brood met toegevoegd foliumzuur en mineralen
Jawel, je kon er natuurlijk op wachten: ook ondernemers kijken op een andere manier naar het nieuws. Delifrance, onze niet onbekende broodjesleverancier, is zo'n bedrijf.
Délifrance lanceert een nieuw concept onder de naam ‘Délivital’ Met Délivital speelt het bedrijf in op de steeds populairder wordende trend “Well-Being”, een marktsegment waarbij aan producten bepaalde toevoegingen zijn gedaan die bijdragen aan een gezonde voeding en daarmee aan een gezonde levensstijl. Het Délivital Omega 3 broodje is rijk aan Omega 3 vetzuren én vezels. Omega 3's zijn onverzadigde vetzuren die ons lichaam niet zelf aanmaakt, maar die we wel broodnodig hebben! Omega 3 komt vooral voor in zaden, zoals lijnzaad én in vette vissoorten, zoals zalm. Dit broodje bevat bovendien meer dan 10% vezels. Aanbevolen wordt om minstens 25g vezels te nuttigen per dag. Wanneer men 100g van dit Omega 3 brood consumeert (= 1 broodje) krijgt men 40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen.
Het Délivital Vitalité broodje bevat vitamines B1 & B9, mineralen (magnesium & ijzer) en vezels. Vitamine B1 draagt bij aan een goede stofwisseling en Vitamine B9 (foliumzuur) speelt een rol in de celdeling en bevordert de samenstelling van bepaalde aminozuren in het lichaam. IJzer en Magnesium zijn 2 essentiële mineralen welke het menselijk lichaam nodig heeft. IJzer is noodzakelijk voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes en bevordert de doorvoer van zuurstof naar het weefsel. Magnesium speelt een belangrijke rol in het zenuwstelsel.
Ook al overweegt de Nederlandse overheid, net als de Engelse, de Ierse en Australische dit soort 'pimperij' wettelijk te verplichten, ik denk dat Nederlanders er niet van houden om dit opgelegd te krijgen. We willen keuze. Wellicht biedt dit een mogelijkheid. Ik ben benieuwd of de consument dit oppakt, maar denk eerlijk gezegd dat die niet zo bezig is met al deze voedingsdétails.
Moeten we dit trouwens willen? Wat vinden jullie?
Dit artikel afdrukken
Jawel, je kon er natuurlijk op wachten: ook ondernemers kijken op een andere manier naar het nieuws. Delifrance, onze niet onbekende broodjesleverancier, is zo'n bedrijf.
Délifrance lanceert een nieuw concept onder de naam ‘Délivital’ Met Délivital speelt het bedrijf in op de steeds populairder wordende trend “Well-Being”, een marktsegment waarbij aan producten bepaalde toevoegingen zijn gedaan die bijdragen aan een gezonde voeding en daarmee aan een gezonde levensstijl. Het Délivital Omega 3 broodje is rijk aan Omega 3 vetzuren én vezels. Omega 3's zijn onverzadigde vetzuren die ons lichaam niet zelf aanmaakt, maar die we wel broodnodig hebben! Omega 3 komt vooral voor in zaden, zoals lijnzaad én in vette vissoorten, zoals zalm. Dit broodje bevat bovendien meer dan 10% vezels. Aanbevolen wordt om minstens 25g vezels te nuttigen per dag. Wanneer men 100g van dit Omega 3 brood consumeert (= 1 broodje) krijgt men 40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen.
Het Délivital Vitalité broodje bevat vitamines B1 & B9, mineralen (magnesium & ijzer) en vezels. Vitamine B1 draagt bij aan een goede stofwisseling en Vitamine B9 (foliumzuur) speelt een rol in de celdeling en bevordert de samenstelling van bepaalde aminozuren in het lichaam. IJzer en Magnesium zijn 2 essentiële mineralen welke het menselijk lichaam nodig heeft. IJzer is noodzakelijk voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes en bevordert de doorvoer van zuurstof naar het weefsel. Magnesium speelt een belangrijke rol in het zenuwstelsel.
Ook al overweegt de Nederlandse overheid, net als de Engelse, de Ierse en Australische dit soort 'pimperij' wettelijk te verplichten, ik denk dat Nederlanders er niet van houden om dit opgelegd te krijgen. We willen keuze. Wellicht biedt dit een mogelijkheid. Ik ben benieuwd of de consument dit oppakt, maar denk eerlijk gezegd dat die niet zo bezig is met al deze voedingsdétails.
