Het Duits blijkt er zelfs een speciaal woord voor te hebben: Kummerspeck, zorgenvet. Een Nederlandse onderzoeker ontdekte wat de taal al leek te weten.
De ene depressie zorgt wel voor dik worden. De andere niet. Hoe dat komt, probeerde de Nijmeegse eetgedrag-onderzoeker Tatjana van Strien te ontdekken in twee van haar onderzoeken.
Typische en atypische depressie
In de ene studie boog van Strien zich over de relatie tussen eetstijlen en depressie. Mensen die aan een typische, klassieke depressie lijden, hebben weinig eetlust. Bij een atypische depressie gaan mensen juist meer eten als ze verdrietig, gefrustreerd of somber zijn, of als ze zich vervelen.
Het opdelen van depressie in subgroepen is volgens Van Strien relatief nieuw. Het analyseren van het emotionele eetgedrag speelt een belangrijke rol bij het typeren van de verschillende typen depressie. Door een onderscheid te maken tussen typische en atypische depressies kan een gerichtere behandeling voor elk type worden ontwikkeld. Bij de atypische groep die naar troosteten grijpt, raadt van Strien aan om hun emotionele eten aan te pakken door bijvoorbeeld emotie regulerende therapieën.
Blij eten maakt niet dik
In een andere studie laat Van Strien zien dat de term ‘emotioneel eten’ te ruim geformuleerd is. Blije en andere positieve emoties blijken namelijk niet dikker te maken. Van Strien: “Eten bij positieve emoties lijkt meer op extern eten: je krijgt trek omdat er eten op tafel staat, of omdat je iets lekkers ruikt. Het wordt dus tijd om specifieker te zijn: eten bij negatieve emoties maakt je dik. De Duitsers hebben dat goed begrepen en er als enigen een speciaal woord voor. Kummerspeck – zorgenvet.”
De bevindingen van Van Strien bevestigen een intuïtief inzicht. Blij ben je niet de hele tijd. Depressief makende zorgen draag je wel de hele tijd mee en daarom maken ze dikker dan wat extra happen uit blijdschap.
Fotocredits: Smiley Smartie, TanteTati
Dit artikel afdrukken
Typische en atypische depressie
In de ene studie boog van Strien zich over de relatie tussen eetstijlen en depressie. Mensen die aan een typische, klassieke depressie lijden, hebben weinig eetlust. Bij een atypische depressie gaan mensen juist meer eten als ze verdrietig, gefrustreerd of somber zijn, of als ze zich vervelen.
De bevindingen van Van Strien bevestigen een intuïtief inzicht. Blij ben je niet de hele tijd. Depressief makende zorgen draag je wel de hele tijd mee en daarom maken ze dikker dan wat extra happen uit blijdschapNadat ze bijna 600 mensen gedurende 5 jaar had gevolgd, ontdekte ze dat de gewichtstoename bij de vrouwen in de groep vooral kwam door zogenoemd emotioneel eten. Het wordt ook wel troost-eten ('comfort food') genoemd en blijkt statistisch significant samen te hangen met een bovengemiddeld toename in Body Mass Index.
Het opdelen van depressie in subgroepen is volgens Van Strien relatief nieuw. Het analyseren van het emotionele eetgedrag speelt een belangrijke rol bij het typeren van de verschillende typen depressie. Door een onderscheid te maken tussen typische en atypische depressies kan een gerichtere behandeling voor elk type worden ontwikkeld. Bij de atypische groep die naar troosteten grijpt, raadt van Strien aan om hun emotionele eten aan te pakken door bijvoorbeeld emotie regulerende therapieën.
