Moslims worden overal ter wereld steeds meer als een interessante doelgroep erkent. Alleen al in Nederland land wonen momenteel een miljoen moslims, die zowel privé als zakelijk gehouden zijn aan de regels die hun geloof hen oplegt. Ook steeds meer niet-moslims kopen halal producten. Nu zelfs de HEMA in Amsterdam djellaba's, halal wijn en halal rookworst verkoopt moge het duidelijk zijn: halal verschuift van nichemarkt naar mainstream.
De halal-snacks van Mekkafood hebben een veel groter bereik dan alleen moslimconsumenten, stelt René van Appeldorn, verkoopleider Benelux van Mekkafood. Sinds een jaar of vier levert Mekkafood ook bij 60 à 70% van de Nederlandse retailers. Volgens Van Appeldorn worden steeds meer kritische niet-moslims aangetrokken door de hoge kwaliteit. In Nederland gelden de strenge HACCP-regels voor het vervaardigen van voedsel. Mekkafood is bovendien ook nog IFS Higher Level-gecertificeerd. Als daarbovenop ook nog eens de halal-regels gehanteerd worden krijg je een eindproduct dat aan zeer hoogwaardige kwaliteitsen hygiëne-eisen voldoet, verklaart Van Appeldorn. Babyvoeding
Hoewel er per jaar in Nederland 17.000 moslimbaby's geboren worden heeft geen enkele producent van babyvoeding zich op deze markt gestort. Als borstvoeding plaats maakt voor vast voedsel moeten ook baby's halal eten. Bij gebrek aan babyvoeding met halal vlees gaven moslimmoeders nu nog de voorkeur aan vegetarische babyvoeding en fruithapjes.
Het Britse Kashmiri voedingsmiddelenbedrijf Mumtaz is in het gat in de markt gesprongen. Zij produceren per jaar voor 25 miljoen pond aan halal levensmiddelen, waaronder door het Maleisische Jakim gecertificeerde babyvoeding. Om contaminatie uit te sluiten plastificeren zij elk potje. Hun Nederlandse agent KhanaPeena importeert en distribueert de Mumtaz-producten, zodat halal babyvoeding inmiddels ook in Nederland goed verkrijgbaar is.
Maleisië
Maleisië drukt een duidelijk stempel op de halal-ontwikkeling. Het land staat qua integriteit hoog aangeschreven en heeft als eerste land ter wereld een door de VN erkende halal-certificering. In veel andere landen heerst verwarring omdat er meerdere intepretaties van het begrip halal gehateeed worden, waardoor er verschillende halal-keurmeurken zijn ontstaan. Omdat het Maleisische halal-keurmerk in de verschillende moslimmarkten veel breder geaccepteerd wordt laten veel grote industrieën die hun marktpositie in het Middenoosten en Azië willen versterken de halal productie daarom in Maleisië plaatsvinden.
bron: Supply Chain Maga , met dank aan foodholland
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Naar mijn stellige overtuiging zijn die Thiemianen met iets anders bezig met hun oppositie tegen ritueel slachten.
Er was eens een staatssecretaris (van der Ploeg, VVD, oudmilitair) die het ook zo zielig vond dat dieren ritueel geslacht werden en verbood vervolgens het ritueel slachten voor de export.
Dat heeft hij niet lang overleefd omdat heel duidelijk was dat hij met iets anders bezig was dan zijn zorgen om zielige dieren.
Trouwens is het ritueel slachten van dieren niet beestachtiger dan de gebruikelijke manier van slachten. Gelukkig heeft men nog geen verbod ingesteld voor het slachten van muizen en vogeltjes door katten en roofvogels.
Maar dat zal niet lang meer dieren met deze verdwaasden in de Kamer.
De moslimconsument (de moeder/vader van een moslimbaby dus) is over het algemeen nogal prijsbewust. Moslimwinkels kiezen dus voor een goedkoop aanbod, wat betekent dat de kwaliteit vaak genoeg minder is. En dan is er nog de vraag of het onverdoofd kelen van slachtdieren iets is wat niet-moslimconsumenten willen. Thiemianen, gruwen ervan, terwijl ze het waarschijnlijk een goed idee vinden om meer bewust om te gaan met slachtvee.
Opvallend zijn de verschillende interpretaties van halalvlees. De ene moslim zegt dat het enige verschil met gewoon vlees is dat het dier halal geslacht wordt, maar voor de rest hetzelfde leven heeft als een 'normaal' gekweekt dier. De andere moslim heeft het erover dat het dier halal geleefd moet hebben, dus zonder stress en vrij.
Maar waar ze het wel over eens zijn is dat het vlees ook gewoon opgepompt mag worden.
Met andere woorden: je moet nog steeds uitkijken waar je het koopt.
Als ik in Frankrijk ben koop ik altijd bij de Super U wat pakjes Chorba marocaine au mouton. Dat is dus marokkaanse soep die door Knorr halal bereid wordt.
Deze soep is in tegenstelling tot de meeste pakjessoepen erg lekker, kruidig en niet zout.
Bij mijn weten is die helaas hier niet te koop.
De laatste jaren als ik met KLM vanaf Nederland vlieg, geef ik altijd op dat ik kosjere maaltijden wil. Die zijn veel lekkerder dan de gebruikelijke vliegtuigprak. Deze maaltijden worden in Belgie bereid.
Merkwaardig genoeg zijn de kosjere maaltijden in vliegtuigen die vanaf de USA vliegen juist slechter dan de gebruikelijke prak.
Kennelijk is ook de markt in ritueel bereid voedsel aan kwaliteitsinflatie onderhevig.