Ja het staat er echt. Zullen wij dan maar aan de rijst gaan? Ik meen dat onze oogst zo goed als mislukt is.
Als het aan Chinese landbouwdeskundigen ligt, worden de Chinezen aardappeleters in plaats van rijsteters.Ze onderzoeken of het mogelijk is aardappels te gaan verbouwen in plaats van rijst en tarwe, aldus de staatsmedia vandaag. De aardappel zou beter bestand zijn tegen de droogte die China elk jaar teistert. Hoewel China ook last heeft van overstromingen, heeft de akkerbouw een tekort aan water voor irrigatie.
Bijkomend voordeel is dat de aardappel volgens de deskundigen veel voedzamer is dan rijst. Bovendien is de opbrengst per hectare veel groter dan bij de rijstoogst. De overheid moet volgens de deskundigen dan wel subsidies verlenen om de boeren over te halen over te stappen naar de aardappelteelt. Het is niet bekend of de bevolking bereid is haar nationale menu te wijzigen.
ps: voedingswaarde aardappel gekookt: 78 kcal,76,4 gr. water, 2 gr. eiwit, 16 gr. koolhydraten, 0,1 gr. vet, , 2,5 gr. vezels.
voedingswaarde rijst gekookt: 93 kcal, 74,5 gr. water, 2,5 gr. eiwit, 20 gr. koolhydraten, 0,2 gr. vet, 0,8 gr. vezels.
Hoezo voedzamer?
bron: AGD
Dit artikel afdrukken
Als het aan Chinese landbouwdeskundigen ligt, worden de Chinezen aardappeleters in plaats van rijsteters.Ze onderzoeken of het mogelijk is aardappels te gaan verbouwen in plaats van rijst en tarwe, aldus de staatsmedia vandaag. De aardappel zou beter bestand zijn tegen de droogte die China elk jaar teistert. Hoewel China ook last heeft van overstromingen, heeft de akkerbouw een tekort aan water voor irrigatie.
Bijkomend voordeel is dat de aardappel volgens de deskundigen veel voedzamer is dan rijst. Bovendien is de opbrengst per hectare veel groter dan bij de rijstoogst. De overheid moet volgens de deskundigen dan wel subsidies verlenen om de boeren over te halen over te stappen naar de aardappelteelt. Het is niet bekend of de bevolking bereid is haar nationale menu te wijzigen.
ps: voedingswaarde aardappel gekookt: 78 kcal,76,4 gr. water, 2 gr. eiwit, 16 gr. koolhydraten, 0,1 gr. vet, , 2,5 gr. vezels.
voedingswaarde rijst gekookt: 93 kcal, 74,5 gr. water, 2,5 gr. eiwit, 20 gr. koolhydraten, 0,2 gr. vet, 0,8 gr. vezels.
Hoezo voedzamer?
bron: AGD
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De aardappel behoort tot de familie van de nachtschaden. Het is voor Nederlanders beter om dat niet iedere dag te eten. Voor Chinezen ook.
Rijst is lichtverteerbaar, je hebt al snel weer een 'honger' gevoel. Aardappelen liggen veel zwaarder op de maag, je eet er dus minder van om langduriger verzadigd te zijn. Ik verwacht overigens binnenkort een Chinese versie van Slow Food om het culinaire erfgoed te beschermen.
Rijstbouw is ook intensief en voor mensen zonder of met weinig opleiding ('koeliewerk'). Er komen steeds minder mensen die dat nog willen, daar hebben ze in India bijvoorbeeld al last van.
Kortom: achter zo'n verhaal zit wel wat meer politiek dan voedingswaarde.
Aardappels bevatten een stuk meer vitaminen dan witte rijst, denk dat daar op gedoeld wordt.
Brigitte. Nachtschaden slecht? Tomaten dus ook? Kun je dat onderbouwen?
En aubergines? Ook Solanum sp., net als de aardappel.
Er wordt nog meer Solanum sp. geten over de wereld. Ik heb hier een Jiló, een of ander door aboriginals (en dus ook de befaamde Bushtuckerman) gegeten vruchtje en een vrucht van de Maori's.