Waar ligt de grens tussen dierenwelzijn in het belang van het dier en ons schuldgevoel? Het dooierzakje van het kippenkuiken zorgt voor een boeiend dilemma. Albert Heijn blijkt niet bang voor een keuze die tegen de natuur en van God gegeven biologie ingaat.
In een kort bericht meldt Boerderij vandaag iets bijzonders. Albert Heijn stapt over op 'vroeg gevoede kippen'.
De tekst van het bericht luidt: Voor scharrelkippen met één ster van het Beter Leven keurmerk is Albert Heijn overgestapt naar early feeding voor kuikens.
Doel is op de langere termijn met alle kipsoorten over te gaan naar early feeding, waarbij kuikens direct na uitkomst toegang hebben tot voer en water. Dat kan nog niet direct, omdat het aanbod van deze kuikens nog niet groot genoeg is, aldus AH.
Mogelijk herinneren Foodloglezers zich de term dooierzakje. Om het linkje onder het woord kort samen te vatten: kippenkuikens zijn van nature uitgerust met een mechanisme dat hen in staat stelt een aantal dagen zonder voedsel te kunnen. Dat heeft de natuur zo bedacht omdat niet alle eieren van het moederdier tegelijk uitkomen. In de moderne broederij wordt van die eigenschap gebruik gemaakt. Daar kwam ooit protest tegen, want het zou niet goed zijn voor het dier.
Mocht dat laatste zo zijn, dan moeten we constateren dat de natuur slecht met haar kinderen omgaat. Ik wil er geen oordeel over vellen. Dat is immers een kwestie van gevoel. Wel weet ik dat het in de intensieve kippenhouderij beter uitkomt om het kuikentje meteen te laten eten. Het is dus eigenlijk wel grappig: een beter kippenleven is tevens intensiever. Early feeding werd ooit ontwikkeld voor de beste megaplofkippenhouderij ter wereld waar in Nederland veel bezwaar tegen was. Albert Heijn stopt het nu in zijn 1-ster kip. Wakker Dier en de Dierenbescherming zijn voor. Relax dus, want je kunt zulk kippenvlees rustig kopen.
Mijn gedachten gaan echter verder. Zou de biologische kip met overbodig dooierzakje straks volgen? Zo'n dier ligt met zijn maar liefst drie sterren dichter bij de natuur. Het zou dan ook onlogisch zijn.
Qua welzijn en natuurlijkheid staat de consument voor steeds ingewikkelder keuzen. Albert Heijn heeft besloten het van de Natuur of - zo je van een andere kerk bent - God gegeven dooierzakje weg te jorissen. Zo zou Geenstijl het noemen als ze daar wisten waar het precies over gaat.
Dit artikel afdrukken
De tekst van het bericht luidt: Voor scharrelkippen met één ster van het Beter Leven keurmerk is Albert Heijn overgestapt naar early feeding voor kuikens.
Doel is op de langere termijn met alle kipsoorten over te gaan naar early feeding, waarbij kuikens direct na uitkomst toegang hebben tot voer en water. Dat kan nog niet direct, omdat het aanbod van deze kuikens nog niet groot genoeg is, aldus AH.
Mogelijk herinneren Foodloglezers zich de term dooierzakje. Om het linkje onder het woord kort samen te vatten: kippenkuikens zijn van nature uitgerust met een mechanisme dat hen in staat stelt een aantal dagen zonder voedsel te kunnen. Dat heeft de natuur zo bedacht omdat niet alle eieren van het moederdier tegelijk uitkomen. In de moderne broederij wordt van die eigenschap gebruik gemaakt. Daar kwam ooit protest tegen, want het zou niet goed zijn voor het dier.
Mocht dat laatste zo zijn, dan moeten we constateren dat de natuur slecht met haar kinderen omgaat. Ik wil er geen oordeel over vellen. Dat is immers een kwestie van gevoel. Wel weet ik dat het in de intensieve kippenhouderij beter uitkomt om het kuikentje meteen te laten eten. Het is dus eigenlijk wel grappig: een beter kippenleven is tevens intensiever. Early feeding werd ooit ontwikkeld voor de beste megaplofkippenhouderij ter wereld waar in Nederland veel bezwaar tegen was. Albert Heijn stopt het nu in zijn 1-ster kip. Wakker Dier en de Dierenbescherming zijn voor. Relax dus, want je kunt zulk kippenvlees rustig kopen.
Mijn gedachten gaan echter verder. Zou de biologische kip met overbodig dooierzakje straks volgen? Zo'n dier ligt met zijn maar liefst drie sterren dichter bij de natuur. Het zou dan ook onlogisch zijn.
