Sommige populaties zijn beter aangepast aan vegetarisch eten dan andere. Europeanen en Amerikanen blijken meer van het vlees. Mensen uit India en Zuid-Azië veel minder.
Dit blijkt uit een studie van Cornell University. Populaties die van oudsher gewend zijn om vegetarisch te eten, zoals inwoners van India, Afrika en bepaalde regio’s in Zuid-Azië hebben een genetische aanleg waardoor zij efficiënt omega-3 en -6 uit een vegetarisch dieet kunnen halen. Andere populaties hebben vis en vlees nodig om aan de benodigde hoeveelheid van deze belangrijke vetzuren te komen.
De onderzoekers analyseerden de aan- of afwezigheid van een ‘vegetarisch allel’ op het gen FADS2. De aanwezigheid van dit allel zorgt ervoor dat het lichaam in staat is om uit een vegetarisch dieet zelf lange keten vetzuren op te bouwen. Uit een eerste analyse bleek dat slechts 18% van de 311 onderzochte Amerikanen het ‘vegetarische allel’ had, ten opzichte van 68% van de Indiërs.
Vervolgens maakten de onderzoekers gebruik van de data van het 1.000 Genomes Project, waarin de genetische opbouw van meer dan 1.000 mensen is opgenomen. Hierin vonden ze dat het vegetarische allel aanwezig was bij 70% van de Zuid-Aziaten, 53% van de Afrikanen, 29% van de Oost-Aziaten en 17% van de Europeanen. Dit houdt dus in dat Europeanen genetisch gezien minder geschikt zijn om omega-3 en -6 vetzuren aan te maken vanuit een vegetarisch dieet.
Onderzoeker Kaixiong Ye denkt dat deze kennis in de toekomst ingezet kan worden om een individueel afgestemd eetpatroon samen te stellen. “Een implicatie van deze studie is dat we deze genetische informatie kunnen gebruiken om ons voedingspatroon af te stemmen op ons genoom.” Volgens Joe Lederman van FoodLegal zouden deze uitkomsten door onder meer de WHO serieus genomen moeten worden omdat verschillende etnische groepen op hun genoom toegesneden voeding moet worden geadviseerd om gezond te blijven.
Fotocredits: Indian vegetable shop, Prof. Mohamed Shareef
Dit artikel afdrukken
Uit een eerste analyse bleek dat slechts 18% van de 311 onderzochte Amerikanen het ‘vegetarische allel’ had, ten opzichte van 68% van de IndiërsGenen
De onderzoekers analyseerden de aan- of afwezigheid van een ‘vegetarisch allel’ op het gen FADS2. De aanwezigheid van dit allel zorgt ervoor dat het lichaam in staat is om uit een vegetarisch dieet zelf lange keten vetzuren op te bouwen. Uit een eerste analyse bleek dat slechts 18% van de 311 onderzochte Amerikanen het ‘vegetarische allel’ had, ten opzichte van 68% van de Indiërs.
Vervolgens maakten de onderzoekers gebruik van de data van het 1.000 Genomes Project, waarin de genetische opbouw van meer dan 1.000 mensen is opgenomen. Hierin vonden ze dat het vegetarische allel aanwezig was bij 70% van de Zuid-Aziaten, 53% van de Afrikanen, 29% van de Oost-Aziaten en 17% van de Europeanen. Dit houdt dus in dat Europeanen genetisch gezien minder geschikt zijn om omega-3 en -6 vetzuren aan te maken vanuit een vegetarisch dieet.
Europeanen zijn genetisch gezien minder geschikt zijn om omega-3 en -6 vetzuren te uit een vegetarisch dieet te halenPersonalized nutrition
Onderzoeker Kaixiong Ye denkt dat deze kennis in de toekomst ingezet kan worden om een individueel afgestemd eetpatroon samen te stellen. “Een implicatie van deze studie is dat we deze genetische informatie kunnen gebruiken om ons voedingspatroon af te stemmen op ons genoom.” Volgens Joe Lederman van FoodLegal zouden deze uitkomsten door onder meer de WHO serieus genomen moeten worden omdat verschillende etnische groepen op hun genoom toegesneden voeding moet worden geadviseerd om gezond te blijven.
Fotocredits: Indian vegetable shop, Prof. Mohamed Shareef
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De Indiër heeft ook een nadeel door zijn genetische aanpassing: die bezorgt hem een hoger risico op darmkanker, cardiovasculaire ziekten en een hele reeks ontstekingsgerelateerde ziekten. Dat zou óók in het Cornell-onderzoek staan en wordt bijv. in de Hindustan Times als hét nieuws gebracht.
tot op het BOT toe afgekraakt door Prof KATZ.
Helaas volgt Foodlog de massa hysterie. Lees voor de juiste interpretatie deze artikelen, inclusief de reactie van de onderzoekers zelf:
- LinkedIn
- motherboard.vice.com
Wat een opwinding. De studie laat zien - voor wat ik er van gezien heb - dat traditioneel vegetarisch etende mensen zich (evolutionair of epigenetisch?) aan vegetarisme hebben aangepast en vleessies minder. En het verklaart waarom Indiërs veel sneller dik worden van een modern Westers menu dan 'Causasians'.
Klopt het dan ook dat, Fred, dat die 83% Europeanen net zo goed als Indiërs zonder dierlijke producten kunnen?
Afgeschoten zijn de interpretaties van kanker en ziekten als gevolg van van vegetarisme, zoals de Hindustan Times (ook dat nog!) die ik in #1 noem, beweert en als hét nieuws ziet. Die zijn immers triest, omdat ze een omdraaiing zijn van oorzaak en gevolg, maar ... wel de realiteit van een Indiër die verwestert. En dát had ik in #1 ook even moeten zeggen natuurlijk.
Trouwens, mag ik paleokenner Remko Kuipers uitnodigen om hierop te reageren?