Argentinië's president Kirchner zette deze week de vleesexport stil. Het land exporteert zoveel dat er een binnenlands tekort aan vlees ontstond dat zorgde voor hoge inflatie. Punt aan de lijn dus, voor wat betreft de president.

Dat geeft te denken. In ons werelddeel neemt de ruimte voor grote boerderijen af en zal de vleesproductie afnemen. De economische groei van China in de komende 10 jaar zal leiden tot een significante stijging van de vraag naar vlees (en andere agrarische producten) met - net zoals in het geval van diesel en benzine - forse prijsstijgingen als gevolg.
Dat leidt dus tot een enorme afhankelijkheid van landen als Brazilië en Argentinië - de grootste vleesproducenten in de wereld, met bovendien jaarlijkse exporttoenames van 20-30%.

Wat je van ver haalt ….en aan transportkosten moet toevoegen …. om het goedkoop te houden … terwijl desondanks de prijs van vlees op de wereldmarkt snel aan het stijgen is.

Eigenlijk te gek, als je bedenkt dat we in Europa nog steeds (hoe lang nog?) een kleinschalige op kwaliteit en welzijn gerichte veehouderij hebben die zijn weg naar de beste restaurants en zeer kritische consumenten vindt. Naar mensen die minder maar beter eten.
Dit artikel afdrukken