image Volgens een persbericht van de stichting Wakker Dier zien de meeste Nederlanders het paard als 'huisdier' en niet meer als 'landbouwdier'. Daardoor zouden minder mensen het vlees willen eten. In veel frikadellen, kroketten en hamburgers is echter paardenvlees verwerkt.

Dat is niet alleen algemeen bekend, maar nu ook wetenschappelijk bewezen: in opdracht van Wakker Dier onderzochten studenten van de Wageningen Universiteit 286 snacks. In 32 procent daarvan bleek paardenvlees te zitten. Dat is 91,52 snacks.

Nederland 'verpaardt': afgelopen 15 jaar verdubbelde het aantal paarden tot momenteel circa 400.000. Het paard is van landbouwdier steeds meer een huisdier geworden en steeds minder mensen willen paardenvlees eten. De vleesindustrie krijgt echter door de 'verpaarding' steeds meer paardenvlees te verwerken en stopt deze massaal in producten als snacks. De gemiddelde Nederlander eet jaarlijks 0,6 kilo paardenvlees, grotendeels zonder dit te weten in de vorm van snacks. Op wakkerdier.nl is het gehele onderzoek geplaatst en is een folder te downloaden met merken snacks die paardenvlees bevatten: check je snack.

Dit terwijl je met kipseparatorvlees de lekkerste snacks kan maken. Een kip is geen huisdier, maar een landbouwdier. Ezelvlees schijnt trouwens veel lekkerder te zijn dan paard. Zachter zelfs dan veulen.

Frikandellen met paard:
AH-afbakbroodje frikandel, Perfect, Edah eigen merk, Mad Snack, Mora-broodje frikandel, Mora, Fastfood Express-broodje frikandel, Beckers frikandel classic, kern minifrikandel, Buitenhuis, De Vries, De Vries javaanse frikandel, Van Reusel frikandel best bite, Van Reusel Krokidel, Van Lieshout, Bakx, Metro frikandel extra, Piet de Wit, Piet de Wit frikandel speciaal.

(wedstrijdfrikandellen zijn paardvrij.)

Bron: Distrifood
Dit artikel afdrukken