Foodlog en FoodPersonality reiken gezamenlijk de Gezonde Innovatie Awards uit, voor de tweede keer. Het is een complimentenprijs voor producten en initiatieven die bijdragen aan een gezonder eetpatroon.
In deze serie richten we iedere dag de spotlights op één van de genomineerden. Vandaag: Jan Buining, Founder TastyBasics over hun repen noten en zaden.
Uit alle aanmeldingen selecteerde de vakjury 39 genomineerden. Tussen 13 december en 16 januari kunnen consumenten hun favorieten kiezen via de stemwebsite.
“TastyBasics repen noten en zaden bestaan uit zonnebloempitten, pompoenpitten, dadels, haver, hazelnoten, amandelen en kokos. Deze repen bevatten 70% minder koolhydraten dan vergelijkbare producten en zijn vezel- en eiwitrijk. Al onze producten, inclusief onze repen, bevatten geen bewerkte grondstoffen, waardoor de voedingswaarde van TastyBasics-producten optimaal is."
“TastyBasics staat voor een smaakvolle en gezonde basis van voedingsmiddelen zoals brood, crackers, muesli, pasta en repen. Dit zijn producten die iedereen alle dagen eet. Hierdoor is het gemakkelijk om elk ontbijt, elke lunch en elk diner voedzaam te eten.”
Vonk in het ontwikkelproces
“Jaren geleden luidden wetenschappers de noodklok. Wat we nu eten is toch niet normaal. Gezondheidsproblemen zijn de voorspelbare consequentie van de voeding die we de laatste decennia als ‘normaal’ zijn gaan zien. We eten te veel suikers, te veel bewerkte voeding. Het moet maximaal lekker, goedkoop en gemakkelijk zijn.”
“Wij willen laten zien dat dit anders kan. TastyBasics is ontstaan uit Food Basics, die al bijna 30 jaar grondstoffen ontwikkelt voor levensmiddelen, maar ook voor diervoeder. In de diervoederindustrie wordt zeer nauwkeurig bepaald welke voedingstoffen in welke verhouding in het voer moet voor een gezond lichaam. TastyBasics gebruikt dezelfde kennis en kunde om gezonde voeding voor mensen te maken. We kijken in de eerste plaats naar wat ons lichaam nodig heeft voor een maximaal aantal gezonde jaren.”
“Gezonde voeding is nu vaak duurder dan producten met veel goedkope bewerkte grondstoffen als suiker, zetmeel en bloem uit graan. Voedzame voeding vraagt echte, hele grondstoffen als peulvruchten, noten, zaden, groente en fruit. Die ingrediënten zijn allemaal duurder.”
“Toch hoeven de ‘samengestelde producten’ – producten bestaande uit deze echte, hele grondstoffen – in de supermarkt nauwelijks duurder te zijn als retailers hier met een lagere marge werken. Marges berekenen in een vaste hoeveelheid centen in plaats van in percentages van de inkoopprijs maakt de consumentenprijs lager en stimuleert het consumentengebruik van gezonde(re) alternatieven. Er wordt dan meer verkocht en de kosten voor productie kunnen omlaag. Daardoor verwacht ik een lagere, betaalbare prijs voor gezonde producten, waardoor de gezonde keuze naast gemakkelijk ook betaalbaar wordt.”
Dit artikel afdrukken
“TastyBasics repen noten en zaden bestaan uit zonnebloempitten, pompoenpitten, dadels, haver, hazelnoten, amandelen en kokos. Deze repen bevatten 70% minder koolhydraten dan vergelijkbare producten en zijn vezel- en eiwitrijk. Al onze producten, inclusief onze repen, bevatten geen bewerkte grondstoffen, waardoor de voedingswaarde van TastyBasics-producten optimaal is."
“TastyBasics staat voor een smaakvolle en gezonde basis van voedingsmiddelen zoals brood, crackers, muesli, pasta en repen. Dit zijn producten die iedereen alle dagen eet. Hierdoor is het gemakkelijk om elk ontbijt, elke lunch en elk diner voedzaam te eten.”
Vonk in het ontwikkelproces
“Jaren geleden luidden wetenschappers de noodklok. Wat we nu eten is toch niet normaal. Gezondheidsproblemen zijn de voorspelbare consequentie van de voeding die we de laatste decennia als ‘normaal’ zijn gaan zien. We eten te veel suikers, te veel bewerkte voeding. Het moet maximaal lekker, goedkoop en gemakkelijk zijn.”
