In oktober meldde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat rood vlees 'waarschijnlijk kankerverwekkend' is, en vleeswaren in de categorie 'kankerverwekkende stoffen' thuishoren. Vermoedelijk is niet alle vlees even slecht.
Rood vlees van vee dat zijn hele leven gras heeft kunnen eten, heeft mogelijk een lager kankerrisico. Dat stelde de Mayo Clinic al in 2014. Vlees van koeien die hun hele leven of in de afmestfase gras hebben gegeten heeft een lager vetpercentage dan dat van graangevoerde runderen. In grasgevoerd vlees zitten ook meer omega-3 vetten, meer antioxidanten zoals vitamine E en meer CLA (Conjugated Linoleic Acid) dan in graangevoerd vlees. Die laatste zouden het risico op hartaandoeningen en kanker verminderen.
De onderzoeksgegevens zijn een opsteker voor het Amerikaanse bedrijf Verde Farms. Dat streeft er naar meer Amerikanen grasgevoerd vlees te laten eten, in plaats van graan- of brokgevoerd. Vleeseters in rijke landen bekeren zich meer en meer tot vlees dat ethisch verantwoord is. Dat is goed nieuws voor Verde Farms, dat zijn verkopen in 2014 met 70% zag groeien. CEO Dana Ehrlich: "Ik denk dat we echt een verschuiving waarnemen in hoe we hier in de VS over rundvlees denken. Het gaat niet alleen om minder vlees eten en onszelf tekort doen, het gaat om beter vlees."
Verde Farms grijpt het WHO-rapport dan ook aan om duidelijk te maken dat 'beter vlees' op drie marketingpijlers rust: consumentengezondheid, dierenwelzijn en duurzaamheid. Dierenwelzijn en duurzaamheid stond al hoog in het vaandel. Verde Farms laat zich voorstaan op een diervriendelijke behandeling van de koeien, die vooral in Uruguay, Nieuw-Zeeland en Australië gehouden worden. De familiebedrijven waar Verde Farms mee samenwerkt, gaan zonder feedlots, granen, antibiotica of groeihormonen te werk. Ook is het gras waar de koeien op grazen puur natuur; er komen geen synthetische pesticiden of kunstmest aan te pas.
In Nederland te koop
Ook in Nederland is gegarandeerd grasgevoerd rundvlees uit Uruguay te koop. Foodlog-partner Lento Melo biedt het in zijn webshop aan. Nota bene met korting voor Foodlog Friends.
Fotocredits: 'Grassfed beef on point buchon', devra
Dit artikel afdrukken
Ik denk dat we echt een verschuiving waarnemen in hoe we hier in de VS over rundvlees denken. Het gaat niet alleen om minder vlees eten en onszelf tekort doen, het gaat om beter vlees'Ethisch verantwoord'
De onderzoeksgegevens zijn een opsteker voor het Amerikaanse bedrijf Verde Farms. Dat streeft er naar meer Amerikanen grasgevoerd vlees te laten eten, in plaats van graan- of brokgevoerd. Vleeseters in rijke landen bekeren zich meer en meer tot vlees dat ethisch verantwoord is. Dat is goed nieuws voor Verde Farms, dat zijn verkopen in 2014 met 70% zag groeien. CEO Dana Ehrlich: "Ik denk dat we echt een verschuiving waarnemen in hoe we hier in de VS over rundvlees denken. Het gaat niet alleen om minder vlees eten en onszelf tekort doen, het gaat om beter vlees."
Verde Farms grijpt het WHO-rapport dan ook aan om duidelijk te maken dat 'beter vlees' op drie marketingpijlers rust: consumentengezondheid, dierenwelzijn en duurzaamheid. Dierenwelzijn en duurzaamheid stond al hoog in het vaandel. Verde Farms laat zich voorstaan op een diervriendelijke behandeling van de koeien, die vooral in Uruguay, Nieuw-Zeeland en Australië gehouden worden. De familiebedrijven waar Verde Farms mee samenwerkt, gaan zonder feedlots, granen, antibiotica of groeihormonen te werk. Ook is het gras waar de koeien op grazen puur natuur; er komen geen synthetische pesticiden of kunstmest aan te pas.
In Nederland te koop
Ook in Nederland is gegarandeerd grasgevoerd rundvlees uit Uruguay te koop. Foodlog-partner Lento Melo biedt het in zijn webshop aan. Nota bene met korting voor Foodlog Friends.
Fotocredits: 'Grassfed beef on point buchon', devra
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Inzet van ofwel schapen, paarden of runderen hangt af van lokale situatie en vooral van specifiek natuurdoel. De ontbrekende vraag naar schapen- (en paarden-)vlees is precies de reden waarom begrazing met schapen zonder vergoeding niet uitkomt (met trouwens ook maar nauwelijks...) Dat ligt voor runderen natuurlijk anders. Daar zijn veehouders naar de TBO's gestapt met de vraag: waarom die wezensvreemde Schotse Hooglanders en niet rassen die beter in het landschap passen (nou ja,kwestie van smaak) en ook nog geld opleveren? In de tijd dat het natuurgeld nog tegen de plinten klotste was dat zacht gezegd minder bespreekbaar dan tegenwoordig. Maar soit, alle partijen zijn nu blij met elkaar.
