Twee Italiaanse Europarlementariërs maken zich sterk voor het verbieden van 'vleesnamen' voor plantaardige alternatieven.
Paolo de Castro en Giovanni La Via verzoeken de Europese Commissie schriftelijk om wetgeving die het gebruik van namen als 'prosciutto' en 'mortadella' voor vegetarische varianten van 'echte vleeswaren' verbiedt. Voor zuivelproducten is al dergelijke wetgeving al van kracht. Levensmiddelenproducenten mogen nepzuivel, zoals bijvoorbeeld analoogkaas, geen kaas noemen.
Aantrekkelijke markt
Omdat vleesminderen in populariteit toeneemt, investeren inmiddels zelfs vleesverwerkers in vleesvervangers. Dat kan tot verwarring in de naamgeving van producten leiden. Via een beroep op Europese wetgeving die herkomstbescherming regelt, willen de Europarlementariërs voorkomen dat plantaardige alternatieven de namen van traditionele vleesproducten mogen dragen.
Paola de Castro zegt op FoodNavigator dat zulke naamgeving juridisch als misleiding moet gelden. Hij vindt het voedingskundig onjuist om een plantaardig product als gelijkwaardig aan een dierlijk product te presenteren. De voedingswaarde, bereiding en herkomst zijn immers totaal verschillend, zegt hij.
Herkomstbescherming
De Europarlementariërs geven drie voorbeelden van producten die niet door de beugel kunnen. Veganistische bresaola, vegetarische prosciutto en veganistische mortadella. Mortadella Bologna en Bresaola della Valtellina hebben beide een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Daarnaast zijn er acht soorten prosciutto (ham) met een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB).
Als de EU dergelijk producten beschermt, dan zijn plantaardige neppers onacceptabel, vinden De Castro en La Via.
Experts in het voedingsmiddelensrecht geven het tweetal een gerede kans op succes. "Het verzoek is zodanig van aard dat de benodigde wettelijke veranderingen niet moeilijk te implementeren zijn als de meeste Lidstaten het er mee eens zijn, schrijft Foodnavigator.
De Vegetarische Slager
Mochten de Italianen hun zin krijgen, dan heeft dat mogelijk ook gevolgen voor De Vegetarische Slager. Behalve 'gehackt', 'Hollandsch stoofvleesch' en 'kipstuckjes' verkoopt de Vegaslager ook boterham- en Gelderse worst. Maar dan wel vegetarisch.
Dit artikel afdrukken
Aantrekkelijke markt
Omdat vleesminderen in populariteit toeneemt, investeren inmiddels zelfs vleesverwerkers in vleesvervangers. Dat kan tot verwarring in de naamgeving van producten leiden. Via een beroep op Europese wetgeving die herkomstbescherming regelt, willen de Europarlementariërs voorkomen dat plantaardige alternatieven de namen van traditionele vleesproducten mogen dragen.
Paola de Castro zegt op FoodNavigator dat zulke naamgeving juridisch als misleiding moet gelden. Hij vindt het voedingskundig onjuist om een plantaardig product als gelijkwaardig aan een dierlijk product te presenteren. De voedingswaarde, bereiding en herkomst zijn immers totaal verschillend, zegt hij.
Herkomstbescherming
De Europarlementariërs geven drie voorbeelden van producten die niet door de beugel kunnen. Veganistische bresaola, vegetarische prosciutto en veganistische mortadella. Mortadella Bologna en Bresaola della Valtellina hebben beide een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Daarnaast zijn er acht soorten prosciutto (ham) met een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB).
Als de EU dergelijk producten beschermt, dan zijn plantaardige neppers onacceptabel, vinden De Castro en La Via.
Experts in het voedingsmiddelensrecht geven het tweetal een gerede kans op succes. "Het verzoek is zodanig van aard dat de benodigde wettelijke veranderingen niet moeilijk te implementeren zijn als de meeste Lidstaten het er mee eens zijn, schrijft Foodnavigator.
De Vegetarische Slager
Mochten de Italianen hun zin krijgen, dan heeft dat mogelijk ook gevolgen voor De Vegetarische Slager. Behalve 'gehackt', 'Hollandsch stoofvleesch' en 'kipstuckjes' verkoopt de Vegaslager ook boterham- en Gelderse worst. Maar dan wel vegetarisch.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Zij hebben gelijk: weg met de vegetarische hypocrisie
Ook ik vind dat ze 100% "gelijk hebben: weg met de vegetarische hypocrisie !".
En voeg daar aan toe dat 'biologisch' maar één antipode heeft en dat is 'anorganisch'.
Dat recente politieke leenstelsel van woorden en begrippen met een duurzaam sausje is eveneens een vorm van misleiding.
Consequent gehanteerd is er na de inname van geneesmiddelen een mens geen 'biologisch' wezen meer. Quatsch !
Hè hè eindelijk; hebben de regelgevers en handhavers al die tijd zitten slapen (?)
Als dit voor vlees, melk, kaas, worst en brood gaat gelden dan verandert er nogal wat:
- kokosbrood wordt brood met kokos
- amandelmelk wordt melk met amandel
- pindakaas wordt kaas met pinda's
- vruchtvlees wordt vlees met stukjes fruit
Blijven er nog een paar moeilijke over:
hoofdkaas, lokaas, hansworst, en eenheidsworst.
:)
Zowel de vraag waarom nepvlees vlees moeten heten van de producenten en hun consumenten, als het Italiaanse gezever om dat (voor wie) te verbieden is interessant voer voor psychologen en sociologen.