Start-up Ava Winery is van plan om nog dit jaar zijn eerste volledig synthetische labwijnen op de markt te brengen. Het bedrijf uit San Fransisco maakt geen wijn van druiven, maar van smaakmoleculen, alcohol, (amino)zuren, suikers en vluchtige organische moleculen. In de Guardian noemt wijnjournalist David Williams de labwijn het meest fascinerende wijnproject dat hij dit jaar heeft meegemaakt. De labwijn kan voor flink wat ontwrichting zorgen, Williams trekt de vergelijking met hoe Airbnb, Amazon en Uber hun eigen vakgebieden opschudde. Op termijn wil de start-up nog steeds 'oude bekende' wijnen maken die "chemisch en empirisch identiek" zijn aan de originelen. Hierbij stuit het bedrijf vooralsnog op een 'regelgevend' probleem, schrijft Williams.

Om de mogelijkheden simpel te schetsen: Ava Winery gaat je de smaak van de fameuze Château Pétrus of Clos de Vougeot bieden, maar dan van een taste-a-like die nog nooit een druif heeft gezien. De smaak van de happy few wordt gedemocratiseerd. De 'echte' flessen van beide genoemde wijnen kosten minimaal honderden euro's; de oudere jaargangen nog wat meer.
The Guardian - Uber for wine: and all without grapes
  • Deel
Druk af