Een nieuwe studie onder 600.000 mensen kan geen verband vinden tussen het eten van boter en vroegtijdig overlijden of hart- en vaatziektes. Dit versterkt het relatief nieuwe idee dat verzadigd vet niet zo ongezond is als lang gedacht.
"Deze conclusie maakt niet dat boter nu ineens heel gezond is, maar het is ook niet heel schadelijk", zegt onderzoeker Dariush Mozaffarian van Tufts University, die al langer zegt dat we moeten stoppen met het bestrijden van verzadigd vet. “Verzadigd vet is redelijk neutraal. Plantaardige oliën, fruit en noten zijn gezonder dan boter, maar vlees, cornflakes of frisdrank zijn ongezonder.”
In de literatuurstudie verzamelden de onderzoekers de resultaten uit 9 studies, met in totaal ruim 600.000 mensen. Ze bekeken de boterconsumptie en het risico op vroegtijdig overlijden, hart- en vaatziektes en diabetes. Op grond van de analyse van deze gegevens vonden ze een zwakke associatie met vroegtijdig overlijden en geen associatie met hart- en vaatziektes. Voor diabetes leek boterconsumptie juist licht te beschermen. Deze associatie wordt vaker gevonden bij zuivelproducten.
Van voedingsstoffen naar voedingsmiddelen
De auteurs concluderen dat deze uitkomsten geen aanleiding zijn om voedingsrichtlijnen aan te passen om meer of minder boter te gaan eten. Wel hoopt Mozaffarian dat de focus door dit soort onderzoeken verschuift van de effecten van specifieke nutriënten naar voedingsmiddelen en het gehele eetpatroon. “We eten geen vet of eiwitten, we eten kaas, boter en vlees. Het heeft geen zin beslissingen te nemen over voeding gebaseerd op één aspect als verzadigd vet.”
Dit artikel afdrukken
Het heeft geen zin beslissingen te nemen over voeding gebaseerd op één aspect als verzadigd vet'Boter lijkt beschermen tegen diabetes'
In de literatuurstudie verzamelden de onderzoekers de resultaten uit 9 studies, met in totaal ruim 600.000 mensen. Ze bekeken de boterconsumptie en het risico op vroegtijdig overlijden, hart- en vaatziektes en diabetes. Op grond van de analyse van deze gegevens vonden ze een zwakke associatie met vroegtijdig overlijden en geen associatie met hart- en vaatziektes. Voor diabetes leek boterconsumptie juist licht te beschermen. Deze associatie wordt vaker gevonden bij zuivelproducten.
Van voedingsstoffen naar voedingsmiddelen
De auteurs concluderen dat deze uitkomsten geen aanleiding zijn om voedingsrichtlijnen aan te passen om meer of minder boter te gaan eten. Wel hoopt Mozaffarian dat de focus door dit soort onderzoeken verschuift van de effecten van specifieke nutriënten naar voedingsmiddelen en het gehele eetpatroon. “We eten geen vet of eiwitten, we eten kaas, boter en vlees. Het heeft geen zin beslissingen te nemen over voeding gebaseerd op één aspect als verzadigd vet.”
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Hadden we ook met aardappelen waar de Gezondheidsraad zich geen raad mee wist.
Hier gebeurt iets vreemds. In de Richtlijnen Goede Voeding schrijft de Gezondheidsraad:
In de richtlijnen uit 2006 was de aanbeveling om minder dan 10 energieprocent verzadigde vetzuren te gebruiken.1 Omdat de bewijsvoering voor het gezondheidseffect gebaseerd is op de vervanging van verzadigde door cis-onverzadigde vetzuren, heeft de commissie de richtlijn nu geformuleerd in termen van vervanging.
Maar hoe is die vervanging onderzocht? Met onderzoeken waarin boter werd vervangen door margarine.
Dé belangrijkste onderbouwing om verzadigd vet te vervangen door onverzadigde vetzuren kwam van boter en precies daarvan wordt nu gesteld dat er geen verband te vinden is.
Blijft onduidelijk.
- Gaat het om de absolute hoeveelheid dierlijke veten of om de verhouding plantaardig/dierlijk?
Hoeveel goede, plantaardige vetten hebben de onderzochte personen gebruikt in verhouding tot roomboter?
De Kretenzers gebruikten 50 liter olijfolie per persoon per jaar. Konden zij dan (volgens onze kennis) verantwoord veel meer dierlijke vetten nuttigen?
Dennis #2: even concreet: bedoel je dat de GR ten onrechte adviseert om verzadigde vetten te vervangen door onverzadigde?
Kortom: smeer gewoon echte(room)boter op je brood, maar overdrijf er niet mee. Of neem, zoals ik die geen brood of wat dan ook eet waar het op kan, elke dag een hap, heerlijk.