Stadsboerderij Uit je eigen stad in Rotterdam is gestart met de gecombineerde kweek van groente op vis en vis op groente. De groenten groeien niet meer in de grond maar op het water.

De Rotterdamse stadskwekerij is niet de eerste, maar wel de grootste van Europa die de combinatiekweek toepast, meldt RTV Rijnmond.

Hogere productiviteit per vierkante meter
Stadsboer Ivo Haenen vertelt: “Met het aquaponicssysteem kweken we groente op vis en vice versa.” De vissen doen hun behoefte in het water, dat water gaat dan naar de planten. De planten drijven in bakken op het water en halen direct nitraat als voeding uit het water. Het schonere water zonder nitraat gaat dan weer terug naar de aquariums. Zo helpen de planten en vissen elkaar. De verwachting is dat gewone slaplanten beter groeien dan in de grond, omdat de voedingstoffen in het water direct beschikbaar zijn voor de wortels.

Het aquaponicssysteem is ruimtebesparend, waardoor het erg populair is bij de stadsboeren.

In Japan gaat het stadsboeren nog een stap verder. Daar staat de grootste indoorboerderij ter wereld. Daar doen ze aan verticale landbouw en wordt een productiviteit per vierkante meter behaald die 100 maal productiever is dan teelt op de grond.

Die winst is relatief. Omdat planten en vissen ook in dit systeem evenveel voedingsstoffen nodig hebben als in traditionele teelt, is er helaas geen efficiencywinst in termen van kilo's opbrengst.

Fotocredits: RTV Rijnmond
Dit artikel afdrukken