Als het aan het Voedingscentrum ligt, eet u Tweede Kerstdag vleesloos. Het gehele menu dat de Scheveningse eetadviseurs hebben bedacht is veggie. Het ruikt naar politieke correctheid, maar misschien willen de gewichts- en gezondheidsconsulenten stiekem van deze feestdag een balansdag maken. Om een blok Tofu zit immers geen randje vet. Dit, terwijl het idee van een balansdag is dat je daarmee ruimte schept om je af en toe te buiten te gaan. De broekriembewakers geven overigens ook tips om tijdens de beide Kerstdagen op de pondjes te letten: neem bij de borrel kerstomaatjes (woordgrap onbedoeld) en augurken in plaats van toastjes met roquefort, zalm of camembert. Zalm is immers de schijf van vijf uitgeschopt. Neem een handje Japanse mix in plaats van noten. Noten zijn ook uit de schijf verbannen. Tijdens het eten kun je beter alcoholvrij bier drinken dan wijn. En neem Kant-en-klare vanillepudding met chocoladesaus in plaats van een toetje als Tiramisu. Kant-en-klaar is immers helemaal Sonja. Smakelijk.
Op het Eerste Kerstdag-menu staat overigens haas:
Hollandse hazenbout
1 ui
1 stengel bleekselderij
2 hazenbouten
peper, zout
2 eetlepels vloeibare margarine
4 jeneverbessen
2 kruidnagels
1 laurierblad
2 dl wildbouillon (pot)
2 dl oud bruin (bier)
1 plak ontbijtkoek
Maak de ui en de bleekselderij schoon en snijd het klein. Bestrooi het vlees met peper en zout. Bak de bouten in de hete margarine aan alle kanten bruin. Bak de ui en de bleekselderij kort mee. Kneus de jeneverbessen. Voeg de jeneverbessen, de kruidnagels, het laurierblad, de bouillon en het bier toe. Stoof het vlees in 1½ uur gaar. Voeg na 1 uur de verkruimelde ontbijtkoek toe. Verwijder de jeneverbessen, kruidnagels en het laurierblad en geef de saus bij het vlees. Lekker met rodekool, witlofsalade met gedroogde cranberry's en aardappelen.
bron: Voedingscentrum
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Voor mij zitten er geen geschikte recepten bij. Misschien niet verwonderlijk, aangezien ik vooral dingen eet uit de categorie 'bij uitzondering"..... Bakken met vloeibare margarine, 't idee....
Gadver, en dan die tofu in witte wijnsaus... (in witte wievensaus zou Dick zeggen, vrees ik...;-) )
Jammer dat we niet mogen weten wie dit menu heeft samengesteld. Waarom ik het jammer vind?
1. zou het smakelijker klinken als een topkok zijn of haar naam er aan verbonden had?
2. zou het acceptabeler klinken als etc.?
3. zouden meer mensen het uitvoeren als etc.?
1. ik denk het niet, tenminste ik kan mij geen topkok voorstellen die vloeibare margarine zou gebruiken, en oud bruin zie ik een topkok er ook niet zo snel ingieten, eerder een lichte, bruine abdijbier of zo. En over die tofu zal geen enkele topkeukentovenaar zich op deze wijze buigen, denk ik... (maar daar kan ik mij natuurlijk geweldig in vergissen)
2. ik hoop het niet
3.ik vrees van wel... (nu ja, die haas is met wat kleine aanpassingen vast erg smakelijk!)
@Caspar. 1. ik denk dat je gelijk hebt, anders was er wel een ronkende aankeiler bijgevoegd. Het grappige van vloeibare margarine is - behalve dat ik het niet zou gebruiken - dat de voedingsmiddelenindustrie jarenlang geploeterd heeft om de vloeibare substantie 'vast' te maken tot smeerbaar/hard en nu het als nouveauté gebracht heeft in vloeibare vorm. De haas is in de versie konijn met ontbijtkoek en bier een mooi ouderwets inlandig recept. Het recept is redelijk op supermarktniveau gebracht met het oudbruin. Met tofu kun je veel leukere dingen doen dan er een wittewijnsaus over doen.