“Wij willen laten zien dat dit anders kan. TastyBasics is ontstaan uit Food Basics, die al bijna 30 jaar grondstoffen ontwikkelt voor levensmiddelen, maar ook voor diervoeder. In de diervoederindustrie wordt zeer nauwkeurig bepaald welke voedingstoffen in welke verhouding in het voer moet voor een gezond lichaam. TastyBasics gebruikt dezelfde kennis en kunde om gezonde voeding voor mensen te maken. We kijken in de eerste plaats naar wat ons lichaam nodig heeft voor een maximaal aantal gezonde jaren.”
We kijken in de eerste plaats naar wat ons lichaam nodig heeft voor een maximaal aantal gezonde jarenMet prijs kan retail meerwaarde van gezonde producten beter in het vizier van de consument krijgen
“Gezonde voeding is nu vaak duurder dan producten met veel goedkope bewerkte grondstoffen als suiker, zetmeel en bloem uit graan. Voedzame voeding vraagt echte, hele grondstoffen als peulvruchten, noten, zaden, groente en fruit. Die ingrediënten zijn allemaal duurder.”
“Toch hoeven de ‘samengestelde producten’ – producten bestaande uit deze echte, hele grondstoffen – in de supermarkt nauwelijks duurder te zijn als retailers hier met een lagere marge werken. Marges berekenen in een vaste hoeveelheid centen in plaats van in percentages van de inkoopprijs maakt de consumentenprijs lager en stimuleert het consumentengebruik van gezonde(re) alternatieven. Er wordt dan meer verkocht en de kosten voor productie kunnen omlaag. Daardoor verwacht ik een lagere, betaalbare prijs voor gezonde producten, waardoor de gezonde keuze naast gemakkelijk ook betaalbaar wordt.”
Breng je stem uit
Verdient deze nominatie jouw stem? Ga naar de stemwebsite en kies daar jouw favorieten.
Verdient deze nominatie jouw stem? Ga naar de stemwebsite en kies daar jouw favorieten.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dick #8, Ongetwijfeld blijven de nutriënten er in zitten, maar koudgeperste olie uit noten en zaden zouden gezonder zijn, zo ook het verschil tussen gebrande noten en ongebrande noten. Er is in het verleden, ook op FL veel geschreven over de gezondheidsnadelen van het verhitten van plantaardige olie en vetten.
Bianca, dank je voor de uitleg.
Joep, kun je je zorgen omtrent temperatuur met onze lezers delen?
Ik kom er niet achter hoe de repen met noten en zaden zo knapperig worden gemaakt.
Hierboven staat '.....bevatten geen bewerkte grondstoffen', maar worden de repen inclusief de noten en zaden nou wel of niet aan verhitting bloot gesteld? Zo ja, hoe heet?
Jan Peter, ik geef de schrijvers van deze serie handvatten mee waarover ze kunnen schrijven. De tekst schrijven ze zelf. We doen nog een laatste check op taalfouten en leesbaarheid.
Een volledig normale gang van zaken lijkt me. Ook andere externe auteurs helpen we met hun content met bijvoorbeeld vragen of een onderwerpsuggestie en een eind-edit.
Iedereen kan zich gratis aanmelden voor de Gezonde Innovatie Awards. De jury kiest vervolgens welke daarvan genomineerd worden. Alle stappen die we in dit proces doorlopen kan je hier vinden.
We hebben ervoor gekozen om het aanmelden en meedoen gratis te houden, zodat ook non-profits of startups kunnen meedoen.
Vervolgens kunnen genomineerden tegen betaling hun nominatie en product of initiatief onder de aandacht brengen van de lezers van Foodlog, FoodPersonality en supermarkt.team. Deze bijdrage dekt een gedeelte van de uren die we in de Gezonde Innovatie Awards investeren, een initiatief waarmee we een steentje willen bijdragen aan de gezonde voedselomgeving die zo hard nodig is. We zijn nou eenmaal een organisatie met personeel, die we graag iedere maand voorzien van een salaris.
Voor een betaald stuk gebruiken wij de tag 'ingezonden'.
Ik begrijp dat de opmaak van het artikel tot wat verwarring heeft geleid. Voor opbouwende ideeën hoe dit aan te passen, maar ook hoe we onze organisatie, met een publieke en sociale functie, financieel gezond kunnen houden, sta ik altijd open.