Een bericht over dit nieuws op BNR Gezond stelt:

Roep ontdekte dat mensen met diabetes type 1, ook wel suikerziekte genoemd, nog altijd cellen hebben die insuline kunnen aanmaken, maar dat die niet actief zijn. Dit is in tegenstelling met de eerdere conclusie dat de cellen helemaal weg zouden zijn. Als die cellen weer geactiveerd kunnen worden, kan de patiënt genezen, zelfs zo'n tien jaar na de diagnose.

Bij diabetes type 1 vallen afweercellen de bewuste insuline genererende cellen aan. Roep heeft nu ook precies kunnen vaststellen welke afweercellen dat zijn. "Daardoor kan je gericht een vaccin ontwikkelen dat alleen die ontspoorde afweercellen aanpakt.''

Vermoedelijk kunnen zo'n 50.000 mensen met deze vorm van diabetes baat hebben bij zo'n vaccin. Vooralsnog zijn de onderzoekers nog bezig met de eerste stappen in de ontwikkeling van zo'n vaccin.


De redactie van Foodlog vroeg de in diabetes gespecialiseerde internist Dr. Frank van Berkum om commentaar:
"Prof. Bart Roep is een uitstekende wetenschapper en zijn werk is van grote waarde. Toch vrees ik dat dit een technische waarheid zal blijken van het type 'operatie geslaagd, patient overleden'. De huidige toegepaste therapieën hebben veel en zware bijwerkingen, soms nog kwalijker dan DM type 1 zelf. Veel belangrijker is het principe wat hij bestudeert, namelijk dat er ondanks het feit dat er geen insuline circuleert in de bloedbaan van type 1 suikerpatiënten, er wel degelijk cellen overblijven die insuline kunnen produceren. Kan je die cellen nieuw leven inblazen dan genees je dus echt suikerziekte. Op de korte termijn mogen patienten daar echter nog geen oplossingen van verwachten. Het nieuws wordt door de pers teveel opgeklopt. Ik denk dat Roet de goeie koers te pakken heeft, maar patienten moeten niet denken dat ze nu al in een veilige haven kunnen aanleggen."

Fotocredits: Mel B
Dit artikel afdrukken