De Rotterdamse stadskwekerij is niet de eerste, maar wel de grootste van Europa die de combinatiekweek toepast, meldt RTV Rijnmond.
Hogere productiviteit per vierkante meter
Stadsboer Ivo Haenen vertelt: “Met het aquaponicssysteem kweken we groente op vis en vice versa.” De vissen doen hun behoefte in het water, dat water gaat dan naar de planten. De planten drijven in bakken op het water en halen direct nitraat als voeding uit het water. Het schonere water zonder nitraat gaat dan weer terug naar de aquariums. Zo helpen de planten en vissen elkaar. De verwachting is dat gewone slaplanten beter groeien dan in de grond, omdat de voedingstoffen in het water direct beschikbaar zijn voor de wortels.
Het aquaponicssysteem is ruimtebesparend, waardoor het erg populair is bij de stadsboeren.
In Japan gaat het stadsboeren nog een stap verder. Daar staat de grootste indoorboerderij ter wereld. Daar doen ze aan verticale landbouw en wordt een productiviteit per vierkante meter behaald die 100 maal productiever is dan teelt op de grond.
Die winst is relatief. Omdat planten en vissen ook in dit systeem evenveel voedingsstoffen nodig hebben als in traditionele teelt, is er helaas geen efficiencywinst in termen van kilo's opbrengst.
Fotocredits: RTV Rijnmond
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Uit Hong Kong een artikel over hydroponics, die daar aardig van de grond lijkt te komen. Met de prijzen die daar genoemd worden kan trouwens alles: aan het eind van het artikel wordt gesproken over bladsla van € 20 per kilo.
geen antwoord wordt gegeven op de vraag naar de duurzaamheid van de schone kweek omdat deze professioneel is. Ook daar gaat het om snelle winst, want tilapia is het hele jaar rond te krijgen en het zijn gezonde vissen die snel groeien en het voer snel kinnen omzetten in vlees. Bovendien zijn ze snel te kweken. Maar of dat duurzaamheid betekent, vraag ik mij af.
Ivo (ik neem dat jij het bent in #22), hoe kijken jullie aan tegen de '(on)veilige sladiscussie' die hier nu plaatsvindt?
Leuk om te lezen dat het onderwerp zo leeft. Jullie zijn natuurlijk welkom om een kijkje te komen nemen en tijdens onze rondleidingen kunnen we er nog veel dieper op in gaan.
Mee eens Piet! Ook wat betreft mijn vertelkunsten ;-) Daarnaast ben ik ook een innovatie- en techno-optimist. Hoe kunnen we het wel laten werken?
Maar de sla zou wel kunnen als het in een goed spatvrij systeem wordt geteeld zoals dry hydroponics ofwel deep floating technique.
De bedoeling van de vooruitstrevende aquaponics bedrijven is antibiotica-vrij produceren. Dat kan.