De onderzoekers gebruikten de BMI-scores van studenten uit Arkansas en koppelden die aan het aantal fastfoodrestaurants op de school-huis-route van ieder kind binnen een straal van 0,5 mijl (= 0,8 km). Bij schoolwisseling (van basisschool naar middelbare school of van middelbare school naar hoger onderwijs) veranderde de route - en dus blootstelling aan fastfood - mee. Onder 'fastfood' verstonden de onderzoekers grote ketens als McDonald's, Burger King, Taco Bell, Subway en KFC. 'Speciaalzaak' Starbucks deed niet mee in de berekeningen.
Gemiddeld zagen de schoolkinderen 3,34 fastfoodrestaurants op hun route en 45% van de kinderen zag er minimaal één. Toch konden de onderzoekers geen verband ontdekken tussen de fastfoodblootstelling en het gewicht van de kinderen. Ook een hogere blootstelling aan het fastfoodaanbod door schoolwisselingen maakte geen verschil. Afkomst en inkomen al evenmin.
Uit de resultaten blijkt geen relatie tussen fastfood, de gang van en naar school en kinderobesitas. De auteurs van de studie waarschuwen dan ook tegen hoge verwachtingen. Een verbod op fastfood rond scholen zal vermoedelijk weinig gezondheidswinst opleveren. Een tegenintuïtieve conclusie? Niet echt. De auteurs werpen de mogelijkheid op dat het tegengaan van jeugdobesitas een veel dieper ingrijpen vereist omdat dik worden in de VS mogelijk het gevolg is van zoveel verleidingen, dat fastfood op weg naar en van school er maar eentje is. Fastfoodrestaurants verbieden rond scholen vinden ze daarom eerder een symbolische dan een rationele oplossing. Omdat een fastfoodverbod politiek uiterst gevoelig ligt, raden ze dat af.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Vorig jaar kreeg het popfestival in Kralingen veel aandacht omdat het 50 jaar geleden was dat het plaatsvond, in 2019 viel Woodstock die eer te beurt. Met vooral heel veel foto's van jong volwassenen, waarbij ik nauwelijks een obees individu kon vinden. Misschien dat die niet naar Woodstock of Kralingen gingen, maar het verschil met photos van een modern festival zijn groot.
Wat is er gebeurd in 50 jaar?
Jopie #1 Het zal in ieder geval meespelen dat tussen de 16 en 26 jaar het aantal obesen op festivals nog wel meevalt. Naast dat die vast minder gefotografeerd worden: je wilt toch liever hippe, stoere knullen en sexy dames op de foto.
Desalniettemin, op een mooie stranddag twee jaar geleden eens gekeken naar het aantal mensen die mij boven de 30 leken die ik nog 'slank' zou noemen. Van de tientallen gespotte 30-plussers totaal 1tje gevonden. Nou ja, twee, als ik mezelf meetel ;) Onder de 30 viel het nog wel mee, er waren zeker wat volle mensen bij en studenten met een bierbuikje, maar ook hopies strakke dames en heren. Kan inderdaad zijn dat (jonge) mensen met een buikje - of meer - zich toch minder snel publiekelijk te kijk durven te stellen. En de 30-plussers waren regelmatig stellen met kindjes, die hoeven niet meer sexy te zijn..
Ik vraag mij af of de Amerikaanse resultaten één op één zijn te vertalen naar de Nederlandse situatie.
In het verleden heb ik een aantal trainingsstages gedaan in Los Angeles. Ik verbleef dan bij mensen in huis en kreeg de indruk dat het daar veel gebruikelijker is buitens huis te eten dan in Nederland (4 a 5 keer per week).
Ik kan mij voorstellen dat je niet blikt of bloost van meerdere fastfood ketens rond je school als je weet dat je 's avonds voor of na de sporttraining nog even langs een McDonalds of Subway gaat.
Mijn partner was destijds onder de indruk van de toename van de grootte van de porties in vergelijking met een eerder verblijf van hem in de USA. Misschien ligt in die groei van de grootte van de restaurantmenu's (en frisdrankbekers) wel een deel van de verklaring voor de gewichtstoename.
Deze graphic laat zien hoe de porties in Amerikaanse restaurants vanaf 1950 zijn toegenomen the new (ab)normal
Ellen #3 Nog iets visueler dan die infographic is deze video waar men verschil in portiegrootte laat zien bij de KFC in GB en de VS. Geen wonder dat de VS koploper obesitas is als je die video ziet :) En een eindeloze ingrediëntenlijst bij de frietjes - voor iedereen die dacht dat friet gewoon aardappel, olie en zout is overal, nou, nee dus.
#3, Ellen-Maureen, ik weet wel zeker dat de Nederlandse en Amerikaanse situatie niet te vergelijken zijn.
Het boeiende van deze studie is dat de onderzoekers hebben gepoogd vast te stellen of er empirische evidence is om te mogen verwachten dat het sluiten van fastfoodvestigingen bij zou dragen aan de kindervolksgezondheid. Op basis vd gekozen methode en feiten die daaruit voortvloeien, is het antwoord nee.
Het andere boeiende is dat ze dit niet concluderen als een pro-fastfoodstudie, maar koel. Sluiten kan immers zowel veel te weinig opleveren als veel te weinig zijn.