Steeds meer consumenten brengen een door henzelf opgefokt dier bij een slachthuis om het te laten slachten.
De trend valt op bij de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven. Voorzitter Frans Wouters, zelf slachter, zegt op BNR: "Bij alle leden van onze vereniging is hiervan sprake. Met name regionale slachterijen vervullen deze functie, op hele grote slachterijen kan het niet altijd."
Het gaat vooral om particulieren die zelf een kalf of lam (laten) grootbrengen omdat ze dan zeker weten dat het vlees op hun bord een goede herkomst heeft. Ook zijn er internetcollectieven of vriendengroepen die gezamenlijk een dier houden dat ze laten slachten en delen. Wouters: "Als je een stuk verpakt vlees in de supermarkt koopt, weet je niet wat er allemaal achter zit. Als je zelf een dier verzorgt, weet je wat voor voeding er is ingegaan, wat voor medicijnen, enzovoorts. Daarnaast smaakt het ook beter omdat er veel moeite voor is gedaan. De beleving is anders."
Dat laatste onderschrijft Wouter Slors, die al jaren met vrienden een aantal schapen houdt. Hij vergelijkt zijn manier van dieren houden met een "een moestuin, maar dan met schapen". Ook Slors benadrukt het prettig te vinden waar zijn vlees vandaan komt.
De kiloprijs van 'zelf geslachte dieren' ligt iets hoger dan de prijs van vlees in de supermarkt. "Maar dit vlees is veel lekkerder", besluit Slors.
Dit artikel afdrukken
Het gaat vooral om particulieren die zelf een kalf of lam (laten) grootbrengen omdat ze dan zeker weten dat het vlees op hun bord een goede herkomst heeft. Ook zijn er internetcollectieven of vriendengroepen die gezamenlijk een dier houden dat ze laten slachten en delen. Wouters: "Als je een stuk verpakt vlees in de supermarkt koopt, weet je niet wat er allemaal achter zit. Als je zelf een dier verzorgt, weet je wat voor voeding er is ingegaan, wat voor medicijnen, enzovoorts. Daarnaast smaakt het ook beter omdat er veel moeite voor is gedaan. De beleving is anders."
Dat laatste onderschrijft Wouter Slors, die al jaren met vrienden een aantal schapen houdt. Hij vergelijkt zijn manier van dieren houden met een "een moestuin, maar dan met schapen". Ook Slors benadrukt het prettig te vinden waar zijn vlees vandaan komt.
De kiloprijs van 'zelf geslachte dieren' ligt iets hoger dan de prijs van vlees in de supermarkt. "Maar dit vlees is veel lekkerder", besluit Slors.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik zie een leuke AH-actie in lijn met de moestuintjes: fokschaapjes.
Allemaal goed, als er wel toezicht op is op o.a. veiligheid & diervriendelijkheid.
'Eigen' dieren slachten, daar kan ik me helemaal in vinden. Maar dan wel in het (regionale) slachthuis graag. Uit dit bericht blijkt niet iedereen daar zo over te denken.
De politie in Spaarndam heeft man aangehouden na een wel heel luguber incident. De man had een gestolen schaap op straat geslacht.
Agenten troffen de man met bloed aan zijn handen bij een supermarkt in Spaarndam, nadat er een melding was binnengekomen.De man beweerde een schaap op straat te hebben geslacht, ’ter consumptie’. In de buurt werd een bebloed mes aangetroffen. Even verderop troffen de agenten het dode dier. Het bleek gestolen uit de schuur van een boer.
De schapenslachter is diefstal en strafbare feiten uit de Wet Dieren ten laste gelegd. „Het is verboden om zonder redelijk doel (...) bij een dier pijn of letsel te veroorzaken dan wel de gezondheid of het welzijn van het dier te benadelen.”
Of, Cecile, een vakkundige slachter aan huis, zoals nog niet zo lang geleden gewoon was bij boeren en buitenlui met wat vee.
Overigens, het mag wel, zelf slachten. Althans, kippen, schapen en varkens. Ik meen te weten dat runderen en paarden niet in de bijkeuken geslacht mogen worden. Weet Jos Hugense hiervan het fijne misschien?
#4 voor zover ik weet: Een kip voor eigen gebruik mag je zelf slachten. Als je wild schiet, mag je dat ook slachten voor eigen gebruik. Wil je het haasje naar de poelier brengen dan moet je een korte cursus volgen voor het beoordelen van de voedselveiligheid van wild. Hier vind je meer informatie.
wouter klootwijk ik denk dat je wel een eigen schaap of varken mag slachten, maar dat je het beest wel moet laten keuren door NVWA. Dat kost veel gld. Dus dat gebeurt niet meer. Een huisslachting kun je nog wel in een klein slachthuis laten doen. Je kunt dan je vlees daar weer ophalen. Wij doen dat ook met ons het vlees wat we zelf gebruiken. Je weet wat je eet.