Achter een 'gezonde' salade gaat af en toe een caloriebom schuil. De Australische diëtiste Paula Norris rekent het voor.
Aan de sla ligt het niet, schrijft het AD. Die bevat maar weinig calorieën. Toppings en bijgerechten als kaas, granen en dressings zorgen ervoor dat jouw zo gezond bedoelde salade opeens een caloriebom wordt. Dat laat de Australische Paula Norris zien met een foto van twee salades naast elkaar. Op het eerste gezicht lijken de twee salades identiek, maar de hoeveelheid kaas, groenten, kip en dressing verschilt nogal. Dat leidt tot een verschil tussen beide salades van 460 kilocalorieën.
Dat geldt natuurlijk niet alleen voor salades, maar voor alle maaltijden. Door op haar sociale media-kanalen steeds twee verschillende maaltijden naast elkaar te posten, wil Norris mensen zich bewust maken van de invloed van samenstelling en hoeveelheid ingrediënten op het aantal calorieën.
Ook dat gezonde ontbijt blijkt een ongemerkt caloriebommetje te kunnen zijn, terwijl het met een paar eenvoudige 'tweaks' binnen de perken te houden is. Zien en even lezen is geloven.
Dit artikel afdrukken
Dat geldt natuurlijk niet alleen voor salades, maar voor alle maaltijden. Door op haar sociale media-kanalen steeds twee verschillende maaltijden naast elkaar te posten, wil Norris mensen zich bewust maken van de invloed van samenstelling en hoeveelheid ingrediënten op het aantal calorieën.
Ook dat gezonde ontbijt blijkt een ongemerkt caloriebommetje te kunnen zijn, terwijl het met een paar eenvoudige 'tweaks' binnen de perken te houden is. Zien en even lezen is geloven.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het grootste verschil maakt steeds het gewicht. Eigenlijk staat er steeds met zoveel woorden: een dubbele portie is twee keer zoveel.
Precies Gonneke, het gaat niet om de calorieën, maar wat voor voedingsstoffen die 'calorieën bevatten, zijn het lege kcal zoals alleen suikers of zijn het volwaardige voedingsstoffen en vetten zoals in bijv noten die je de stoffen geven die je lijf nodig hebben en daarbij, voedt die salade met meer kcal je zover dat je tot de volgende maaltijd geen honger meer heb en misschien zelfs een lichtere volgende maaltijd kan gebruiken?
Kcal bekijken is in principe niet erg, maar kijk daarbij wel naar de inhoud van die salade waar de kcal vandaan komen of dat uit ingrediënten komt die nog eens bomvol goede voedingsstoffen ziten. Liever een goedgevulde salade met rauwkost, stukjes spek, noten, ei oid dan een bak patat met hamburger van ongeveer diezelfde hoeveelheid kcal. Zelfs een gezonde avocado erdoor kan de kcal flink opschroeven, nou en?
Bij ons wordt de dagelijkse salade altijd met een behoorlijke hoeveelheid vinaigrette (voornamelijk olijfolie) aangemaakt. Zodoende krijg je voldoende gezonde calorieën binnen als je minder aardappelen, pasta, brood of rijst eet. Er zijn nou eenmaal niet zoveel mogelijkheden om royale hoeveelheden goede onverhitte olie in de maaltijden te verwerken.
Ik dacht dat we inmiddels af waren van het calorieën tellen om de gezondheid van het voedsel te bepalen. En ook het idee dat vet de grote boosdoener is.
Is grillen echt gezonder of minder ongezond dan bakken of braden in een lepel vet? Ik denk dat bij grillen het risico van verbranden groter is. Die zwart-verbrandde stukjes vlees kun je echt niet gezonder noemen dan vlees met een beetje extra vet dat niet verder kleurt dan bruin.
Het veranderen van de verhouding vlees:groente ten gunste van de groente is wel een goed idee.