Evmi.nl meldt het nieuws vandaag als volgt:
Sommige salades en pastasalades zijn zouter dan een Big Mac met een kleine friet. Dat blijkt uit Brits onderzoek
De Britse organisatie Consensus Action on Salt and Health (Cash) onderzocht 156 salades en pastagerechten die doorgaans tijdens de lunch worden gegeten. 19 Procent daarvan bevat meer dan eenderde van het aanbevolen maximum van 6 gram zout per dag.
De crispy chicken Ceasar salad (foto) met lowfat dressing van McDonald's bevat volgens Cash 3,5 gram zout, meer dan een Big Mac met een kleine friet (2,5 gram zout).
McDonald's stelt in een reactie in de Britse Telegraph dat het zout bij de Ceasar salad vooral in de low-fat dressing zit. Die wordt er apart bij gegeven, zodat consumenten zelf een keuze kunnen maken. De fastfoodketen zegt verder op verschillende manieren info over de voedingswaarde te geven, onder meer op de verpakking.
Een Thaise pastasalade van winkelketen EAT spande de kroon met 4,4 gram zout, een pastasalade van Tesco met tonijn en maïs kwam uit op 3,7 gram.
Waarschuwing
De voorzitter van Cash, prof. Graham MacGregor zegt in The Independent dat op sommige salades eigenlijk een waarschuwing zou moeten staan en dat ze niet beschouwd moeten worden als een gezonde lunchoptie.'
De Consumentenbond onderzocht in april het zoutgehalte in bewerkte voedingsmiddelen. Daarbij bleek ook dat een groot aantal producten waarvan consumenten het niet verwachten veel zout bevatten.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Duh, 'salade' betekent gezouten. Zijn dat diezelfde gemiddelde consumenten die weten dat Australië geen bonbonland is?
Yuk Ceasar salad, de schat droeg Caesar als titel (denk keizer, kaiser). Zout is een conserveringsmiddel en wordt dús toegevoegd aan dit soort producten.
Wat is er eigenlijk gebeurd met het schepje suiker in de vinaigrette?
Dat wordt meer en meer 'opgelight' en dus korter van smaak. Compensatiemiddel ook daarvoor (net als voor het vet): zout.
Kan ook met kruiden, maar da's niet goedkoop.
Sa/el-ade moet dus wel steeds zouter worden.
Ik eet er op dit moment nogal wat van. Potje Camargue zout en de olijfolie 'van de buren' bij de hand. Wat uitgebakken spekjes of ansjovis. Combinatie spekjes met levertjes. Heerlijk. Zo klaar. Warm aanbevolen: koele, met een tikje zoet gepimpte rode wijn erbij als compensatie voor dat schepje suiker ;-)
@dick. ja zo kan het wel weer. hier ook veel sla uit de tuin, zout niet nodig, wel groene kruiden -ook uit de tuin. Al gesiers en eendenleverkrullen geprobeerd door de sla? Mag je wel een iets sjieker wijntje uitzoeken.
Zeker! (die gésiers) Zo uit het blik Grimaud (te bekomen bij je lokale Ndl. Sligro, Metro/Makro/Lukas en ISPC). Helemaal makkelijk.
Glaasje muscat erbij, lekker koud én een ijsklont erin.