'China fokt varkens zo groot als ijsberen om vleestekort op te vangen', schreef dit weekend het Algemeen Dagblad. De bron bleek de South China Morning Post, een van de betere kranten in de regio. De krant bracht het nieuws in samenwerking met de gezaghebbende nieuwsbron Bloomberg.
De Chinese varkensvleessector zou, geconfronteerd met productietekorten en prijsstijgingen als gevolg van de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest, het tekort aan varkensvlees willen opvangen door reuzenvarkens te fokken.
Het blijkt vooral grote onzin. Het 'voorbeeldvarken' op de getoonde foto's is "geen monsterachtige Frankensteinvarkensreus, maar een normaal volwassen varken," vertelt veevoerexpert Carolien Makkink. "Beren en zeugen worden normaliter honderden kilo’s zwaar en een paar jaar oud, in tegenstelling tot vleesvarkens."
Wat consumenten zich niet realiseren, is dat vleesvarkens op het moment van slacht eigenlijk nog maar kinderen zijn. Hoewel een varken bij zijn geboorte een stuk lichter is dan een mensenbaby, weegt een vleesvarken bij de slacht 90-120 kilo ook al is het nog maar zo'n 6 maanden oud. "Zeugen zijn veel zwaarder (meer dan 300 kg)", zegt Makkink. "Daarom zijn er voor zeugen aparte slachtlijnen." Ze passen immers niet in de apparatuur voor vleesvarkens.
Reuzenvarkens om de varkenspestproblematiek op te lossen zijn overigens geen oplossing. Ook reuze uitgegroeide varkens kunnen de pest of een andere dierziekte krijgen. Bovendien bevat hun vleesbedekking een veel hoger percentage vet dan die van jonge dieren. Daar komt nog eens bij dat met het klimmen van de leeftijd de omzetting van voer in vlees drastisch afneemt, zodat het eten van ouder geworden varkens een nogal onzalig want onduurzaam idee is. "De Chinezen kunnen maar beter focussen op maatregelen als betere diergezondheidszorg, kwaliteitszorg, preventiemaatregelen, biosecurity etcetera," aldus Makkink.
Dit artikel afdrukken
Het blijkt vooral grote onzin. Het 'voorbeeldvarken' op de getoonde foto's is "geen monsterachtige Frankensteinvarkensreus, maar een normaal volwassen varken," vertelt veevoerexpert Carolien Makkink. "Beren en zeugen worden normaliter honderden kilo’s zwaar en een paar jaar oud, in tegenstelling tot vleesvarkens."
Wat consumenten zich niet realiseren, is dat vleesvarkens op het moment van slacht eigenlijk nog maar kinderen zijn. Hoewel een varken bij zijn geboorte een stuk lichter is dan een mensenbaby, weegt een vleesvarken bij de slacht 90-120 kilo ook al is het nog maar zo'n 6 maanden oud. "Zeugen zijn veel zwaarder (meer dan 300 kg)", zegt Makkink. "Daarom zijn er voor zeugen aparte slachtlijnen." Ze passen immers niet in de apparatuur voor vleesvarkens.
Reuzenvarkens om de varkenspestproblematiek op te lossen zijn overigens geen oplossing. Ook reuze uitgegroeide varkens kunnen de pest of een andere dierziekte krijgen. Bovendien bevat hun vleesbedekking een veel hoger percentage vet dan die van jonge dieren. Daar komt nog eens bij dat met het klimmen van de leeftijd de omzetting van voer in vlees drastisch afneemt, zodat het eten van ouder geworden varkens een nogal onzalig want onduurzaam idee is. "De Chinezen kunnen maar beter focussen op maatregelen als betere diergezondheidszorg, kwaliteitszorg, preventiemaatregelen, biosecurity etcetera," aldus Makkink.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Nog even de Bloomberg-site gecheckt.. varkens van 750 Kg !
Zouden ze genetisch gemanipuleerd zijn met genen van een nijlpaard ?
Kan niet gezond zijn. De Chinezen krijgen er zelfs langere hoofden van..!
Wacht effe...
Met de foto is duidelijk geknoeid ...
Ik lees in de Duitse boerenkrant Topagrar tenminste geen onzin: overal in China laten boeren hun dieren inmiddels ouder worden om per dier meer te kunnen verdienen. Dat kan alleen als het voer niet al te duur is.
Een Hollands kweekvarken zit op 'vuil' op ca. 92kg. Een 'deftig' varken (heeft in het vlaams een iets andere valentie..) , dat de gewone man zelf kweekte vroeger, en beter koesterde (*) dan het huidige kweekvarken haalde zeker de 200kg en meer. Veel vet.
Gebakken spek, gekookt spek, speklappen, reuzel, kaantjes met suiker, uitgebakken spekvet om samen met 'Zeeuws Meisje' er stroopvet te maken, dat in een maand niet opkwam en als enig beleg op de boterham diende, naast zelfgemaakt jam.
Mijn kleindochters snijden, stiekem uit hun ooghoeken kijkend naar mij, de vetrand van droge hesp, prosciutto en serrano, en frommelen die vlug onder de rand van hun bord.
Vet werd op zult en ingemaakt vlees gelegd en zelfs op vooraf gemaakte stoverij..
En als vooral het 'gele gevaar' (ik las, geen fake news, deze week dat Oeigoeren een niet direct dodelijk schot in de rechterborst krijgen om zo het 'orgaanvlees' er zo vers mogelijk uit te halen..) er vleesvarkens van maken van 200 kilo en meer, dan word ik direct argwanend.
Nooit vergeten dat ca. 10 jaar terug in de C1000 kerstkonijnen uit China lagen. Ik geef toe dat de kweekmethode ontzettend duurzaam was, maar konijn dat met voedzame uitwerpselen gekweekt worden, trok ons niet aan. (**) Mag Youp met Kerst duurzaam consumeren..
(*) Het was een regelrecht ramp als het varken ziek werd en dood ging. Men at er de hele winter tot aan het voorjaar van. Iets beter gesitueerden (november was de slachtmaand) slachtten nog eens een varken in februari.
(**) Net zo min als de mini-lijkopruimdienst, maden geheten, waar men zo graag madenburgers van wil maken.
Duim