Een plofkip is milieutechnisch beter dan een biologische vanwege zijn veel kleinere ecologische footprint. Kvindnieleuk, maar er valt niet aan te tornen. Het is echt waar. En nou worden dieren ook nog eens zieker van biologisch. En biologisch is helemaal niet altijd beter dan ... ja wat eigenlijk?

Daarom moet er een duurzaamheidsladder komen. Daarin zal dus plof beter zijn dan biologische kip. En niet bio beter dan bio? Ik snap het niet meer. Kan iemand uitleggen wat Blom nou eigenlijk zegt: staat bio nou wel of niet bovenaan, of misschien wel onderaan? En wat zit er dan tussen?

Of zijn we misschien de weg kwijt?
image


Iedere boer in Nederland zou eigenlijke een soort duurzaamheidsverslag moeten maken net als dat in het bedrijfsleven gebeurt. Zaken als CO2-uitstoot, milieu, dierenwelzijn en sociaal beleid kunnen op die manier in kaart worden gebracht. Dat zegt Peter Blom, bestuursvoorzitter van Triodos-bank en voorzitter van de Bioraad, de denktank van de biologische sector. Blom deed op het jaarlijkse Biocongres een oproep aan minister Verburg van LNV om voor de landbouw een ’duurzaamheidsladder’ te ontwikkelen.
De Triodos-topman ziet concurrentievoordelen als de duurzaamheid van agrarisch bedrijven beter in beeld wordt gebracht. "De biologische sector zal op bepaalde punten beter scoren dan gangbaar, bijvoorbeeld waar het de binding van CO2 aan de grond betreft. Maar de score is op andere punten minder helder; een goede indicator is dan extra wenselijk. Dierenwelzijn is bijvoorbeeld in de biologische sector beter geregeld. Maar dat heeft als keerzijde een grotere kans op ziekten.”

Blom vindt dat het ministerie van LNV zich tot nu toe veel te terughoudend opstelt. Het ligt nog niet exact vast hoe zo’n duurzaamheidsladder het best opgezet kan worden, maar Wageningen Universiteit heeft al veel voorwerk gedaan.


bron: Trouw met dank aan agriholland
Dit artikel afdrukken