Okee, we knorren hier nogal wat weg. Over hoe vlees anders moet. Dit varkensbedrijf bewijst alvast dat vlees anders kán. Verbivar is geen kleintje: 700 zeugen, 2.900 vleesvarkens en 2.800 biggen. Edoch: "Twee jaar geleden zijn we begonnen met de plannen om onze varkensstapel af te bouwen en te vervangen door hogegezondheidsdieren", dixit Kristof en Angelique Verschelde.
"Al onze varkens werden vervangen door betere en gezonde varkens, die allemaal zonder keizersnede ter wereld zijn gekomen". Voor een leek lijkt dit een zinloze investering, maar voor Kristof betekent dit een enorme winst. "Op die manier leveren we niet alleen goede en gezonde eindproducten, we moeten de dieren ook vijftien procent minder voedingsstoffen geven om de weerstand sterk te houden".
Meer informatie: vilt.be
PS Waar staat zo'n Vlaams bedrijf hiermee in de Nederlandse dierenwelzijnindex?
Kristof, dank voor je verheldering! Jullie doen wat mij betreft iets heel belangrijks en helpen een probleem oplossen dat te ver van het publiek wordt weggehouden: de gevaren van ziektehaarden en het gebruik van antibiotica tegengaan. De gevaren zijn aanzienlijk, maar de sector houdt het liever stil. Deste meer is het te waarderen dat mensen als jullie toch het initiatief en de kosten vh risico nemen.
In Ndl. wordt het van binnen de sector aangemoedigd, maar kan het niet 'landen'. Een soortgelijk initiatief als dat van jullie kreeg onlangs de 2e prijs 'Innoveren 2007' van ZLTO. Naar het publiek drong het echter niet door.
Jammer genoeg begrijpen zelfs journalisten nog onvoldoende hoe belangrijk de S(pecific)P(athogen)F(ree)-status van juist varkens is.