De industriële verwerking van tomaten levert tomatenresten op: vel, zaadjes, pulp. In dat 'afval' blijken veel bio-actieve stoffen te zitten die gebruikt kunnen worden voor 'functional foods' en natuurlijke voedselconservering.
Tomaten zijn het op-een-na meest geproduceerde gewas ter wereld (na de aardappel). Er worden dus enorme hoeveelheden van verwerkt. Uit recent onderzoek door de Griekse Harokopio Universiteit blijkt dat in het restafval actieve componenten zitten.
Het internetmagazine FoodNavigator meldt: The study - published in LWT - Food Science and Technology - compared the concentration in bioactive compounds in tomato-processing by-products and unprocessed tomatoes. The research team found that on a dry-weight basis, tomato by-products and wastes contained significantly lower amounts of lycopene, but had increased levels of beta-carotene, tocopherols, sterols and terpenes - while fatty acid profile were found to be similar in both processed wastes and unprocessed tomatoes.
Deze actieve stoffen worden aangetroffen in de tomatenresten, dus in wat overblijft nadat verse tomaten industrieel verwerkt zijn in allerlei processen. Het zijn stoffen waarvan de anti-oxidantwerking algemeen erkend wordt. De onderzoekers stellen daarom:
As tomato-wastes are bioorganical materials and being in line with the trend for sustainability and recycling/reusing, these value-added constituents could be either isolated from the wastes to be used as natural antioxidants for the formulation of functional foods, or to serve as additives in food systems to elongate their shelf life.
Je kunt natuurlijk ook gewoon de tomaten eten. Een feit is echter dat er veel restafval is van tomatenproducten zoals bijvoorbeeld tomatensoep, tomatensaus en tomatensap.
Fotocredits: photologue_np
Dit artikel afdrukken
Het internetmagazine FoodNavigator meldt: The study - published in LWT - Food Science and Technology - compared the concentration in bioactive compounds in tomato-processing by-products and unprocessed tomatoes. The research team found that on a dry-weight basis, tomato by-products and wastes contained significantly lower amounts of lycopene, but had increased levels of beta-carotene, tocopherols, sterols and terpenes - while fatty acid profile were found to be similar in both processed wastes and unprocessed tomatoes.
Deze actieve stoffen worden aangetroffen in de tomatenresten, dus in wat overblijft nadat verse tomaten industrieel verwerkt zijn in allerlei processen. Het zijn stoffen waarvan de anti-oxidantwerking algemeen erkend wordt. De onderzoekers stellen daarom:
As tomato-wastes are bioorganical materials and being in line with the trend for sustainability and recycling/reusing, these value-added constituents could be either isolated from the wastes to be used as natural antioxidants for the formulation of functional foods, or to serve as additives in food systems to elongate their shelf life.
Je kunt natuurlijk ook gewoon de tomaten eten. Een feit is echter dat er veel restafval is van tomatenproducten zoals bijvoorbeeld tomatensoep, tomatensaus en tomatensap.
Fotocredits: photologue_np
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
En ga je tomaten zomaar verwerken, dan kan het maar zo zijn dat je tegen de octrooien van Provalor aanloopt. Dit innovatieve Nederlands top bedrijf, heeft al een groot gedeelte van de markt in handen. Provalor en Freshq werken meen ik samen specifiek op tomaten. De Greenery 'zag' de kansen niet. En de kansen zijn zeker aanwezig.
Mocht foodlog zich afvragen hoe het zit met restafval van wortels, uien, en andere materialen, 10 tot 15 jaar geleden zijn het gros van de verwerkingstechnieken en kansen in kaart gebracht. De grap is dat maar heel weinig tuinders en akkerbouwers sinds dien actief gebruik hebben gemaakt van de kansen die er liggen. Ondertussen wordt heel veel onderzoek 'herhaald'. De zakelijke kansen liggen voor het oprapen, alleen maar ondernemerschap tonen en gaan DOEN. Binnen TOP hebben we meters rapport hierover liggen. Dus .....
PS weer een illustratie dat hightech MKB vaak mijlen ver voorop loopt. Ook voorop universiteiten en kennisinstellingen. De beperking ligt nu echt in het DOEN in de praktijk.
