De eerste 9000 bordjes zijn al besteld door de hippe strandtent Mangos Beach Bar op Zandvoort. Vorig jaar ging Bloomingdale op Bloemendaal al voor. Ook is er belangstelling op het strand van Scheveningen. “Onze wegwerpbordjes van natuurbladeren zijn de trend van deze zomer”, zo voorspelt ondernemer Frederic Sanders van Hampi. En daar zou hij wel eens gelijk in kunnen hebben. Deze plates voor hapjes, broodjes, voor de bbq of voor een pannenkoek zijn prachtig. En ze kunnen in de groene bak, want ze zijn gemaakt van natuurlijke bladeren uit India. Daar kwam ABN-er Sanders op het idee toen hij ze zag op een huwelijksfeest van een vriend, waar 3000 mensen heerlijkheden van een lopend buffet opschepten. Worden deze bordjes niet slap, als er een vochtige salade op wordt geschept? Sanders: “Nee, de bordjes blijven stevig, ook wanneer er warme of vochtige gerechten in geserveerd worden. Ze zijn ook geschikt voor de ijskast, oven en de magnetron. In 2009 hebben wij ook een design collectie geïntroduceerd die volgens gastronorm afmetingen is samengesteld. De horeca kan er dus goed en professioneel mee werken.”
Wie van deze bijzondere Hampiproducts wil eten, moet naar Whoosah in Scheveningen of Paal 69 en de Cubaans aandoende Mangos Beach Bar in Zandvoort. Sanders: “Ook gebruikt Tommy Hilfiger onze bordjes voor al hun events en liggen ze bij Sissy Boy in de winkel.” Ze kosten daar tussen de 1 euro en de 1,50 euro per stuk. Sanders: “De horeca betaalt ons tussen de 25 en de 35 eurocent, bij een flinke afname. We hebben plannen om ze als eigen merk aan het winkelbedrijf te gaan leveren.”
bron: P+ webtip
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Esthetisch, duurzaam EN faitrade? Mooi, heel mooi.
Als ze in vrij primitieve omstandigheden worden vervaardigd (micro-ondernemers)- hoe krijgt men ze dan hygienisch aanvaardbaar voor de keuringsdiensten?
Bij autoclavering zullen ze allicht slap worden en vervormen.
Bestraling?
Hi Nick, samen met mijn Indiase compagnon Vikram, ben ik vorig jaar begonnen met de productie en import van de Hampi bordjes. Ze worden al tientallen jaren in India gemaakt, maar pas de laatste paar jaar zijn ze ook hard bezig met de export. Natuurlijk was hygiene een belangrijk punt voor ons en we besteden hier ook veel aandacht aan. Allereerst worden de bladeren waarvan de bordjes gemaakt worden schoongemaakt, vervolgens zorgt het verhittingsproces tijdens het persen voor verdere sterilisatie. Tenslotte worden de bordjes handmatig nog eens schoongemaakt voordat ze in plastic gesealed worden. Wij hebben de bordjes bij diverse laboratoria op aanwezigheid van schadelijke organismes laten testen en dat is zowel in Nederland als India in order bevonden. Verder zijn wij ook bezig ons productieproces te laten voldoen aan de ISO 22000/HACCP normen, zodat onze opdrachtgevers ook die zekerheid hebben.
De bordjes krijgen hun stevigheid door ze onder de juiste druk, temperatuur en duur te persen. Daar komt verder geen enkel artificieel middel aan te pas!
En glutenvrij?
Lizet: wil je die borden opeten, dan?
Frederic Sanders: Interessant. Het micro-ondernemerschap erachter vind ik ook het onderzoeken waard. Waar kom ik hier meer over weten?
Nick, besmettingsgevaar in glutenomgeving geproduceerde spullen altijd mogelijk, of contact tussen bord en eten, waarbij je ongemerkt iets binnen krijgt. Geen Coeliaak zal vrijwillig van borden eten, die niet 100 % glutenvrij zijn. Kun je beter een keurmerk halen bij de vereniging voordat je hier 1 op de 125 inwoners ongelukkig maakt. Of er op zetten: dit product bevat gluten.