Waarom nog sla uit Spanje halen? Sinds deze week verkoopt Albert Heijn sla die het hele jaar door gewoon in ons kikkerlandje groeit. Ook in de winter. Niet eens in de volle grond, maar zelfs alleen op water. Nog leuker: die water-sla kun je ook bij je thuis kweken. Met als bonus: een decoratieve vissenkom.
Albert Heijn verkoopt sinds deze week 6 verschillende soorten op water gekweekte sla, schrijft ESM Magazine. Samen met groenteleverancier Vezet en slakweker B-four Agro ontwikkelde Albert Heijn een eigen ‘indoor hydroponics’-teeltsysteem.
In het Noord-Hollandse Warmenhuizen, teelt slakweker Willem Bas de slaplantjes onder rood en blauw LED-licht. Na een kiemperiode in de kweekcel gaan de zaadjes de kas in. Binnen 6 à 8 weken groeien ze uit tot een volgroeide slakrop en dat alles zonder dat er grond aan te pas komt. “De bouwstenen, of voedingsoplossing, waarop de planten kunnen groeien zitten in het water. De wortel zit ook in het water en die neemt op wat hij nodig heeft”, vertelt Bas in een interview met BNR. Doordat de groente jaarrond in Nederland geteeld kan worden scheelt dat transportkosten en CO2-uitstoot. Albert Heijn hoeft zijn sla in de winter immers niet meer uit Spanje te halen.
Hydroponics wereldwijd
Het telen op waterbasis, ofwel hydroponics, is geen nieuwe techniek. Stadstuinderijen zijn er weg van, van New York via Tel Aviv en Japan tot ons eigen Den Haag worden groenten op water geteeld.
En ook zelf kun je aan de slag: bij IKEA kun je een hydroponics-tuintje kopen om zelf je eigen water-sla te kweken.
Vissentuin kweken met een app
Nog mooier dan het IKEA-tuintje is de ‘Ecogarden’ van de Nederlands-Zweedse start-up Ecobloom. Deze innovatieve ‘vissenkom’ gaat nog een stap verder dan je eigen eten kweken op waterbasis.
De Ecogarden is gebaseerd op een circulair aquaponics-systeem. Dat houdt in dat er een nutriëntencyclus ontstaat waarmee je voedsel kunt verbouwen. Nodig: bacteriën, vissen, en planten, maar verder niets. Bij een hydroponics-systeem moet je de nutriënten steeds opnieuw als een oplossing toevoegen aan het water.
De Ecogarden bestaat uit een doorzichtige kunststof kom met kiezels in het water. In de bak boven de kom zitten clay pellets, kleisteentjes, en planten. De kiezels in het water en de kleisteentjes zijn bevolkt met bacteriekoloniën. De vissen in de kom scheiden ammonium (NH4) uit. De bacteriën zetten NH4 om naar NO3 (nitraat). Die nitraten dienen als meststof voor de planten in de bak, die meteen ook het water weer filteren voor de vissen. Et voilà, een cyclus met maar twee toevoegingen: de bacteriën en het vissenvoer.
Medeoprichter Emil Jansen ontwikkelde samen met zijn studiegenoot Hamza Quadoumi de Ecogarden voor zijn Master Strategic Product Design aan de Technische Universiteit Delft. Met een kickstartersproject wist Ecobloom meer dan €95.000 op te halen.
In de Ecogarden groeien boven de kom kruiden zoals basilicum en tijm. “Het doel van het project is om het onderhoud van de vissen en de kruiden te minimaliseren” vertelt Jansen. De ingebouwde LED-belichting, de waterpomp, temperatuur-stabilisator en de visvoer-dispenser zijn allemaal via een app te besturen. “Zo breng je de natuur in je huis en is het tegelijkertijd een leuke gadget.”
Dit artikel afdrukken
In het Noord-Hollandse Warmenhuizen, teelt slakweker Willem Bas de slaplantjes onder rood en blauw LED-licht. Na een kiemperiode in de kweekcel gaan de zaadjes de kas in. Binnen 6 à 8 weken groeien ze uit tot een volgroeide slakrop en dat alles zonder dat er grond aan te pas komt. “De bouwstenen, of voedingsoplossing, waarop de planten kunnen groeien zitten in het water. De wortel zit ook in het water en die neemt op wat hij nodig heeft”, vertelt Bas in een interview met BNR. Doordat de groente jaarrond in Nederland geteeld kan worden scheelt dat transportkosten en CO2-uitstoot. Albert Heijn hoeft zijn sla in de winter immers niet meer uit Spanje te halen.
Hydroponics wereldwijd
Het telen op waterbasis, ofwel hydroponics, is geen nieuwe techniek. Stadstuinderijen zijn er weg van, van New York via Tel Aviv en Japan tot ons eigen Den Haag worden groenten op water geteeld.
En ook zelf kun je aan de slag: bij IKEA kun je een hydroponics-tuintje kopen om zelf je eigen water-sla te kweken.
Vissentuin kweken met een app
Nog mooier dan het IKEA-tuintje is de ‘Ecogarden’ van de Nederlands-Zweedse start-up Ecobloom. Deze innovatieve ‘vissenkom’ gaat nog een stap verder dan je eigen eten kweken op waterbasis.
De Ecogarden is gebaseerd op een circulair aquaponics-systeem. Dat houdt in dat er een nutriëntencyclus ontstaat waarmee je voedsel kunt verbouwen. Nodig: bacteriën, vissen, en planten, maar verder niets. Bij een hydroponics-systeem moet je de nutriënten steeds opnieuw als een oplossing toevoegen aan het water.