Qua welzijn en natuurlijkheid staat de consument voor steeds ingewikkelder keuzen. Albert Heijn heeft besloten het van de Natuur of - zo je van een andere kerk bent - God gegeven dooierzakje weg te jorissen. Zo zou Geenstijl het noemen als ze daar wisten waar het precies over gaat.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Tja, het is inmiddels wel bekend dat 'de mens' de natuur niet de natuur wil laten zijn en zelf wil ingrijpen in veel gevallen, er zijn gewoon geen grenzen meer. Je zu ook kunnen zeggen dat we de kuikens gewoon even kuiken moeten laten zijn tot ze gedwongen worden om tot voer op teg roeien.
Vergelijking: kinderen horen kinderen te zijn ipv cijfers op een ijstje zoas tegenwoordig al op de kleuterschool gebeurt, daar schijnen ze al te moeten presteren ipv kind te mogen zijn
Ik heb het al eerder willen zeggen, maar de discussie liep toen te hard een andere kant op: "natuurlijke landbouw" is een contradictio in terminis. Heel veel van dat van nature gegeven leven wat nu op welke boerderij dan ook staat, loopt, zit of ligt zou zich nooit meer in de natuur in stand kunnen houden, en is dus in wezen nu al onnatuurlijk. Mais, melkkoeien, kool, kippen en sla zijn maar een paar voorbeelden. Toen we "destijds" kozen voor landbouw boven jagen en verzamelen zijn we het proces van het inruilen van afhankelijkheid van de natuur voor afhankelijkheid van de medemens begonnen, en dat gaat nog altijd door, en steeds harder. Niemand kan meer z'n eigen schoeisel maken, en steeds minder mensen kunnen in hun eigen voedsel voorzien. Dat doen specialisten, met gespecialiseerde systemen om aan het volume van de vraag te voldoen. Dat kun je wat proberen te verzachten, maar het is niet meer om te draaien, een echte wereldramp met een 90% reductie van de menselijke bevolking daargelaten.
Maar waar gaat het naartoe? Waar ligt het eindpunt, als er al een is? In die vorige discussie, de blinde kippen draad, moest ik ineens weer denken aan "Brave new world", en heb dat boek er weer eens bijgehaald. Had dat al ontzettend lang geleden voor het laatst gelezen, en schrok me rot. Het eerste hoofdstuk lijkt opeens zo akelig dichtbij! En dat terwijl het in 1932 is geschreven!!! Als dat de richting zal blijken te zijn, moeten we het er toch nog eens serieus over hebben.
Volgens mij ligt het iets genuanceerder. Als je het over natuurlijk hebt: een kip legt haar eieren ook niet in een broedmachine.
Bij mijn weten is het dooierzakje niet 'het voer' voor de eerste 3 dagen, maar is het een reserve voor als ze in die eerste dagen tekort zou komen. Ook in de natuur probeert het kuiken z.s.m. aan voedsel te komen, danwel gaat de moederkip daarvoor zorgen.
Er zijn vele onderzoeken uitgevoerd naar 'early feeding' en daarbij is echt niet alleen de uitkomst van snellere groei. Maar ook van gezondere kuikens. Het zou zo maar kunnen zijn dat de kuikens in de natuur die z.s.m. voedsel krijgen ook gewoon gezonder zijn/waren.
Die onderzoeken moeten beschikbaar zijn met de partijen die met early feeding aan de slag zijn gegaan.
Ruud, jij bent de specialist in kip (zij het vooral legkip) en dus moeten de lezers je zeer serieus nemen. Het bovenstaande is gebaseerd op een interview met Dr. Ron Meijerhof (zie het linkje in de hoofdtekst) dat ik destijds had. Hij kent al het beschikbare onderzoek als geen ander en heeft alle belang bij een gezond kuiken en weinig uitval.
Wat ook waar is: Vencomatic ontwikkelde het systeem voor een gezonder plofvleesdier, minder risico van ziektein- & uitsleep (ongelofelijk belangrijk in onze tijden waarin vogelgriep om zich heengrijpt) en een sneller groeiend dier. Het is de moderne tijd* en het einde van de ouderwetse broederij die weer wordt geïntegreerd in - mogelijk straks ook - kippenfabriek MHP in Oekraïne. Als nieuwer onderzoek laat zien dat het gezondere dieren oplevert, dan geldt dat juist voor de wat kwetsbaardere ploffer die daar wordt gemaakt in enorme aantallen.
* van efficiënt uitval-, groei- en ziektemanagement. Bravo wat mij betreft. Wel bijzonder dat efficiency ditmaal onder de vlag welzijn wordt gebracht. Doorgaans geldt het als kwaad. Ditmaal lijkt God de Duivel.
Bijval voor #3
In de dierhouderij van zoogdierhouderij wachten weinig tot geen veehouders meer af tot het geboren dier zelf de speen bij moeders gevonden heeft om te gaan drinken.
De goede verzorger zorgt snel voor de eerste fles gevuld met verse warme biest van moeders.
Het belang van biest verstrekking zo vlot mogelijk na geboorte staat voor niemand buiten kijf.
Allemaal in het belang van de gezondheid van het dier (om later antibiotica gebruik te voorkomen).