Wij vroegen de bekende diabetesbehandelaar Dr. Frank van Berkum om commentaar. Hij is enthousiast over de richting die het onderzoek van Prof Roet is ingeslagen maar tempert het optimisme van diabetespatienten die denken dat ze morgen genezen kunnen worden.
Roep ontdekte dat mensen met diabetes type 1, ook wel suikerziekte genoemd, nog altijd cellen hebben die insuline kunnen aanmaken, maar dat die niet actief zijn. Dit is in tegenstelling met de eerdere conclusie dat de cellen helemaal weg zouden zijn. Als die cellen weer geactiveerd kunnen worden, kan de patiënt genezen, zelfs zo'n tien jaar na de diagnose.
Bij diabetes type 1 vallen afweercellen de bewuste insuline genererende cellen aan. Roep heeft nu ook precies kunnen vaststellen welke afweercellen dat zijn. "Daardoor kan je gericht een vaccin ontwikkelen dat alleen die ontspoorde afweercellen aanpakt.''
Vermoedelijk kunnen zo'n 50.000 mensen met deze vorm van diabetes baat hebben bij zo'n vaccin. Vooralsnog zijn de onderzoekers nog bezig met de eerste stappen in de ontwikkeling van zo'n vaccin.
De redactie van Foodlog vroeg de in diabetes gespecialiseerde internist Dr. Frank van Berkum om commentaar:
"Prof. Bart Roep is een uitstekende wetenschapper en zijn werk is van grote waarde. Toch vrees ik dat dit een technische waarheid zal blijken van het type 'operatie geslaagd, patient overleden'. De huidige toegepaste therapieën hebben veel en zware bijwerkingen, soms nog kwalijker dan DM type 1 zelf. Veel belangrijker is het principe wat hij bestudeert, namelijk dat er ondanks het feit dat er geen insuline circuleert in de bloedbaan van type 1 suikerpatiënten, er wel degelijk cellen overblijven die insuline kunnen produceren. Kan je die cellen nieuw leven inblazen dan genees je dus echt suikerziekte. Op de korte termijn mogen patienten daar echter nog geen oplossingen van verwachten. Het nieuws wordt door de pers teveel opgeklopt. Ik denk dat Roet de goeie koers te pakken heeft, maar patienten moeten niet denken dat ze nu al in een veilige haven kunnen aanleggen."
Fotocredits: Mel B
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
de oorzaak van type 1 is een immunologisch georkestreerde aanval op de betacel. Het gevolg daarvan is een een absoluut tekort aan insuline, dat valt weer onder de endocrinologische aandoeningen.
Het interessante van de bevindingen van Prof Bart Roep is dat het beschermen van de nog resterende betacellen door een stringente regulatie van de bloedsuikers vermoedelijk gunstig bedraagt aan de immunologische behandeling die hij voor stelt. Dus het is om meerdere redenen zinvol om te zorgen dat de bloedsuikers binnen de normen blijven.
Dus DM1 is een immunologische aandoening.
Als ik het goed begrijp is Diabetes I dus een auto-immuunziekte?
Ik heb zojuist prof Bart Roep even gesproken. Hierbij een aanvulling. Wat mij aanspreekt in zijn aanpak is dat hij gebruik maakt van resterende cellen (betacellen) die geen of weinig insuline meer maken maar nog wel die potentie hebben. Die cellen worden belaagd door een ontregeld immuunsysteem en kunnen daardoor geen of heel weinig insuline maken. Tot voor kort dachten we dat die cellen permanent waren uitgeschakeld of zelfs geheel verdwenen waren. Zijn vakgroep heeft een techniek in ontwikkeling om die resterende cellen als het ware 'nieuw leven in te blazen'. Dat doet hij door het immuunsysteem zodanig te beinvloeden (gedeeltelijk uit te schakelen) dat de insulineproducerende cellen met rust worden gelaten en weer hun oorspronkelijke functie kunnen uitoefenen: insuline produceren. Omdat nu bekend is welke immuuncellen de insuline producerende cellen beschadigen, kan een gerichte therapie worden ingezet op die schadelijke immuuncellen.
Zelfs patienten die al jaren suikerziekte type 1 hebben zouden uiteindelijk kunnen profiteren van deze aanpak. Dat geeft hoop!