Okee, we knorren hier nogal wat weg. Over hoe vlees anders moet. Dit varkensbedrijf bewijst alvast dat vlees anders kán. Verbivar is geen kleintje: 700 zeugen, 2.900 vleesvarkens en 2.800 biggen. Edoch: "Twee jaar geleden zijn we begonnen met de plannen om onze varkensstapel af te bouwen en te vervangen door hogegezondheidsdieren", dixit Kristof en Angelique Verschelde.
"Al onze varkens werden vervangen door betere en gezonde varkens, die allemaal zonder keizersnede ter wereld zijn gekomen". Voor een leek lijkt dit een zinloze investering, maar voor Kristof betekent dit een enorme winst. "Op die manier leveren we niet alleen goede en gezonde eindproducten, we moeten de dieren ook vijftien procent minder voedingsstoffen geven om de weerstand sterk te houden".
Meer informatie: vilt.be
PS Waar staat zo'n Vlaams bedrijf hiermee in de Nederlandse dierenwelzijnindex?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
"betere en gezonde varkens, die allemaal zonder keizersnede ter wereld zijn gekomen": dat is een uiterst merkwaardige uitspraak.
Dat is wat het grote publiek denkt: natuurlijk is beter. Varkenshouderijen zijn continubedrijven, itt bijv. kippen. Een kippenschuur wordt na het 'uitladen' (=de technische term) grondig schoongemaakt zodat er geen ziektekiemen van de voorgaande bewoners blijven hangen. Bij varkens is dat anders: er is geen grote schoonmaak, er gaan er steeds uit en er worden nwe geboren/komen nwe bij. Dat is de reden dat het antibioticagebruik in de kippenhouderij geen issue van betekenis is, maar in varkenshouderij wel.
Varkens met een hoge gezondheidsstatus zijn vrijwel altijd begonnen met ... een kiezersnede. Op die biggen heeft de stal nl. nog geen vat gehad.
Een stap in de goede richting zou ik zo zeggen, ook voor de boeren zelf die waarschijnlijk meer plezier en voldoening beleven als ze naar hun dieren kijken. En dat is ook belangrijk.
Wat is hier nu goed aan? Alleen al de onzin dat hun varkens zonder keizersnee zijn geboren en daarmee de suggestie wekkend dat alle andere bedrijfsvarkens wel met een keizersnede worden geboren. Volstrekte onzin. Het zou wel erg inefficient zijn. Varkens die problemen hebben met het afbiggen worden afgevoerd. Om reden van efficiency zie je tegenwoordig ook geen koeien meer met drie spenen omdat de melkmachines zijn afgesteld op koeien met 4 spenen.
Als je de foto van het bedrijf op Vilt bekijkt zie een oerwoud van metalen hokken waar die beesten zich nauwelijks kunnen bewegen en weer elkaars staart gaan opvreten uit frustatie.
Ga eens naar een biologisch varkensbedrijf daar zitten de dieren in ruime open stallen met veel sto en dus veel bewegingsruimte.
De dieren hebben op dit Belgisch bedrijf ook geen enkele afleiding. Het voeren gaat automatich en verder zien ze de boer ook praktisch niet.
Het komt neer op grootschalig mishandelen van de dieren en het dient geen enkel doel en je krijgt er ook nog slecht vlees van.
Chalias, je bent op het juiste spoor, naar mijn mening. Eerste probleem : BIG! En ik bedoel niet big maar BIG. Niet varken maar GROOT dus. Maar euh... jij hebt ervaring met het bezoeken van biologische verkensbedrijven?
Zeker Steven. In Nederland heb jij "bezoek de boerderij dagen". Op die dagen kunnen burgers de bedrijven bezoeken die meedoen. In dat kader heb ik 2 biologische varkensbedrijven, een bedrijf met biologische groenten en een melkgeitenbedrijf bezocht. Zelf heb ik pluimvee en familie van mij heeft grote melkveebedrijven gehad in de USA al waar ik ook geregeld op bezoek kwam. Ik begrijp je BIG-verhaal niet. Nogmaals, zeugen die niet goed kunnen afbiggen worden afgevoerd.