Blij eten maakt niet dik
In een andere studie laat Van Strien zien dat de term ‘emotioneel eten’ te ruim geformuleerd is. Blije en andere positieve emoties blijken namelijk niet dikker te maken. Van Strien: “Eten bij positieve emoties lijkt meer op extern eten: je krijgt trek omdat er eten op tafel staat, of omdat je iets lekkers ruikt. Het wordt dus tijd om specifieker te zijn: eten bij negatieve emoties maakt je dik. De Duitsers hebben dat goed begrepen en er als enigen een speciaal woord voor. Kummerspeck – zorgenvet.”
De bevindingen van Van Strien bevestigen een intuïtief inzicht. Blij ben je niet de hele tijd. Depressief makende zorgen draag je wel de hele tijd mee en daarom maken ze dikker dan wat extra happen uit blijdschap.
Fotocredits: Smiley Smartie, TanteTati
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Niet helemaal nieuw.
Want wat inderdaad de een bij 'comfort-eten' is ('gefrituurde snacks') is bij een ander gewoon met de handen eten (eet. gestoomd/gepocheerd).
Schieten we hiermee met zijn allen wat op?
Dit is inderdaad niet echt nieuw, d.w.z. er is vanuit andere disciplines, waaronder de sport, al een emotie-control handvat om te gebruiken om met stress en emoties om te gaan opdat je vanuit bewust zijn van stress iets daaraan doet en niet gaat eten als oplossing.
In de topsport wordt het gebruikt om de stress-cortisol die vrijkomt tegen te gaan, want anders is de hartslag te hoog, ademhaling niet voldoende OK, bloedcirculatie niet en treedt er te snel verzuring op, die de top-prestatie saboteert. Bijgaand is wat van de tekst die erbij hoort.
Hartcoherentie: Als je je hartritme positief weet aan te sturen, kun je stress en emoties beter in de hand houden en daarmee ook je eetpatroon beter managen.
Met behulp van eenvoudige en effectieve oefeningen van ademhaling en concentratie op feel-goodherinneringen, leer je zelf grip te krijgen op je fysiologie, je emoties en je gewicht, zodat eten weer een natuurlijke plaats krijgt in je dagelijkse leven.
In zes stappen leer je o.m.:
-je gedrag positief te veranderen en te herkennen wat jou ertoe aanzet om te gaan eten
-eenvoudige en praktische technieken om je stressreacties te managen en positieve emoties te activeren
Om het afvallen te ondersteunen kun je, meteen vanaf het begin, gebruik maken van de draagbare biofeedback technologie. In een boek van 88 pagina's wordt je begeleidt in de onderstaande stappen.
Stap 1: Je gaat stressbronnen opsporen die je gewoonte versterken om emotioneel te eten.
Je leert stress-signalen en stressreacties te onderscheiden.
Stap 2: Je gaat een techniek leren die je in staat stelt om stressgevoelens te managen en je rustiger te voelen. Tevens leer je een techniek om emotionele triggers te managen zodat je emotioneel eten kunt stoppen.
Stap 3: Opbouwen van innerlijke coherentie. Dit ondersteunt je bij het laten slagen van de commitments die je met jezelf hebt gemaakt om af te vallen.
Stap 4: Je leert een methode om veranderingen in je emotionele dieet door te voeren en nieuwe perspectieven en mogelijkheden te zien.
Stap 5: Je leert een techniek die je ondersteunt in het omgaan met sterke emotionele reacties.
Stap 6: Je maakt een verandering van emotioneel eten naar intuïtief eten.
Overigens vind ik het onderzoek niet overbodig. Het onderschrijft maar weer eens het belang van de investering in kennisoverdracht, pedagogiek en dergelijke om kinderen, groot en klein, handvatten mee te geven om te dealen met ups en downs. Dit om allerlei aanspraak op gezondheidszorg te voorkomen. En een prettige bijkomstigheid is dat men zich gelukkig voelt zonder materiële middelen.
Het accent op cognitie t.b.v. het verlengstuk van de arbeidsorganisatie is m.i. veel te groot, in ieder geval eenzijdig.
Een mooie opdracht voor de media om mensen positiever nieuws te geven!