Hoewel reeds een jaar nadat de successen bekend werden, bereikte de zogenaamde low carb high fat aanpak ter bestrijding van diabetes vrijdagavond de Nederlandse TV. Beleidsmakers zingen de therapie nu de hemel in als een evidente en eenvoudige therapie. Nog maar zes jaar geleden werd de man die er in Nederland mee begon door bekende hoogleraren bestreden.
1Vandaag besteedde vrijdagavond aan de diabetesbestrijding van de Stichting Voeding Leeft. De nieuwsrubriek schrijft: Diabetes is een chronische ziekte, zo werd altijd gedacht. Maar door anders te eten, minder snelle koolhydraten maar wel gewoon vet, kunnen mensen van hun diabetes type 2 afkomen, blijkt nu. Op kleine schaal is hier al mee geëxperimenteerd.
Jarenlang hebben diëtisten dus eigenlijk de verkeerde adviezen gegeven. Vetarm was toen het devies, maar dat is nu bij deze diabetespatienten juist uit den boze.
'Verbijsterend'
Met vet (en zelfs roomboter, tegen de Richtlijnen Gezonde Voeding van de Gezondheidsraad in), trage suikers en met een koolhydraatarm dieet zijn 7 van de 10 pilotdeelnemers van hun insuline af gekomen. Het is een overtuigend voorbeeld van voeding als geneesmiddel. Oud-minister en nu zorgverzekeraar Ab Klink (VGZ) geeft in de uitzending aan overtuigd te zijn door de aanpak. Als artsen er niet uit zichzelf voor kiezen, zou de aanpak door sturende maatregelen toch 'over de hele linie' moeten worden afgedwongen
Op Foodlog werden de eerste experimenten reeds begin 2014 besproken. De trailer van het project toonde destijds onder meer diabeteskenner professor Hanno Pijl (LUMC) die zegt: "het is verbijsterend dat we miljarden investeren in onderzoek naar een kwaal waarvan we de oorzaak kennen."
Zes jaar geleden: 'bestrijden' van Dr. Frank
De methode werd voor het eerst in Nederland toegepast door internist Frank van Berkum die er in 2009 landelijke bekendheid mee verwierf als 'dr Frank'. Hij adviseerde een dieet waarin afvallers het aandeel koolhydraten in hun menu sterk verminderden en het absolute deel vetten en eiwitten op peil hielden. Destijds werd Van Berkum door onder meer de hoogleraren Martijn Katan en Frans Kok weggezet als 'alweer een hype'. Kok koos zelfs voor het 'bestrijden' van de aanpak. Inmiddels moet die als beleid gelden volgens oud-bewindsman Klink alsmede tal van bekendheden en experts die zich in bovenstaande trailer uitspreken.
Pijl en zijn vrouw Esther van Zuuren deden de afgelopen jaren veel moeite om aan te tonen dat de Paleo-lifestyle op basis van evidence (een robuust werkzaamheidsbewijs, maar geen causaal bewijs) helaas, moet worden geaccepteerd als effectief. Vorig jaar publiceerden zij in samenwerking met andere onderzoekers de eerste metastudie naar de werkzaamheid van de paleo-manier van eten, die verwant is aan de aanpak van Voeding Leeft.
Naschrift (21:30h): Frank van Berkum schrijft me zojuist: Ik was niet de eerste, maar degene met de meeste exposure via de Telegraaf in 2009. Al in 1984 begeleidde ik een patiënte die kon stoppen met insuline. Ineke Jazet schreef er een in 2006 een proefschrift over en in 2000 stond er een case report in het NTVG van Ten Hove en Meinders over DM2 en stoppen van de insuline. Voeding leeft doet het goed in de pr en daar ben ik blij om.
Fotocredits: Hanno Pijl, Voeding Leeft
Dit artikel afdrukken
Jarenlang hebben diëtisten dus eigenlijk de verkeerde adviezen gegeven. Vetarm was toen het devies, maar dat is nu bij deze diabetespatienten juist uit den boze.
'Verbijsterend'
Met vet (en zelfs roomboter, tegen de Richtlijnen Gezonde Voeding van de Gezondheidsraad in), trage suikers en met een koolhydraatarm dieet zijn 7 van de 10 pilotdeelnemers van hun insuline af gekomen. Het is een overtuigend voorbeeld van voeding als geneesmiddel. Oud-minister en nu zorgverzekeraar Ab Klink (VGZ) geeft in de uitzending aan overtuigd te zijn door de aanpak. Als artsen er niet uit zichzelf voor kiezen, zou de aanpak door sturende maatregelen toch 'over de hele linie' moeten worden afgedwongen
Op Foodlog werden de eerste experimenten reeds begin 2014 besproken. De trailer van het project toonde destijds onder meer diabeteskenner professor Hanno Pijl (LUMC) die zegt: "het is verbijsterend dat we miljarden investeren in onderzoek naar een kwaal waarvan we de oorzaak kennen."