Nog iets leuks: mochten bedrijven met groentesap aan de gang willen gaan, dan moeten deze natuurlijk worden geconserveerd. Jullie raden het al; pascalisatie is daarbij de ultieme behandelmethode. Einde maart op de Anuga FoodTech zal Cool Wave Processing een geheel nieuw proces introduceren: PurePulse. Meer hierover over zes weken ;-)
@Dick, sorry voor de reclame ;-) dit gaat me een fles wijn kosten. Pascalisatie, PurePulse, en AMAP zijn de drie belangrijkste technologie platforms bij TOP b.v.. Een filmpje staat hier. AMAP is de wereld industrie-standaard aan het worden. Gewoon hightech uit ons kikkerlandje. Iets om trots op te zijn.
Wouter, waarom gebeurt er zo weinig op dit vlak? Volgens mij barsten we hier van de afvalstoffen, los van het verschijnsel dat de originele producten wel steeds minder waard lijken.
Laat ik positief zijn: er gebeurt vreselijk veel. Ik gaf al wat voorbeelden.
Mijn analyse?
- we -Nederland - hebben een 'onderzoeken' (en vooral opnieuw het wiel uitvinden) cultuur. Een 'ontwikkel' en 'DOE' cultuur mist.
- we zijn niet gewend om out of the box iets nieuws te doen (wel gewoon handel).
- al 15 jaar hoor ik alleen maar "is er ook subsidie ;-( "
- je moet gelijk met een bepaalde schaal beginnen. En dat is kapitaal intensief.
- de financiering van dit soort echte DOE projecten is heel lastig. In Nederland kan je wel geld krijgen voor virtuele campagnes (denk recent aan Natuur en Milieu mbt flexitariers) maar niet voor echte DOE projecten.
- het zijn zg dubbele of zelfs driedubbele innovaties. Technologisch veel complexer dan je denkt, om dan parallel ook nog een markt te ontwikkelen, dat is helemaal lastig.
- de agro-ondernemers die bovenop het 'afval' zitten, hebben te weinig connecties met chemisch procestechnologen of bioprocestechnologien. En als ze deze mensen wel kennen is het standaard antwoord "wat is zo'n expert duur".
- de agrosector heeft een gemiddeld lager opleidingsniveau (HBO en lager). Dit soort vernieuwing, daar zul je academen met DOE ervaring bij moeten halen (de mensen die bijvoorbeeld bij DSM zitten). Vergeet maar dat je met een paar studenten van een hogeschool dit soort lastige technologische projecten kunt oppakken.
- daarom denk ik dat de big corporates hier de posities gaan innemen en een paar hightech MKB bedrijven. De boeren en tuinders gaan het nakijken hebben. Let maar vooral op bedrijven zoals DSM (al maakt VION op vlees marginaal winst, en gaat het vooral goed met de ingrediëntentak (dat het slachtafval verwerkt)).
Dit alles heeft te maken met:
- teveel handelscultuur en te weinig gericht op technologische innovatie.
- niet weten hoe je de valley of death moet overbruggen.
- gebrek aan historisch perspectief (Wat is er al gedaan), teveel research en te weinig search.
- gebrek aan authentiek ondernemerschap.
De tomatenstofjes waardevoller uit afval dan dat ze in verse vorm zijn. Help!
En dan broccoli. Velen proberen de gezondheidsfactor van broccoli over te brengen op het publiek als begeleidende boodschap bij broccoli. En dat werkt niet echt. Nu is daar ineens de verzorgingsmiddelen branche die goede sier maakt met broccoli en gezondheid.
http://beautysorority.wordpress.com/2011/08/25/biotherm-skin-ergetic-serum-review/ Zeg ik net op TV...
Ergetic’s main ingredients is broccoli extract, which is known for its cancer-prevention properites. Apparently broccoli also contains high concentration of antioxidant and sulforophane for fighting skin fatigue. Biotherm chooses young, sulforaphane rich broccoli sprouts only for Skin.Ergetic.
Welk effect heeft deze communicatie op de perceptie van broccoli en gezondheid? Ik denk positief, want als het goed is voor je huid, wow wat kan het dan doen als je het ...eet? Jawel, oraal innemen van broccoli, wat een geweldig idee.