Den Daas nodigde Foodlog uit om een kijkje te nemen in de kantine van het Utrechts Stedelijk Gymnasium en te ervaren wat de regels in de praktijk inhouden. In de kantine staat geen frituurpan, de snacks liggen uit het zicht en broodjes worden er á la minute gesmeerd met verse producten en zelfgemaakte sauzen. “Toch,” zegt Den Daas, “is deze kantine volgens het Voedingscentrum ongezond.”

O wee als er twee plakjes kaas op het broodje zitten

‘Goed idee, maar de regeltjes zijn onrealistisch’
De school streeft naar de status van een ‘zilveren’ schoolkantine. Dat betekent dat minimaal 60% van het aanbod uit betere keuzes moet bestaan. Ongezonde producten zijn niet verboden, maar de verhouding tussen gezonde en ongezonde keuzes moet in het voordeel van de eerste uitvallen en het moet makkelijk zijn de gezonde keuze te maken. Volgens Den Daas zijn dat prima uitgangspunten, maar zijn de regels in de praktijk niet werkbaar en onrealistisch.

De leerlingen mogen nu zelf bepalen wat ze op hun broodje willen; het menu is een leidraad. “Maar wil de school een Gezonde Schoolkantine, dan moeten we de broodjes vooraf gaan smeren”, zegt Den Daas. Ook moet het menu op de schop, want de meeste broodjes vallen onder de categorie ‘uitzondering’ die een ‘ongezonde’ keuze inhoudt. “Want o wee als er twee plakjes kaas op het broodje zitten.”

Menu kantine Utrechts Stedelijk Gymnasium


‘Gezonde snoepautomaat kost meer werk’
Voor een Gezonde Schoolkantine moet ook de snoepautomaat aangepakt worden. Een groot deel moet uit gezonde snacks bestaan, zoals mueslirepen. Maar volgens Den Daas betekent dit in de praktijk dat het ongezonde deel in de automaat gewoon vaker op een dag moet worden bijgevuld. De kinderen laten het gezonde assortiment toch links liggen en dus is het aanpassen van de snoepautomaat alleen maar meer werk.

De school heeft wel contact opgenomen met de Jumbo-vestiging, maar die reageerde dat alle klanten het bedrijf even lief zijn

Houd de kinderen uit de Jumbo

Een gezonde voedselomgeving gaat verder dan alleen de schoolkantine. Een deel van de overeenkomst met de school is dat de cateraar zijn best zou doen om de leerlingen ‘uit de Jumbo te houden’. Tegenover de school bevindt zich namelijk een winkelcentrum met een Jumbo, pizzeria, 2 snackbars en een banketbakkerij. “Je kunt dus niet zomaar de ongezonde producten weglaten; dan zijn de kinderen zo weg”, zegt Den Daas. De school heeft wel contact opgenomen met de Jumbo-vestiging, maar die reageerde dat alle klanten het bedrijf even lief zijn. Tegen de lekker lage prijzen van de broodjes en snacks in het winkelcentrum kan de school niet opboksen.

Voedingscentrum ‘verrast’
We vroegen het Voedingscentrum, dat het ondersteuningsprogramma ‘De Gezonde Schoolkantine’ heeft opgezet, om een reactie. Het Voedingscentrum liet weten ‘verrast’ te zijn door de uitspraak dat de richtlijnen ‘te streng en onrealistisch’ zouden zijn en gaat de knelpunten uitzoeken. Pas daarna wil de organisatie eventueel in het openbaar reageren.
Fotocredits: 'menu kantine Utrechts Stedelijk Gymnasium' Iris de Koning
Dit artikel afdrukken