@Herman: dat is dan wel een groot verschil met begrazing door schapen, want daar wordt de herder of de schapeneigenaar voor VERGOED (spaart maaikosten SBB, en gebeurt veel stiller en milieuvriendelijker(alleen al door minder CO2), afhankelijk van vakmanschap van de herder). In NL worden niet alleen heideschapen, ook commercieel interessante vleesrassen (o.a.) op natuurterrein geweid. Voor Limburg uiteraard het Kudshoap (Mergellander). Eersteklas lamsvlees (dankzij de verorberde bramenstruik en brandnetelopslag?) Godweet hoe gezond dat schapenvlees wel niet is, zonder dat de dinerende restaurantbezoeker zich dat ook maar een moment afvraagt, die vraagt de sommelier:-welke wijn zou U mij hierbij aanraden?-
Toch nog even een correctie, Zé. Van gratis laten grazen is geen sprake. Daar worden flinke pachtprijzen voor betaald. En nu ook de TBO's steeds meer zelf de broek moeten ophouden, worden die onderhandelingen steeds lastiger. Als je voor een beest vijf jaar de pacht hebt betaald loopt dat aardig in de papieren.
#29 Ado, nog even over input en output. Ik weet dat je gelooft in de praatjes van Salatin, maar neem van mij (en elke kringloopdeskundige) aan dat als je melk of vlees uit de 'gesloten' kringloop haalt, je de nutriënten die in de melk of het vlees zitten, weer moet aanvullen. Salatin doet dit door voer bij een veevoedercentrale in de buurt te kopen. Wij doen het door jaarlijks onbewerkte fosfaat en kalk uit te rijden op de pampa's. Nogmaals, als je iets uit de kringloop haalt, zal je het linksom of rechtsom, direct of indirect, weer moeten toevoegen. De perpetuum mobile bestaat niet.
Herman en Ado, mooie advertorials ;-)
Zoals Mark al opmerkte is er grasgevoerd en grasgevoerd. Ik denk dat het te maken heeft met de dubbele moraal die zo normaal is in Nederland.
Ook wordt er niet of nauwelijks nagedacht over de emissies van grazende runderen. Het methaangas (1 kg CH4 is gelijk aan 25 kg CO2eq qua broeikaseffect) die ze tijdens hun leven uitstoten, maakt rundvlees een verwerpelijk product. Omdat wij onze dieren met gras, klaver en lucerne met ongeveer 22 maanden kunnen slachten, zitten we op een totale uitstoot (dus inclusief het transport naar NL van 125 gram CO2) van rond de 20 kg CO2eq per kg rundvlees zonder been. Van die 20 kg CO2eq is ongeveer driekwart toe te rekenen aan de CH4 dat tijdens het herkauwen vrijkomt. Als je er 4 jaar of langer over doet om het dier slachtrijp te krijgen, dan hebben we het over een totale emissie van boven de 35 kg CO2eq per kg rundvlees, ook al blijft Blonk het ontkennen :-)
Maar goed, het ging in deze draad over gezondheid, en dat heeft uiteraard voorrang op het redden van onze planeet. Inderdaad mag je niet op je product zetten dat het de kans op kanker beperkt. Er zijn wetenschappers die overtuigd zijn van de anticarcinogene effecten van CLA (geconjugeerd linolzuur) in rundvlees en melk van 100% 'zelfgrazende' herkauwers, maar er zijn ook sceptici. Een (veel) betere en gezonde verhouding tussen omega 3 en 6 vetzuren, is wel bewezen.
Misschien wel het belangrijkste is de kwaliteit. Rundvlees moet lekker zijn. Daarom wordt er in NL jaarlijks duizenden tonnen luxe rundvleesdelen zonder been uit onder meer Uruguay en Argentinië gegeten, voornamelijk in restaurants die een consistente hoge kwaliteit eisen.
Laatste punt is de prijs. Als je gratis de dieren het landschap mag laten begrazen, dan heb je dus een goedkoop biefstukje en dito gehakt (in een verhouding van ongeveer 1 op 10). Maar voor de veehouder die niet gesponsord wordt door Staatsbosbeheer, is grassfed rundvlees verliesgevend. Pure Graze van Ado is daar een uitzondering op. Chapeau voor Ado dat hij dit bereikt heeft.
Al met al denk ik dat het geen goed idee is geweest om consumenten niet-Nederlands rundvlees aan te bieden, want buitenlands rundvlees is in onze maatschappij net zo gewenst als asielzoekers. Ook al is het lekkerder, gezonder, duurzamer en minder dieronvriendelijk dan het lokale superrundvlees waar wij allemaal zo trots op zijn.