Blauwe wijn was dé zomerhit van 2016. Maar helaas. Volgens de Spaanse autoriteiten is wijn niet blauw.
Ik kreeg het vorige week in Frankrijk nog als aperitief aangeboden. Volgens de gastvrouw en het etiket op de fles een 100% natuurlijk product. Gewoon wijn dus, gemaakt van blauwe druiven met een zo hoog mogelijk gehalte aan anthocyanen (rood/blauwe natuurlijke pigmenten uit de druivenschil, maar vooral door de natuurlijke kleurstof indigo, die wordt gewonnen uit wede). De felblauwe kleur zet je op het verkeerde been, maar de drank smaakt gewoon naar ... fruitige witte wijn met een licht, aangenaam bittertje.
Hipsterwijn
De blauwe wijn komt uit Spanje. Daar ontwikkelde een zestal ondernemers zonder wijnmaakervaring in samenwerking met de Baskische universiteit en voedselautoriteit Azti Tecnalia in 2 jaar een helderblauwe wijn. Ze brachten de wijn op de markt onder de naam Gik en verkochten deze zomer 100.000 flessen in 25 landen. Afgelopen najaar ontdekten ze een probleempje is. Inspecteurs van de warenwet zetten vraagtekens bij hun product. De zes besloten hun productie tijdelijk op te schorten. De Spaanse autoriteiten startten een onderzoek: mag de blauwe 'wijn' wijn heten? Deze week viel het besluit: blauwe wijn is 'geen wijn'. Dat meldt The Drinks Business.
Geen bestaande categorie
Blauwe wijn past volgens de autoriteiten binnen geen enkele van de 17 types wijn die de EU erkent. De wijn is immers niet wit, rood of rosé van kleur. Vanuit de wijnbouwhistorie is er geen enkele blauwe wijn bekend. Het oordeel betekent dat Gik zijn product niet langer als 'wijn' op de markt mag brengen, maar verder moet als 'overige alcoholische drank', aldus de DailyMail.
Ook moet de productbeschrijving aangepast worden naar '99% wijn en 1% druivenmost'. Dat is absurd, vinden de Gik-makers, omdat hun product voor 100% uit wijn bestaat. De blauwe wijn wordt gemaakt van rode en witte wijndruiven, en gekleurd met anthocyanen uit de druivenschillen en indigo, een plantaardige kleurstof. Ook wordt de wijn iets verzacht met een zoetstof.
Gik heeft een online petitie opgestart tegen de uitspraak. Hun blauwe wijn is immers 100% wijn. Op het moment dat ik dit schrijf, zie ik 2 handtekeningen.
Dit artikel afdrukken
Hipsterwijn
De blauwe wijn komt uit Spanje. Daar ontwikkelde een zestal ondernemers zonder wijnmaakervaring in samenwerking met de Baskische universiteit en voedselautoriteit Azti Tecnalia in 2 jaar een helderblauwe wijn. Ze brachten de wijn op de markt onder de naam Gik en verkochten deze zomer 100.000 flessen in 25 landen. Afgelopen najaar ontdekten ze een probleempje is. Inspecteurs van de warenwet zetten vraagtekens bij hun product. De zes besloten hun productie tijdelijk op te schorten. De Spaanse autoriteiten startten een onderzoek: mag de blauwe 'wijn' wijn heten? Deze week viel het besluit: blauwe wijn is 'geen wijn'. Dat meldt The Drinks Business.
Geen bestaande categorie
Blauwe wijn past volgens de autoriteiten binnen geen enkele van de 17 types wijn die de EU erkent. De wijn is immers niet wit, rood of rosé van kleur. Vanuit de wijnbouwhistorie is er geen enkele blauwe wijn bekend. Het oordeel betekent dat Gik zijn product niet langer als 'wijn' op de markt mag brengen, maar verder moet als 'overige alcoholische drank', aldus de DailyMail.
Ook moet de productbeschrijving aangepast worden naar '99% wijn en 1% druivenmost'. Dat is absurd, vinden de Gik-makers, omdat hun product voor 100% uit wijn bestaat. De blauwe wijn wordt gemaakt van rode en witte wijndruiven, en gekleurd met anthocyanen uit de druivenschillen en indigo, een plantaardige kleurstof. Ook wordt de wijn iets verzacht met een zoetstof.
Gik heeft een online petitie opgestart tegen de uitspraak. Hun blauwe wijn is immers 100% wijn. Op het moment dat ik dit schrijf, zie ik 2 handtekeningen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het artikel begon zo leuk, een typisch geval van innovatie die botst tegen bestaande structuren. Maar dan lees ik: 100% wijn, maar wel met kleurstof en zoetstof..
