een uur geleden
Vorig jaar kochten we voor een euro of vijftien een aantal kruiden en kruidachtige groenten: salie, rucola, maggieplant, thijm, rozemarijn, peterselie, basilicum, wijnruit en oregano.
Tot ons grote plezier zijn ze na de winter vanzelf weer opgekomen nadat we ze bemest hadden met gedroogde Friese koemestkorrels. Op ons balkon tieren de hortensia's, wilgjes, laurierboompjes en buxusstruiken daar ondanks hun opgepotte bestaan al jaren weelderig door! Omdat er de laatste tijd nogal wat te doen is over de kosten van groenten (en verse kruiden nu eenmaal kostbaar zijn bij de supers en delicatessenzaken vanwege de logistieke kosten van het product): dit kost vrijwel niets en je hebt de hele zomer en een groot deel van het najaar superverse kruiden van topkwaliteit! Sterker nog, ons bleek dat ze dit 2e jaar nog smakelijker (en helemaal biologisch) zijn!
op de voorgrond: rucola (2 à 3 oogsten per week)
Dit kan allemaal zelfs als je alleen een balkon hebt. Je zult staan kijken hoeveel je ervan kunt oogsten als je ze een beetje ruime pot geeft en goed bemest. Bovendien: dat frisse groen staat nog leuk ook, als je er een paar petunia‚s en verbena‚s tussendoor zet.
We doen ze gewoon op brood, bij de kaas, de paté of zelfs zo bij het zelfgebakken brood met alleen goeie roomboter! Desnoods doe je er nog zo‚n likje van Aldo‚s In petto bij, in dit geval de Raddicchio en de Pesto Rosso.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dat ziet er heerlijk uit! We zijn net terug van het evenement 'De Smaak van Italia'. Hoog Lamborhini en Dolce & Gabana gehalte. Veel kraampjes met veel streek lekkernijen, ook met een echt prachtige Siciliaanse vino kennis gemaakt; Leone d'Amerita van de familie Regaleali. Een blonde schone die ik echt kan aanbevelen, mild en zacht, toegankelijk, vol met een klein beetje pit. Voor de rest was er weinig uitgesprokens te beleven. Olijfolie, olijfolie en nog eens....Wel een mooie culinaire dag, lekker weer en gewoon gezellig genieten, net als jullie. Ciao!
Ah, dat is wat anders dan fluitekruid en paardebloemen ;-). Ook wij hebben deze lente een uitgebreide kruidentuin aangelegd, en vanavond ging er al weer salie door de foccacia. De rucola en bosui zijn gisteren gezaaid, de tijm staat al te geuren en de mosterdplantjes groeien al boven de buxushaagjes uit. Nu de slakken nog weten de weren van de basilicum en oregano. Cacaodoppen doen hun werk redelijk, maar nog niet helemaal.Met het bijhouden van zo'n tuin krijg je extra waardering voor de echte professionele groenten- en kruidenkwekers: het is niet even een twee drie geregeld!
De tip van de In petto pesto hou ik erin, dat ga ik ook weer eens proberen.
Mijn basilicum staat toch vreselijk te twijfelen in de pot. Maar rucola dat ik daar nog niet aan gedacht heb. Ik ga het meteen planten.
Als je dan toch bezig bent: zet die basilicum in een flinke pot en doe er die Friese koemest bij (geldt trouwens ook voor de rucola). Bij ons groeit het (windrichting Z-W) echt de potten uit!
(ik had ze al in maart gemest)
Wij eten al weer weken salie, thuis en bij de caravan, hebben we een flinke pant in de volle grond staan. Ik had thuis iets te diep gesnoeid dit jaar zodat we moesten wachten tot de eerste verse blaadjes er weer waren. Bij de caravan is de plant zo groot dat we er regelmatig "muizen" van maken. (de blaadjes door een beslag halen en frituren, heerlijk)Ook de rozemarijn is tijdelijk niet te gebruiken, die staat in volle bloei, maar de rest; laurier, tijm, oregano, citroenmelisse, munt, dragon staat er prima bij.