Precies een jaar geleden begon levensmiddelenproducent Honig een 'challenge'. De familie Jongedijk uit Almere at 365 dagen lang uit Honig-pakjes. Op Facebook begon anti-pakjes-en-zakjes-keukenprinses Karin Luiten een tegenoffensief: 365 dagen zónder pakjes. Hoe verging het beide initiatieven?
We moeten het nog even over Honig hebben en de ‘365 dagen-actie’. Precies een jaar geleden reed er een grote vrachtwagen vol oranje pakjes de straat binnen van de familie Jongedijk in Almere, bestaande uit een vloggende vader, moeder en drie kleine kinderen. Daarna aten ze tegen betaling heel 2018 braaf elke avond uit een pakje van Honig. Sterker nog, ze gaven ‘het goede voorbeeld’. Honig ziet zichzelf namelijk als redder in nood want dankzij de pakjesgigant eet je a) een snelle, makkelijke maaltijd en b) zit je vaker met het gezin aan tafel. De Jongedijkjes hielden het dapper vol en vlogden blijmoedig over hun bevindingen. Met als hilarisch dieptepunt die keer dat meneer Jongedijk zijn eega op hun trouwdag verraste met een bruin-groen bordje ‘spaghetti bolognese’. Woest-romantisch.
Zelf zeggen ze dat ze nog nooit zo gevarieerd hebben gegeten. Twaalf maanden lang elke dag een verplichte poedermix bestaande uit zout, suiker, smaakversterkers, gistextract, palmvet en kleurstoffen, en dat dan aanlengen met water en een zak wokgroenten, petje af. Gelukkig was er een diëtiste voor dagelijkse hulp en bijstand, al was het maar voor de overmatige zoutconsumptie.
Die speciale Facebookpagina houdt er bij deze weer mee op. Ik had me eerlijk gezegd een beetje verkeken op de hoeveelheid werk die erbij kwam kijken om de actie helemaal in mijn uppie 365 dagen lang in de lucht te houden. Saillant detail: eind december plaatste pa Jongedijk een foto van het afsluitende etentje met het hele team dat aan de actie had meegewerkt. Ik kan de foto online nergens meer vinden, maar het was een tafel met al snel 20 man eraan. Het reclamebureau, het digitale bureau, het advertentiebureau, het pr-bureau en vermoedelijk ook nog wat marketinglui van Honig zelf. Want u dacht toch niet dat die ‘echte familie’ een jaar lang al die filmpjes en foto’s en gerechten ook echt zelf maakte? Welnee. Het is en blijft natuurlijk gewoon ordinaire reclame.
Bij deze hartelijk dank aan ‘mijn’ zes Facebookgezinnen en aan alle culicollega’s die recepten leverden, in het bijzonder PuurGezond en hun kookvideo’s. Maar vooral heel veel dank aan alle enthousiaste bezoekers met hun onuitputtelijke voorraad eigen tips en suggesties.
Maar ook al stopt die speciale Facebookpagina, op deze website en op mijn gewone Facebookpagina gaan de antipakjesrecepten natuurlijk gewoon door, ook in 2019. En iedereen blijft van harte welkom!
Dit artikel afdrukken
Zelf zeggen ze dat ze nog nooit zo gevarieerd hebben gegeten. Twaalf maanden lang elke dag een verplichte poedermix bestaande uit zout, suiker, smaakversterkers, gistextract, palmvet en kleurstoffen, en dat dan aanlengen met water en een zak wokgroenten, petje af. Gelukkig was er een diëtiste voor dagelijkse hulp en bijstand, al was het maar voor de overmatige zoutconsumptie.