Zes jaar geleden: 'bestrijden' van Dr. Frank
De methode werd voor het eerst in Nederland toegepast door internist Frank van Berkum die er in 2009 landelijke bekendheid mee verwierf als 'dr Frank'. Hij adviseerde een dieet waarin afvallers het aandeel koolhydraten in hun menu sterk verminderden en het absolute deel vetten en eiwitten op peil hielden. Destijds werd Van Berkum door onder meer de hoogleraren Martijn Katan en Frans Kok weggezet als 'alweer een hype'. Kok koos zelfs voor het 'bestrijden' van de aanpak. Inmiddels moet die als beleid gelden volgens oud-bewindsman Klink alsmede tal van bekendheden en experts die zich in bovenstaande trailer uitspreken.
Pijl en zijn vrouw Esther van Zuuren deden de afgelopen jaren veel moeite om aan te tonen dat de Paleo-lifestyle op basis van evidence (een robuust werkzaamheidsbewijs, maar geen causaal bewijs) helaas, moet worden geaccepteerd als effectief. Vorig jaar publiceerden zij in samenwerking met andere onderzoekers de eerste metastudie naar de werkzaamheid van de paleo-manier van eten, die verwant is aan de aanpak van Voeding Leeft.
Naschrift (21:30h): Frank van Berkum schrijft me zojuist: Ik was niet de eerste, maar degene met de meeste exposure via de Telegraaf in 2009. Al in 1984 begeleidde ik een patiënte die kon stoppen met insuline. Ineke Jazet schreef er een in 2006 een proefschrift over en in 2000 stond er een case report in het NTVG van Ten Hove en Meinders over DM2 en stoppen van de insuline. Voeding leeft doet het goed in de pr en daar ben ik blij om.
Fotocredits: Hanno Pijl, Voeding Leeft
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Hopelijk dat het verzet van de dinosauriërs van de voedingswetenschap nu dan uitsterft.
Maar waarom was Hanno Pijl pijl bij de publicatie van de nieuwe richtlijnen gezonde voeding geen lid meer van de Gezondheidsraad, maar slechts nog adviseur?
Kon hij zich niet vinden in de conservatieve aanbevelingen?
Arjan van Groningen de Gezondheidsraad benoemt kandidaatleden van commissies tot 'adviseur' indien er sprake is van mogelijke belangenverstrengeling (zoals ook te leren op de website van de Gezondheidsraad). Er is geen andere reden.
Het voedingsadvies van de Stichting Voeding Leeft! sluit overigens goed aan bij de aanbevelingen van de voedingsrichtlijn van de Nederlandse Diabetes Federatie: "Raad mensen met diabetes type 2 aan om de inname geraffineerde koolhydraten en suikerhoudende dranken te beperken teneinde hun lichaamsgewicht en het cardiovasculaire risico te verlagen".
Dr. Frank is een visionair!
Roomboter wordt genoemd, maar ik weet er nog wel eentje: Nederlandse Boerenkaas is al eeuwenlang volvet, en dat blijft zo.
En Griekse yoghurt is gemaakt van melk én room. Tegenwoordig mag alleen Griekenland Griekse yoghurt maken, omdat het beschermd is met een BOB. Dus in Nederland heet dat Yoghurt Griekse stijl. Die Grieken toch, niet voor niets de bakermat van onze beschaving. We komen toch altijd weer terug bij onze wortels, na de margarine dwaling. Een vergissing van een tijdperk.
Bij mijn Albert Hein in Lunteren is al drie weken de biologische roomboter uitverkocht. Daar wordt ik echt gelukkig van.
Dick, dr Frank was toch degene die minder koolhydraten en meer eiwitten wilde. Deze visie heeft hij met succes weten te verdedigen tegen de kwakzalversvereniging.
Het was toch Guido Vogel die veel minder koolhydraten ( low carb ) en veel meer verzadigd vet en een beetje meer eiwitten wilde.
Ere wie ere toekomt.
Irene, die Remeker kaas is helaas bijna nergens te krijgen. Produceer eens wat meer!