Onderzoek laat zien dat de opwarming van de aarde sneller gaat dan de ontwikkeling van variëteiten die bestand zijn tegen deze hogere temperaturenn. Omdat dit desastreuze gevolgen kan hebben voor opbrengsten, zijn op korte termijn investeringen nodig in de ontwikkeling van nieuwe klimaatveranderingsbestendige gewasvariëteiten.
Wetenschappers van de University of Leeds (VK) bestudeerden de relatie tussen hogere temperaturen en de tijd tussen het moment van zaaien en oogsten. Deze periode wordt de crop duration genoemd.
Ze ontdekten dat de opwarming van de aarde gelinkt is aan kortere crop durations. Dat betekent dat gewassen minder tijd hebben om volledig uit te groeien. Als gevolg hiervan zullen gewasopbrengsten al op korte termijn fors lager uitvallen. De wetenschappers voorspellen dat al in 2018 de crop durations significant zullen zijn afgenomen en dat in 2031 het gros van de Afrikaanse maïsproductie daar onder zal lijden.
In Afrika duurt het gemiddeld 10 tot 30 jaar voordat boeren een nieuw ontwikkelde variëteit maïs kunnen verbouwen. De ontwikkeling van nieuwe variëteiten duurt zo lang, dat een nieuw ontwikkeld ras als het ware door de klimaatverandering wordt ingehaald. Wanneer de nieuwe variëteit eindelijk in het veld staat, is de temperatuur alweer zo gestegen dat de klimaatbestendige maïs al niet meer optimaal aangepast is aan de hogere temperatuur.
Het is daarom noodzakelijk nu te investeren in versnelling van de ontwikkeling van nieuwe variëteiten. Volgens onderzoeksleider Andy Challinor moet er slim geanticipeerd worden op de toekomstige condities waar de gewassen in moeten gedijen. Zo zouden in kassen de condities na te bootsen zijn om nieuwe toekomstbestendige variëteiten te ontwikkelen.
Genetische modificatie?
Challinor laat in het midden of genetische modificatie een geschikt middel is om de ontwikkeling te versnellen: “Door genetische modificatie gaan sommige aspecten sneller waardoor er eerder een nieuwe variëteit is. Maar genetische modificatie vereist ook nog altijd een testfase en deze kan soms zelfs langer zijn. Daarnaast draagt het ook niet bij aan de toegang van boeren tot zaden. Betere technieken en meer geld voor onderzoek is cruciaal."
Dit artikel afdrukken
Ze ontdekten dat de opwarming van de aarde gelinkt is aan kortere crop durations. Dat betekent dat gewassen minder tijd hebben om volledig uit te groeien. Als gevolg hiervan zullen gewasopbrengsten al op korte termijn fors lager uitvallen. De wetenschappers voorspellen dat al in 2018 de crop durations significant zullen zijn afgenomen en dat in 2031 het gros van de Afrikaanse maïsproductie daar onder zal lijden.
Wanneer de nieuwe variëteit eindelijk in het veld staat, is de temperatuur alweer zo gestegen dat de klimaatbestendige maïs al niet meer optimaal aangepast is aan de hogere temperatuurLangzaam proces
In Afrika duurt het gemiddeld 10 tot 30 jaar voordat boeren een nieuw ontwikkelde variëteit maïs kunnen verbouwen. De ontwikkeling van nieuwe variëteiten duurt zo lang, dat een nieuw ontwikkeld ras als het ware door de klimaatverandering wordt ingehaald. Wanneer de nieuwe variëteit eindelijk in het veld staat, is de temperatuur alweer zo gestegen dat de klimaatbestendige maïs al niet meer optimaal aangepast is aan de hogere temperatuur.
Het is daarom noodzakelijk nu te investeren in versnelling van de ontwikkeling van nieuwe variëteiten. Volgens onderzoeksleider Andy Challinor moet er slim geanticipeerd worden op de toekomstige condities waar de gewassen in moeten gedijen. Zo zouden in kassen de condities na te bootsen zijn om nieuwe toekomstbestendige variëteiten te ontwikkelen.