De Ecogarden bestaat uit een doorzichtige kunststof kom met kiezels in het water. In de bak boven de kom zitten clay pellets, kleisteentjes, en planten. De kiezels in het water en de kleisteentjes zijn bevolkt met bacteriekoloniën. De vissen in de kom scheiden ammonium (NH4) uit. De bacteriën zetten NH4 om naar NO3 (nitraat). Die nitraten dienen als meststof voor de planten in de bak, die meteen ook het water weer filteren voor de vissen. Et voilà, een cyclus met maar twee toevoegingen: de bacteriën en het vissenvoer.
Medeoprichter Emil Jansen ontwikkelde samen met zijn studiegenoot Hamza Quadoumi de Ecogarden voor zijn Master Strategic Product Design aan de Technische Universiteit Delft. Met een kickstartersproject wist Ecobloom meer dan €95.000 op te halen.
In de Ecogarden groeien boven de kom kruiden zoals basilicum en tijm. “Het doel van het project is om het onderhoud van de vissen en de kruiden te minimaliseren” vertelt Jansen. De ingebouwde LED-belichting, de waterpomp, temperatuur-stabilisator en de visvoer-dispenser zijn allemaal via een app te besturen. “Zo breng je de natuur in je huis en is het tegelijkertijd een leuke gadget.”
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Educatief, dat wel, maar de badkamer vol slakbakken en lampen om wekelijks een relatief kleine hoeveelheid te kunnen oogsten zie ik niet zitten. Wellicht denken de buren dan dat er hennepkweek plaatsvindt.
In Eindhoven is Duurzame Kost al een paar jaar bezig met aquaponics, levert vis en groenten/kruiden aan restaurants in de buurt. Erg interessante rondleiding gehad daar, het groen heeft veel meer smaak dan het groen uit de supermarkt en ook de forel die ze kweken is heerlijk.
Een aquaponicssysteem dat er een beetje leuk uitziet, is als een aquarium of een mooie plant - niks badkamer, maar een hippe statement in je woonkamer. Met goede promotie van een goed product wordt aquaponics in huis hot & happening....
Mensen laat u niet bij de neus nemen, ja het kan maar wat krijg je dan te eten vulling of voeding?
Ons lichaam is gebouwd (geëvalueerd) om organische voedingstoffen uit onze (organische) liefst zo veel als mogelijk onbewerkte voeding te halen.
Hoe werkt het proces, een eenvoudige uitleg, voedingstoffen horen in organische vorm in de bodem aanwezig te zijn ( o.a. 95 nutriënten). Via complexe bodensystemen worden die voedingstoffen in de bodem, in opdracht van plantenvraag, door het bodemleven vrij gemaakt en aangeleverd aan de planten. Als tegenprestatie krijgt het bodemleven suikers als voedsel terug van de plant. Dit systeem zorgt ervoor (mits goed ge-management) dat de plant zonder stress kan groeien en de benodigde voedingstoffen in de NATUURLIJKE VERHOUDING in zich opneemt. Dat complexe systeem dat uit honderdduizend factoren bestaat kunnen we nog niet bevatten laat staan kopiëren.
Kunstmatige voedingstoffen aanbieden aan een plant werken als drugs voor een plant, en u weet wat drugs teweeg brengen. Vervolgens kunnen we niet bevroeden hoe die natuurlijke balans bewerkstelligt moet worden.
Voedsel uit balans geeft ons lichaam de verkeerde signalen en raken de organen in ons lichaam in eerste instantie in stress. Langdurige stress veroorzaakt disfunctioneren met alle gevolgen van dien voor onze gezondheid. Snapt u nu waarom we steeds meer medicatie nodig hebben om (gezond) de eindstreep te halen.
Voor gezond voedsel, voedsel met de inhoud die ons lichaam van ons voedsel vraagt, is nodig een gezonde uitgebalanceerde bodem (valt veel over te vertellen). Een groei curve die zonder stress van de plantengroei verloopt. ZON licht (is niet te evenaren).
Voor ons lichaam zijn drie bronnen van voedsel noodzakelijk en zijn (nog steeds) niet te vervangen. Nutriënten van organische vorm, (uit het binnenste van de aarde) Energie van de zon, u weet wel. En de biostimulans afkomstig van het bodemleven. In geen enkele alternatieve groeibodem op orde.
Dit in ogenschouw genomen kan men niet in vollegrond geteeld voedsel inschalen. Te denken valt aan kassenteelt op substraat, waterteelt maar ook stads landbouw al of niet op daken, teelt in flatgebouwen of iets wat daar op lijkt.
Is het zo dat mensen vanuit een vermeend probleem zoeken naar commercieel aantrekkelijke schijn oplossingen en de burger met nep verhalen zonder onderbouwde fundamentele kennis op het verkeerde been zetten?
Arnold, de wereld en de organismen die er op leven zijn permanent in verandering. Er zijn nu veel mensen - heel veel zelfs, voor zo'n slim roofdier. We hebben nieuwe technieken nodig om al die lui te voeden op een manier die de wereld nog een beetje volhoudt; de kranten staan er bol van.
Vraag: wat is er op tegen om mensen genetisch te modificeren (de evolutie houdt immers onze techniek niet bij, zodat we die een beetje op moeten voeren), zodat ze perfect op deze nieuwe technische voeding reageren?
Ik ben overigens heel erg voor veel kleinere mensen die veel minder hoeven te eten en veel kleiner kunnen wonen. Dat scheelt bergen aan land- en natuurimpact, ook stedenbouwkundig. Misschien kunnen we dan zelfs wel blijven vliegen. Daar zijn we immers dol op.
Arnold #3, je overtreft jezelf in onbegrijpelijkheid.