Pikant: niet alle Old Amsterdam komt uit Drente, zegt onze informant. Handelsonderneming Westland laat ook kazen uit Duitsland veroldAmsterdammen.
Westland, zeg alsjeblieft dat dat niet waar is.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als al die fabrieken de kaaschip van Tebel in hun kaasfabriek hebben maakt dat niks uit. Smaak en proces zijn dan geheel identiek. Alleen de melk niet.
Ik wist niet dat Amsterdam in Drente lag?
Ja hoor, ligt in Drente. Alleen noemt men het Nieuw Amsterdam. New Emsterdem als het ware.
Dat Old Amsterdam niet oud is, is oud nieuws. Tenminste, ik had het al eens eerder gehoord. Nieuw is wel dat het Drents-Duits is. Interessant. Ook leuk voor de export om te weten dat een Olde Amsterdammer eigenlijk een belegen Duitser is. Hoe lang moet kaas eigenlijk gerijpt hebben om zich oud te mogen noemen? Of is daar niks over afgesproken? Goudse Oplegkaas rijpt anderhalf jaar, meen ik me te herinneren, net als Olde Remeker. Best kort in vergelijking met de kaas die ik een paar maanden geleden in Turijn proefde: acht jaar oud. Waanzinnig wat een smaak had die.
Rare situatie. Het prachtige nieuws lijkt eindelijk bevestigd: 'oude kaas' kun je maken in een fractie vd tijd en met minder vochtverlies. Da's 2x winst in de kostprijs. Dure oude kaas komt dus binnen bereik van steeds meer mensen, terwijl het smaakverschil met echt oud voor de gemiddelde consument niet is waar te nemen.
Sterker nog, Old Amsterdam is een kaas op zichzelf geworden - een merk zelfs en dat is een prestatie, want kaas is in Nederland-kaasland bulk. Doet het ertoe of er smaakverschil is met 'echte' oude? Die heeft vele verschillende smaken en is iedere keer anders. Vervelend, vindt de merkconsument die gewend is aan de altijd constante smaak van Cola.
Maar de makers durven niet uit te komen voor hun innovatie.
Raar dat Westland het niet van de daken schreeuwt: we hebben lekkere kaas opnieuw uitgevonden en we kunnen er nog veel meer van verkopen! Het kan nu goedkoper en er kan veel meer van gemaakt worden (we barsten in Nederland immers van de melk - er is veel te veel; kaas wordt doorgedraaid). Pak je het goed aan dan is de consument nog blijer dan nu en verdien je zelf ook nog meer. Elf dubbeltjes in plaats van drie kwartjes.
Waarom moet het nepoud wezen en mag het niet modern en vooruitgegaan zijn? Zo maakte Bongrain in Frankrijk Saint Agur - een soort Roquefort, maar eentje die niet hoeft te rijpen en die niet is gemaakt van schapen- maar van de goedkopere melk van koeien. Hele volkstammen geloven dat het een 'echte' kaas is. Dat is het ook, maar dan eentje die is uitgevonden in de late 20ste eeuw door een grootzuivelaar. Niemand die daar een geheim van maakt. Er wordt niet over gesproken; het wordt gegeten omdat het lekker is en herkenbaar is gemaakt door een eigen merk dat staat als een huis. Spaar me, zoals Frans Duurland vanmorgen zei, alle goedbedoelde maar niet goeie boerenkaas en spaar me idd de nodige oude boerenkaas die grootgrutters ons voorzetten. Spaar me niet de goeie en zeker niet de kazen die Michiel me net noemde.
Spaar me weer wel de olde nep.
Misschien is er wel ruimte voor een nieuw en hip kaasmerk, Wouter noemt het net.