Genetische modificatie?
Challinor laat in het midden of genetische modificatie een geschikt middel is om de ontwikkeling te versnellen: “Door genetische modificatie gaan sommige aspecten sneller waardoor er eerder een nieuwe variëteit is. Maar genetische modificatie vereist ook nog altijd een testfase en deze kan soms zelfs langer zijn. Daarnaast draagt het ook niet bij aan de toegang van boeren tot zaden. Betere technieken en meer geld voor onderzoek is cruciaal."
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Of te wel de standaard eind zin van een onderzoeker na een onderzoek, meer geld nodig voor nader onderzoek, nou die conclusie stond al op papier voor het vorige onderzoek starte!
Naast de langere testprocedures, is de belangrijkste vertragende of zelfs belemmerende factor in de toegankelijkheid van GG rassen voor boeren, en speciaal kleine boeren in ontwikkelingslanden, het eigendomsrecht van die rassen. Met patenten die zware winstmarges voor de zaadbedrijven beschermen zal het nooit lukken. Er moet meer GG onderzoek en rasontwikkeling gedaan worden in publieke instituten (en ja Frank, daar is meer geld voor nodig), en bescherming van kwekersrecht moet terug naar het oude royalty-systeem, compleet met vrij gebruik van andermans rassen in kweekprogrammas.
Een pleidooi voor biotechnologie. Daar heb ik helemaal geen probleem mee maar wel als het als panacee (een pan hachee) wordt neergezet. 'Veredeling moet sneller'. Ja, als je gelooft dat veredeling het enige antwoord is op de klimaatverandering. Waar mais geteeld wordt moet blijkbaar mais verbouwd worden maar waarom niet kiezen voor het juiste gewas in de juiste condities. Er kunnen veel meer verschillende plantensoorten worden gebruikt. Dat vergroot biodiversiteit in de landbouw, het menselijke en dierlijke dieet en verkleint afhankelijkheid van slechts een paar gewassen. Want dan kan je niets anders dan die zo snel mogelijk genetisch aanpassen met alle technieken die we hebben. In Brazilië is het overigens waarschijnlijk geen nadeel dat de crop duration korter is. Er kan dan sneller opnieuw ingezaaid worden. We moeten het systeem van enkele agrocommodities verbouwen naar diverser en slim gebruik maken van alle natuurlijke hulp zoals microben en ja, ook biotechnologie. Maar niet denken dat we daar alles mee gaan redden, dat is overschatting Dat maakt de landbouw weerbaarder tegen veranderingen en grillen van de natuur.
Maren, je hebt zeker gelijk vwb het stimuleren van agrobiodiversiteit, het inzetten van meer gewassen, en het gebruik van alle voor handen zijnde technieken. Mijn reactie was alleen op het tempo waarin verbeteringen door GM ter beschikking kunnen komen aan de boer.
Overigens moet je oppassen dat je niet uit het oog verliest dat (helaas) de meeste alternatieve gewassen al een enorme achterstand hebben vwb veredeling en agronomisch onderzoek. De maximale opbrengsten van sorghum (voor menselijke consumptie) en giersten liggen ver achter bij bv mais en gerst. Er zal toch echt bij zulke gewassen heel hard vooruitgang moeten worden geboekt, en dan gaat grosso modo hetzelfde op als bij het aanpassen van die belangrijkste granen aan klimaatsverandering.
Sorghum, gierst, teff, allerlei soorten bonen. Een gat in de markt voor veredelaars want de grote zaadbedrijven halen hun neus op voor dit soort kleine laagwaardige markten. Merker technologie en zelfs gene editing technieken kunnen ook door kleine spelers gebruikt worden. En geld is vrijwel gratis vandaag de dag voor bedrijfjes met een goed plan en potentie. Er zijn al best veel van die bedrijfjes. Gaan ze groot worden de komende jaren?