De boog kan niet altijd gespannen zijn. Door een of twee maaltijden per week te eten die niet voldoen aan de gezonde voornemens, kan je een nieuw eetpatroon langer volhouden, meldt de Huffington Post.

Voorstanders van dit relaxte concept voor lifestyle-verandering promoten het als middel om gemotiveerd te blijven. Tegenstanders waarschuwen dat mensen die af willen vallen te veel gaan denken in ‘goede’ en ‘slechte’ voeding. Ook kan het leiden tot binge eating als alle remmen los gaan.

Van 90/10 naar 80/20
Diëtiste Dionne Detraz van de University of California kiest voor haar cliënten vaak voor een 90/10 aanpak. Dit houdt in dat 90% van de maaltijden moet bestaan uit voedingsmiddelen die helpen het doel te bereiken en dat ze in 10% van de maaltijden wat mogen ‘smokkelen’.

Uitgaande van 3 maaltijden per dag gedurende een week, komt dat uit op 19 maaltijden volgens het dieet en 2 maaltijden per week die daar vanaf mogen wijken.

Wanneer het doel eenmaal bereikt is, kan de verhouding naar 80/20. Lisa Young, auteur van het Portion Teller Plan is het daarmee eens. Zij ziet zulke maaltijden zelfs als onderdeel van het programma en niet als valsspelen.

Beide deskundigen benadrukken wel dat als je een emotie-eter bent of als je moeite hebt de controle te houden, dat het dan verstandig is eerst te overleggen met de diëtist of arts.
De Nederlandse voedsel- en verleidingsdeskundige Emely de Vet (WUR) hanteert een soortgelijk uitgangspunt. Wie alles zwart/wit maakt en geen 'zonden' of 'valsspelen' toestaat, riskeert juist dat mensen zich met regelmaat volledig te buiten gaan aan 'fout' eten.

Tips
Detraz en Young geven 5 tips over hoe een dieet kan slagen met af en toe een beetje smokkelen:

1. Matig
Maak maaltijden die buiten het regime vallen, niet overmatig. Hanteer een extra van 300 calorieën als maximum. Hou het ook bij die van tevoren vastgestelde maaltijden, zodat het niet eindigt in een (vr)eetfestijn.

2. Wees eerlijk naar jezelf
Als je weet dat je niet kan stoppen met eten van hetgeen waar je zoveel trek in hebt, laat dat dan geen onderdeel zijn van je cheat meal. “Als die ene maaltijd een obsessie gaat worden, is het geen gezonde aanpak voor die persoon,” aldus Detraz.

3. Maak een planning
Stel van tevoren vast welke maaltijden je gaat smokkelen en hou het leuk. Het laten verleiden tot emotie-eten en die eetbui achteraf je cheat meal noemen, is niet de bedoeling.

4. Geniet en laat perfectionisme varen
Geef jezelf toestemming om ervan te genieten, zonder schuldgevoel of schaamte. “De mensen bij wie een traditioneel dieet mislukt, zijn meest de mensen die voor alles of niets gaan. Het is onmogelijk om alles volgens het boekje te doen. Daarom is het laten varen van perfectionisme een gezondere houding.”

5. Ga weer terug in je routine
Na het eten van die extra lekkere maaltijd met net wat meer calorieën, moet je weer terug in je gezonde eetpatroon. Bedenk wat je doelen zijn en hou je daar aan vast.

Fotocredits: mmm… pizza, m01229
Dit artikel afdrukken