Ik ben geen vinoloog. Kan iemand mij uitleggen dat een alcoholische drank met kleurstof en zoetstof, zoals ik het begrijp beiden toegevoegd, 100% wijn is?
Of gebeurt dat ook bij rode wijn?
Sander, je trekt een geheime lade open. Wijn heeft een zeer beperkte wettelijk verplichte declaratie op het etiket (alc. percentage, sulfiet en dan heb je het wel gehad). Niettemin worden zo'n zestig tot zeventig stoffen toegevoegd, cq. gebruikt tijdens het maakproces. Die variëren van gisten uit een pakje waarmee je de smaak op bestelling kunt stuurt tot conserveringsmiddelen (sulfiet) en kleurmiddelen die het product er mooi uit laten zien.
Een technisch goede wijnmaker kan Chardonnay laten smaken als Sauvignon Blanc als hij dat wil. Er zijn moderne wijnen op de markt met een alcoholpercentage van 14,5% die opvallend zoet smaken. Dat kan onmogelijk van de vergisting van de suikers in het druivensap van die wijn komen, lijkt mij. Maar een beetje van iets anders toevoegen mag. Doe maar eens een beetje port in je Bordeaux. En port kun je ook maken van Bordeauxdruiven. In rode Bourgogne mocht altijd al een beetje Alicante, een pikzwarte wijn die alleen gemaakt wordt om te lichte wijn een beetje op te kleuren.
Ik denk dat de makers met een andere 'zoetstof' snel weer in de markt zouden kunnen zijn. Vooral als ze vertellen dat ze toch maar eens duidelijk gaan maken wat er allemaal in wijn zit. Dat wordt leuk!
Hun diepste probleem zit mogelijk in de kleurstoffen die - zo hoorde ik over deze wijn - wel natuurlijk zijn maar niet van druiven.
Misschien kan Arjan van Groningen nadere toelichting geven?
NB: het mag niet, maar gebeurt vermoedelijk nog altijd - als wijn wat zoeter moet, gaat er gewoon een beetje suiker bij. Ook wat extra sulfiet natuurlijk, want anders krijg je bubbels in de fles.
Uit de (zeer) antieke doos van Foodlog dit verhaal over Vincent en François Pugibet. Vincent - ook een innovator - werd gevangen gezet omdat hij wijn maakte met het alchoholpercentage van vroeger, maar dan op een moderne manier. De Franse NVWA (de Répression des Fraudes) vond het - net als blauwe wijn - geen wijn.
Dat heb je nu met overdreven normering, een typische EU-aandoening.
Op die manier mocht Brusselse kaas niet meer gemaakt worden, want drogen in de buitenlucht is niet toegelaten. Op die manier mag 'balut', eieren met embryo, een Filippijnse deicatesse, niet verkocht worden, omdat dit een fout ei is en er geen categorie bestaat voor dit product. Dan verbieden ze het maar. Dit is de wereld op zijn kop.
Moeilijk ?
Terwijl er al een ongelofelijk aantal voedingsproducten is die naar naam suggereren uit 1 bron afkomstig te zijn, terwijl het percentage 'toegepaste grondstof oorspronkelijk product' soms lager dan 2% is ??
Ik stel voor dat 'blauwe' wijn als wijn gewoon mag bestaan.
Zelfs als er maar 1,5% sap van druiven wordt toegepast.
Je moet het peil van nep-marketing nu niet meer willen proberen terug draaien.
Daar zijn we veel te laat voor.
Gepasseerd station.
Voor mensen zin hebben in wat er uit ziet als een glaasje verdunde ruitensproeivloeistof, moet dat kunnen. Dat heet nu innovatie en is 'modern'
Misschien kunnen ze zelfs subsidie uit Brussel krijgen.
Bedonder de massa, en zorg zelf voor eigen integere bronnen.
Margritte snapte dat vorige eeuw al.
Het ziet er echt uit, maar is het niet ...
Et ceci n'est pas du vin...
Mocht iemand het nog niet begrepen hebben: het is domweg indigo-wijn. Een heel klein beetje kleurstof van de wede (een plant die de bron is voor dat prachtige indigoblauw) zorgt voor de kleur.
Je hebt dus witte wijn (geen kleur want geen schillen), rode wijn (wel kleur van de kleurstof in de wijnschillen), rosé (idem, maar minder) en indigo wijn (wel kleurstof, maar van een andere plant).
Nou zit het probleem in dat 'van een andere plant'. Sulfiet - en tientallen andere stoffen die tijdens het wijnmaken gebruikt worden - komt ook niet van een plant.
Vele kleuren wijn met natuurlijke kleurstof worden opeens denkbaar. Er is ongetwijfeld een enorme markt voor in het brede segment.