Moeten we dit trouwens willen? Wat vinden jullie?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik denk dat zoiets wel zou verkopen. Mensen horen wel eens wat en denken daarmee goed te doen. Echter verdieping zoeken doen maar weinigen denk ik. Dat het verplicht zou moeten worden om brood te pimpen vind ik belachelijk. Zo drijven we steeds verder af.
Verplichten werkt eigenlijk nooit echt goed, weten we uit ervaring eigenlijk best wel. Ik ben van mening dat dit soort producten een eigen weg zullen bewandelen en een bestaansrecht gaan opeisen naast alle andere broodsoorten. zoals becel met foliumzuur nu al naast alle andere mogelijkheden staat in de koelkast.
Of wij hier met zijn allen beter van worden? ik vrees van niet. het valt en staat allemaal met bewust eten en die deur is nog niet door iedereen geopend.
Dit moeten wij niet willen, ik vind net als jij Dick, dat wij mensen moeten kunnen kiezen. Als er verplicht foliumzuur aan brood toegevoegd gaat worden, is dat voor mij een reden om geen brood meer te eten. Niet omdat ik foliumzuur slecht vind, maar omdat je op een bepaald moment geen flauw idee hebt hoeveel vitamines je nu eigenlijk binnenkrijgt met al die verrijkingen [verarmingen dus].
Omega-3 vetzuren in brood doen mij ook de bril vochtig worden, want wat is de temperatuur waarin een brood wordt gebakken? Meervoudig onverzadigde vetzuren kunnen absoluut niet tegen verhitting, domweg omdat ze te instabiel zijn en bijvoorbeeld kankerverwekkende acrylamides gaan vormen. Om nog maar niet te spreken over geoxydeerde vetzuren die door verhitting in combinatie met zuurstof ontstaan, met alle vaatvernauwende gevolgen van dien.
Laten we wel wezen, foliumzuur hoort van nature in brood voor te komen, de volle graankorrel is een goede bron van deze vitamineachtige stof. Het is trouwens geen vitamine, dus B9 is gel*l. Door de raffinage van deze graankorrels verdwijnen de vitamines, waardoor ze nu weer toegevoegd moeten worden. Dit is eveneens de reden dat het eten van geraffineerde granen voor steeds meer mensen zo'n enorme belasting wordt. Omdat er geen vitamines meer in voorkomen, worden de vitaminereserves [voor zover Westerlingen nog van reserves kunnen spreken dan] in het lichaam aangesproken voor de vertering ervan. Met eveneens alle gevolgen van dien.
Even een voorbeeld. Dick... Als jij mij nu eens 1.000 Euro geeft. Ik geef je 800 Euro terug, waarna ik vrolijk zeg dat jij zojuist rijker bent geworden. Grappig? Met onze voeding wordt precies hetzelfde trucje uitgehaald. Ik hoef jullie niet uit te leggen wie de lachende partij in dit verhaal is. Ok... 1 hint, het is de consument niet...
Mijn conclusie? Eet geen gepimped, maar écht brood, met de vólle graankorrel. Vergeet de broodverbeteraars [varkenshaar] en de bloem [insulineresistentiebevorderend in het kwadraat]. Als je omega-3 vetzuren wilt hebben, koop alsjeblieft een vette haring, waar het van nature inzit. Zolang het nog kan dan, want de volgende stap zal wel haring met foliumzuur zijn...
In de Ortho stond afgelopen keer wel een artikel dat volkorenbrood wat niet lang genoeg gerezen heeft, vanwege het fytinezuur ervoor zorgt dat zink en ijzer niet goed worden opgenomen. Dus echt brood uit de natuurvoedingswinkel, liefs zuurdesembrood.
Nou Brigitte .... eigenlijk liever van een goede bakker. Die moet je in Utrecht en Eindhoven met een lampje zoeken, maar ze zijn er nog (als je in Maastricht woont, ben je zelfs verwend op dit gebied). Zuurdesem brood van een 'goede moeder' is fantastisch.
Hier in Frankrijk heb ik er in de buurt maar liefst drie. Het brood ik in Ndl uit de natuurvoedingswinkels ken, doet mij smaaktechnisch helaas meestal niet naar meer verlangen. Maar misschien is dat inmiddels verbeterd ;-)
Het gaat gewoon om GOED brood, wat mij betreft.