Regelmatig is hier aandacht voor het feit dat er geen aandacht is voor de gevolgen van de groeiende Nederlandse geitenkaasproductie.
Voor kaas heb je melk nodig. Voor melk heb je een moedergeit nodig. Melk komt alleen van geiten die regelmatig kleintjes krijgen. Vervolgens zorgt de natuur voor de geboorte van zowel bokjes als geitjes.
De bokjes zijn onnut. Ze geven geen melk en de Nederlander lust ze niet. De dwaas, want geit is een van de meest smakelijke vleessoorten. In het Zuiden van Europa weten ze wel beter en dus gaan die kleine beestjes op transport, net als de varkens die er de voorpagina's mee halen.
Eerst nog even kort hier mesten of meteen op weg en dan daar. In beide gevallen levend op transport natuurlijk, want dat is goedkoper en zorgt ervoor dat het vlees voor Franse, Spaanse of Italiaanse slacht kan doorgaan.
Voor minder dan een euro doet de geitenhouder ze van de hand. Snel weg ermee, want ze kosten anders handenvol geld. Vanwege de bluetongue was er dit jaar nauwelijks handel. Om kosten te sparen, doodden sommige geitenhouders de jonge bokjes direct na de geboorte zelf.
Vrijdag was ik op bezoek bij een kleine vleesfabriek, ergens in Brabant. Ik bracht het onderwerp ter sprake. De eigenaar liep weg en kwam trots terug met ... 2 geitenhammetjes. Ik was een ogenblik sprakeloos.
Goddank zijn er nog slagers die aan dierwelzijn doen en op zoek zijn naar wegen om de bokjes hun geld op te laten kunnen opbrengen zodat de boeren er niet mee hoeven te knoeien. Het bleken de eerste experimenten om te komen tot een verwaarding van geitenbokjes.
Het hammetje dat ik proefde was subtiel van smaak, lekker stevig, maar nog wat droog (het jonge beestje bevat heel weinig vet). Er moet wat (varkens)vet bij om ze lekker te maken, zoals een stukje met een puntje vet meteen duidelijk maakte.
Ook al is het nog maar een begin, het is er dan toch maar! Goddank zijn er nog slagers die aan dierwelzijn doen en op zoek zijn naar wegen om de bokjes hun geld te kunnen laten opbrengen zodat de boeren er niet mee hoeven te knoeien.
Wat mij betreft een bravo voor deze slager en de geitenhouder met wie hij dit initiatief startte!
Dit artikel afdrukken
Voor kaas heb je melk nodig. Voor melk heb je een moedergeit nodig. Melk komt alleen van geiten die regelmatig kleintjes krijgen. Vervolgens zorgt de natuur voor de geboorte van zowel bokjes als geitjes.
De bokjes zijn onnut. Ze geven geen melk en de Nederlander lust ze niet. De dwaas, want geit is een van de meest smakelijke vleessoorten. In het Zuiden van Europa weten ze wel beter en dus gaan die kleine beestjes op transport, net als de varkens die er de voorpagina's mee halen.
Eerst nog even kort hier mesten of meteen op weg en dan daar. In beide gevallen levend op transport natuurlijk, want dat is goedkoper en zorgt ervoor dat het vlees voor Franse, Spaanse of Italiaanse slacht kan doorgaan.
Voor minder dan een euro doet de geitenhouder ze van de hand. Snel weg ermee, want ze kosten anders handenvol geld. Vanwege de bluetongue was er dit jaar nauwelijks handel. Om kosten te sparen, doodden sommige geitenhouders de jonge bokjes direct na de geboorte zelf.
Vrijdag was ik op bezoek bij een kleine vleesfabriek, ergens in Brabant. Ik bracht het onderwerp ter sprake. De eigenaar liep weg en kwam trots terug met ... 2 geitenhammetjes. Ik was een ogenblik sprakeloos.
Goddank zijn er nog slagers die aan dierwelzijn doen en op zoek zijn naar wegen om de bokjes hun geld op te laten kunnen opbrengen zodat de boeren er niet mee hoeven te knoeien. Het bleken de eerste experimenten om te komen tot een verwaarding van geitenbokjes.
Het hammetje dat ik proefde was subtiel van smaak, lekker stevig, maar nog wat droog (het jonge beestje bevat heel weinig vet). Er moet wat (varkens)vet bij om ze lekker te maken, zoals een stukje met een puntje vet meteen duidelijk maakte.
Ook al is het nog maar een begin, het is er dan toch maar! Goddank zijn er nog slagers die aan dierwelzijn doen en op zoek zijn naar wegen om de bokjes hun geld te kunnen laten opbrengen zodat de boeren er niet mee hoeven te knoeien.
Wat mij betreft een bravo voor deze slager en de geitenhouder met wie hij dit initiatief startte!
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
En waar kan ik deze heerlijke geitenham komen proeven? Trouwens: sateh gambing niet te versmaden en geitenribjes op de barbecue ook niet. Waarom eten wij geen geitenvlees? Wordt met armoede geassocieerd, net als veel ander zogenaamd 'minder' eten.
Lizet, nog nergens. Het product is in ontwikkeling, maar het komt!
Dick, houd ons op de hoogte!?!
Doe ik, dit soort initiatieven verdient alle aandacht.
Proeverij en presentatie ter plekke, toch?