In september scherpt het Voedingscentrum samen met de stichting Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) de criteria voor schoolkantines aan. Cateraars zien daar geen heil in. “Een gezonde schoolkantine is onaantrekkelijk”, mopperen zij in het Financieele Dagblad. Bovendien, als leerlingen in hun schoolkantine geen vette hap kunnen halen, gaan ze gewoon naar de supermarkt of snackbar verderop in de wijk.

De Gezonde Schoolkantine is een initiatief van het Voedingscentrum en heeft als doel om het voedselaanbod in de schoolkantine gezonder te maken. In de praktijk zijn het de cateraars die zich aan strenge regels moeten houden. Voor de status ‘zilveren’ schoolkantine moet minstens 60% van het aanbod uit betere keuzes bestaan. Dat is lastig, want een broodje kaas waar 2 plakjes op zitten moet al ‘ongezond’ heten van het Voedingscentrum.

De verantwoordelijkheid voor een gezonde schoolkantine moet niet alleen bij de cateraars liggen, vindt brancheorganisatie Verenigde Ondernemende Contract Cateraars (VOCC). Het voedselaanbod in de omtrek bepaalt ook voor een groot deel wat de leerlingen eten en daar kan de schoolcateraar niets aan veranderen. Cateraar Ralph Markwat zegt: “Hoe gezonder wij de kantine maakten, des te blijer werd de filiaalmanager van de Albert Heijn tegenover de school. Die zag zijn omzet met sprongen stijgen, vooral in producten met bladerdeeg.”
Het Financieele Dagblad - Cateraars: gezondere voeding jaagt iedereen de schoolkantine uit
  • Deel
Druk af