die naar mijn mening vooral in NL heerst. In Frankrijk zie je op de markt de koopman trots bij opbouw een grote zwijnenkop ophangen. Daar willen veel Nederlanders niet van weten als zij een kiloknaller gedachteloos uit het schap pakken. Het zal niet haalbaar zijn om bij ieder verkocht stukje vlees naam en foto bij te voegen, maar vlees 'dierlijk' maken geeft de liefhebber een kwaliteitsgevoel en zal de onbewuste eter 'bewuster' maken en daarmee wellicht de vleesconsumptie iets verminderen.