U dacht toch niet dat die ‘echte familie’ een jaar lang al die filmpjes en foto’s en gerechten ook echt zelf maakte?Ook precies een jaar geleden begon ik een tegenactie. Net als de Jongedijkjes op Facebook, maar dan met inspiratie voor recepten juist zónder pakjes. Zonder Honig, maar ook zonder Maggi of zonder Knorr of zonder welk pakjesmerk dan ook. Ook ik had filmpjes van gezinnen in de keuken, niet van één gezin, maar wel van zes. Die gingen niet een jaar, maar een week lang een uitdaging aan om de pakjes en zakjes juist te laten staan.
Die speciale Facebookpagina houdt er bij deze weer mee op. Ik had me eerlijk gezegd een beetje verkeken op de hoeveelheid werk die erbij kwam kijken om de actie helemaal in mijn uppie 365 dagen lang in de lucht te houden. Saillant detail: eind december plaatste pa Jongedijk een foto van het afsluitende etentje met het hele team dat aan de actie had meegewerkt. Ik kan de foto online nergens meer vinden, maar het was een tafel met al snel 20 man eraan. Het reclamebureau, het digitale bureau, het advertentiebureau, het pr-bureau en vermoedelijk ook nog wat marketinglui van Honig zelf. Want u dacht toch niet dat die ‘echte familie’ een jaar lang al die filmpjes en foto’s en gerechten ook echt zelf maakte? Welnee. Het is en blijft natuurlijk gewoon ordinaire reclame.
Bij deze hartelijk dank aan ‘mijn’ zes Facebookgezinnen en aan alle culicollega’s die recepten leverden, in het bijzonder PuurGezond en hun kookvideo’s. Maar vooral heel veel dank aan alle enthousiaste bezoekers met hun onuitputtelijke voorraad eigen tips en suggesties.
Maar ook al stopt die speciale Facebookpagina, op deze website en op mijn gewone Facebookpagina gaan de antipakjesrecepten natuurlijk gewoon door, ook in 2019. En iedereen blijft van harte welkom!
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik kende de actie niet Karin, maar met terugwerkende kracht bedankt dat je dit gedaan hebt! Als je eenmaal zonder pakjes en potjes kookt, dan weet je al snel niet beter. Het zout gaat je al snel tegenstaan. Ik eet niet bijzonder gezond, maar gooi nooit zout in mijn eten, nooit sausjes op mijn eten. Ze zijn ook gewoon vies die sausjes. Ik herinner me nog die reclame van Bertolli, Unilever by the way. Ook ordinaire reclame. Je wilt toch niet dat al die omaatjes met hun handen aan de saus zitten voor hij het potje in gaat? Bertolli Hoe heeft Unilever zo laag kunnen zinken.
Ik was bekend met beide acties en vind het leuk daar nu een verslag van te lezen.
Ik ben positief over het tegenoffensief + over de evaluatie.
En hoe ging het met de gezondheid van dat gezin? Hadden ze allemaal na een tijd te hoge bloeddruk, last van hoofdpijnen, extra hongergevoelens, kwamen ze een aantal kilo's aan? Ik gebruik dit jaar april al 8 jaar geen knorr maaltijdmixen enz, ik heb het vorig jaar geloof ik 1x weer eens geprobeerd, maar het enige wat ik dacht was: "is dit het nou? Was dit nou datgeen wat ik toen altijd zo lekker vond?" Ik kon het me niet meer voorstellen dat ook ik een aantal dagen in de week met die dozen liep te zeulen.
#3 Astrid,
Volgens het artikel had het gezin een heel team om zich heen.
Karin heeft het over >> met al snel 20 man << maar weet blijkbaar ook niet precies hoe of wat.
Edit: Op haar pagina lees ik nu net: >> Gelukkig was er een diëtiste voor dagelijkse hulp en bijstand, al was het maar voor de overmatige zoutconsumptie. <<
Dat staat in het artikel Sytske, maar in dit artikel staat niet wat het met hun gezondheid deed. Je kan dan wel erg lekker eten elke dag, maar voel je je ook goed? Misschien moeten we het woord 'gelukkig' dan heel heel erg letterlijk nemen, wie weet......