imageHet weer in grote delen van Frankrijk is zo gunstig (regen en zon) dat de paddestoelen welig tieren.
Half Frankrijk trekt er dan op uit om gratis z'n cèpes (eenhoorntjesbrood, funghi porcini) bij elkaar te sprokkelen.
Logisch, want ze doen op dit moment tussen de € 20-35 per kilo. 'Wij' zouden het niet doen, maar Fransen staan (nog wel tenminste) wat dichter bij de natuur dan wij. De afgebeelde cèpe verdween onlangs in onze eigen buik en was afkomstig van zo'n wilde, ongeschoren plukker die je nu op de zondagsmarkt in Saint-Chinian aantreft. Hij was 'redelijk': nét teveel vocht als gevolg van de regen. Niettemin, zoals Annette Fareng, één van onze buren, zegt: cèpes zijn lekkerder dan het beste vlees. Ik kan haar geen ongelijk geven.

Op V&GidM kwam Jacobus de Boer met dit Vlaamse bericht:

Er loopt momenteel een zelden gezien goed paddenstoelenseizoen in Frankrijk en dat heeft al tot merkwaardige toestanden geleid. In landelijke gemeenten zijn dezer dagen aan weiden, velden en bosranden veiligheidsagenten te zien. Zij moeten beletten dat wildplukkers de grond van boeren betreden om hun mand vol te laden met eekhoorntjesbrood en andere eetbare paddestoelen. De grondeigenaren hebben er hun buik van vol dat dieven uit steden de wilde vruchten op hun grond komen pikken, terwijl ze daar zelf behoorlijk wat geld kunnen voor krijgen op lokale markten. Veel burgemeesters tolereren wel dat hun dorpelingen zich van de gratis lekkernijen voorzien, maar 'dieven' uit andere gemeenten willen ze liever weren. De zaak neemt ernstige vormen aan nu zon en regen voor ideale leefomstandigheden voor wilde paddenstoelen hebben gezorgd. Frankrijk is een waar zwammenparadijs geworden en tot ongenoegen van de boeren willen velen gratis een boleetje meepikken, terwijl daar serieus geld van kan gemaakt worden.

Volgens de wet kunnen overtreders van de Franse boswetgeving inderdaad beboet worden als zij de hand leggen op een champignon die niet van hun grond komt. Boeren betalen veiligheidsagenten om over hun weiden en velden naar mogelijke dieven te speuren. Wie als privépersoon gepakt wordt met paddenstoelen die niet van zijn eigen grond zijn, riskeert een boete van 300 euro. Die kan zelfs oplopen tot 1.500 euro als het gaat om een professionele paddenstoelenverkoper die zich op terreinen van de buurman is gaan bevoorraden.

Diverse gemeenten hebben al het gerecht ingeschakeld tegen de stedelingen die paddenstoelen komen pikken op plekken waar ze soms meer dan 100 kilometer vandaan wonen. In Frankrijk zijn er 120 bedrijven die in wilde paddenstoelen handelen en een leger van plukkers in hun dienst brengt tussen de 5.000 en 10.000 ton per jaar naar markten en restaurants. Privépersonen die zelf een handeltje willen opzetten om een centje bij te verdienen, riskeren nu een boete, platgestoken banden of een gebroken neus, want de paddenstoelenoorlog woedt er in alle hevigheid.


Bron: Vlaams Informatiecentrum over Land- en Tuinbouw

Dit artikel afdrukken