Neem 2 kwaliteitskranten van na Pasen en je ziet het opnieuw. Gisteren Q-koorts man Richardus in de NRC: 'Er komt geen eind aan de diercrises. Mijn conclusie is dat we op deze intensieve manier geen veehouderij kunnen hebben in Nederland. Dat is de conclusie waar men eigenlijk nog niet aan wil. Maar het kan gewoon niet. Niet alleen wegens dierenwelzijn, maar ook niet omwille van menselijk welzijn en de volksgezondheid.'
Vanochtend Gezondheidsraad-voorzitter André Knotnerus in de Volkskrant: 'Bij de intensieve veehouderij moeten we ons afvragen of we die kunnen volhouden in ons dichtbevolkte land.' In de NRC van gisteravond voorts nog D66 politicus Jan Terlouw en Hans Baaij van Varkens in Nood. Ze pleiten voor accijnzen op vlees. Niet omdat het, zoals beide voorgangers concluderen, zorgt voor besmettingen, maar omdat we het niet nodig hebben en een zware wissel trekt op het milieu.
Voor Pasen las ik nog een pleidooi van Wageninger en Nutreco-man Leo den Hartog voor intensieve veehouderij in een moeizaam verlopend interview met Roel Janssen van NRC Handelsblad. Gisteren werden in Den Haag de uitkomsten van het project Varkansen gepresenteerd (alle downloads vind je daar). Het zijn ontwerpen van onze Wageningse Universiteit voor diervriendelijke, gesloten en duurzame varkenshouderij.
We vinden vreemde dingen. Het varken is het kringloopdier bij uitstek en is - mits in aantallen gedimensioneerd naar onze reststromen, op = op - een van de beste argumenten vóór het eten van vlees. Q-koorts is een argument voor gesloten dierhouderij. Maar we willen ze, alweer dat maatschappelijke 'tipping point', allemaal naar buiten.
Zijn we rationeel of willen we de verblinding van simpele waarheden? Er is geen enkel argument voor het eten van te veel vlees, maar ook geen enkel voor het verkwisten van nutriënten - kostbare eiwitten, kant en klaar door de natuur gemaakt op een manier die ons lichaam makkelijk kan opnemen - in natuurlijke kringlopen. Wat ik zo wonderlijk vind: waarom weet zelfs ons Wageningen dat niet meer zodanig te verwoorden dat het overkomt?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Voor mij is het duidelijk, Dick. Nederland is op 'drift'. Het zou beter zijn de oorzaken daar van te onderzoeken, dan bij de symptomen stil te staan.
Enerzijds wordt je 'rood' onder druk gezet om oog te hebben voor 'Fair Trade', anderzijds krijg je dan van 'groen' weer op je kop qua ‘duurzaamheid’ vanwege mondiaal transport, en daarna loop je op tegen de ethische bezwaren van mensen, die het dier naast de terechte constatering van pijn, hen ook nog even vlug het menselijke gevoel toedichten.
De hele zaak heeft alle uiterlijke en innerlijke symptomen van een crisis.
Inventarisatie van oorzaken lijkt me noodzakelijk.
De hele crisis lijkt trouwens verdacht veel op de wijze waarop Nederland met alternatieve energie omgaat.
Ondanks dreigementen, enorme heffingen en subsidies, actiegroepen, geblaat en schuldgevoelens ten aanzien van kernenergie, is Nederland inmiddels het land dat het meest achterloopt vergeleken met andere West-Europese landen.
Zelf houdt ik het erop dat een dogmatisch politieke correctheid als onderdeel van een historisch krampachtig calvinistisch denken, roet in het eten gooit.
Men wil wel.., maar men kan niet.
Vorm van intellectuele impotentie.
Nederland is vooral goed in ouwehoeren, (vooral in goed gesubsidieerde commissies, waarvan er per definitie altijd te weinig zijn..) maar minder goed in 'doen'
Een super als Colruyt mailde me vorige weer weer trots "dat ze uitsluitend (!) vlees van Belgische oorsprong verwerken, dat beantwoordt aan hun doelstelling van duurzaamheid en diervriendelijkheid....". En dat in het land waar 20 jaar geleden nog een kritische dierenarts als Karel van Noppen om zeep geholpen werden.
De Belg betaalt er inmiddels ook meer voor dan de Hollander.
(vooruit jongens en meisjes, vlug terzijde schuiven deze stelling...)
"Accijnzen op vlees. Niet omdat het (..) zorgt voor besmettingen, maar omdat we het niet nodig hebben en een zware wissel trekt op het milieu."
Vlees trekt geen zware wissel op het milieu, het IS het milieu. Mensenmassa's zorgen voor zware wissels. Dat goederen die we niet nodig hebben belast zouden moeten worden volgens Terlouw geeft ook te denken. Waarde hechten aan hogere/onnuttige zaken is juist wat ons onderscheid van de dieren. En als we ons als dieren zouden gedragen zouden we juist vlees eten als noodzaak.
Klimaatdiervriendelijk vlees is mogelijk tegen een goede prijs.
@Guillaume, Helder punt de hypocrisie van ons, wel de arme afrikaantjes helpen en daarna onze Co2 uitstoot op ons lokale eten verschuiven. Zelf vind ik het nogal overeenkomsten vertonen met hype van Worldonline, de media als kip zonder kop bang om maar een keer iets te missen en bang om een fatsoenlijk stuk te schrijven.
Op mijn universiteit zie ik het ook selectief shoppen in bronnen. Wanneer zijn we daarmee begonnen dat selectief shoppen, zelf zou ik niet zonder dier willen maar ik begrijp het wel dat je in alle onwetendheid het zielig vindt of een raar idee.
Maar goed de vraag die we die journalisten dus moeten vragen, waarom vertoon je zulk sterk groepsgedrag en waneer ben je begonnen met selectief te shoppen in bronnen. Of ben ik dan iets te sarcastisch?
Dick, we (Wageningers) doen ons best. In je opsomming van zaken mis je nog een bijdrage. Martin Scholten - directeur van het dierenonderzoek in Wageningen- doet een pleidooi voor een zorgvuldige intensieve veehouderij. En volgens mij staan daar al je punten in geadresseerd. Hoe het overkomt? Laten we de discussie gaan voeren en doortrekken!
Daarnaast ons project Varkansen. Gisteren gaven minister, veevoederaars, slachterijen, Rabobank, dierenbescherming, Natuur & Milieu en LTO aan wat ze daar in lazen en waar ze mee verder willen. In een notedop: vooruit naar vroeger. Het varken als kringloop dier herstellen, zonder angst voor moderne technologie die ons in staat stelt het verantwoord, zorgvuldig en duurzaam te doen.
Ik dacht dat het daar in elk geval wel overkwam..... nu op naar breder!
@bart: "Maar goed de vraag die we die journalisten dus moeten vragen, waarom vertoon je zulk sterk groepsgedrag en waneer ben je begonnen met selectief te shoppen in bronnen."
Volgens mij is daar recent een boek over verschenen, door een engelse journalist, en ook uitgegeven in het nederlands. Ik kan alleen de titel even niet meer vinden.