In oktober meldde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat rood vlees 'waarschijnlijk kankerverwekkend' is, en vleeswaren in de categorie 'kankerverwekkende stoffen' thuishoren. Vermoedelijk is niet alle vlees even slecht.
Rood vlees van vee dat zijn hele leven gras heeft kunnen eten, heeft mogelijk een lager kankerrisico. Dat stelde de Mayo Clinic al in 2014. Vlees van koeien die hun hele leven of in de afmestfase gras hebben gegeten heeft een lager vetpercentage dan dat van graangevoerde runderen. In grasgevoerd vlees zitten ook meer omega-3 vetten, meer antioxidanten zoals vitamine E en meer CLA (Conjugated Linoleic Acid) dan in graangevoerd vlees. Die laatste zouden het risico op hartaandoeningen en kanker verminderen.
De onderzoeksgegevens zijn een opsteker voor het Amerikaanse bedrijf Verde Farms. Dat streeft er naar meer Amerikanen grasgevoerd vlees te laten eten, in plaats van graan- of brokgevoerd. Vleeseters in rijke landen bekeren zich meer en meer tot vlees dat ethisch verantwoord is. Dat is goed nieuws voor Verde Farms, dat zijn verkopen in 2014 met 70% zag groeien. CEO Dana Ehrlich: "Ik denk dat we echt een verschuiving waarnemen in hoe we hier in de VS over rundvlees denken. Het gaat niet alleen om minder vlees eten en onszelf tekort doen, het gaat om beter vlees."
Verde Farms grijpt het WHO-rapport dan ook aan om duidelijk te maken dat 'beter vlees' op drie marketingpijlers rust: consumentengezondheid, dierenwelzijn en duurzaamheid. Dierenwelzijn en duurzaamheid stond al hoog in het vaandel. Verde Farms laat zich voorstaan op een diervriendelijke behandeling van de koeien, die vooral in Uruguay, Nieuw-Zeeland en Australië gehouden worden. De familiebedrijven waar Verde Farms mee samenwerkt, gaan zonder feedlots, granen, antibiotica of groeihormonen te werk. Ook is het gras waar de koeien op grazen puur natuur; er komen geen synthetische pesticiden of kunstmest aan te pas.
In Nederland te koop
Ook in Nederland is gegarandeerd grasgevoerd rundvlees uit Uruguay te koop. Foodlog-partner Lento Melo biedt het in zijn webshop aan. Nota bene met korting voor Foodlog Friends.
Fotocredits: 'Grassfed beef on point buchon', devra
Dit artikel afdrukken
Ik denk dat we echt een verschuiving waarnemen in hoe we hier in de VS over rundvlees denken. Het gaat niet alleen om minder vlees eten en onszelf tekort doen, het gaat om beter vlees'Ethisch verantwoord'
De onderzoeksgegevens zijn een opsteker voor het Amerikaanse bedrijf Verde Farms. Dat streeft er naar meer Amerikanen grasgevoerd vlees te laten eten, in plaats van graan- of brokgevoerd. Vleeseters in rijke landen bekeren zich meer en meer tot vlees dat ethisch verantwoord is. Dat is goed nieuws voor Verde Farms, dat zijn verkopen in 2014 met 70% zag groeien. CEO Dana Ehrlich: "Ik denk dat we echt een verschuiving waarnemen in hoe we hier in de VS over rundvlees denken. Het gaat niet alleen om minder vlees eten en onszelf tekort doen, het gaat om beter vlees."
Verde Farms grijpt het WHO-rapport dan ook aan om duidelijk te maken dat 'beter vlees' op drie marketingpijlers rust: consumentengezondheid, dierenwelzijn en duurzaamheid. Dierenwelzijn en duurzaamheid stond al hoog in het vaandel. Verde Farms laat zich voorstaan op een diervriendelijke behandeling van de koeien, die vooral in Uruguay, Nieuw-Zeeland en Australië gehouden worden. De familiebedrijven waar Verde Farms mee samenwerkt, gaan zonder feedlots, granen, antibiotica of groeihormonen te werk. Ook is het gras waar de koeien op grazen puur natuur; er komen geen synthetische pesticiden of kunstmest aan te pas.
In Nederland te koop
Ook in Nederland is gegarandeerd grasgevoerd rundvlees uit Uruguay te koop. Foodlog-partner Lento Melo biedt het in zijn webshop aan. Nota bene met korting voor Foodlog Friends.
Fotocredits: 'Grassfed beef on point buchon', devra
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Is dit een advertorial?
Enno
Nee. We maken duidelijk dat je als je de Mayo Clinic gelooft, je hier heel dichtbij terecht kunt. Lento Melo had er geen weet van dat we dit zouden doen.
Jammer dat de foto niet in Uruguay zelf is gemaakt. Er zit daar trouwens ook een NLer die vleesvee op puur gras produceert (voor export?), ene Dr. Gert Jan op Estancia Wekerom. Hij heeft nog wel enig contact met zijn thuisland, want reageert wel eens op NRC blogs. Daarop las ik wat hij als belangrijkste randvoorwaarde voor succesvol bedrijf ziet: behalve gezond boerenverstand, geen bankschulden!
Keurig artikel met keurige verwijzing hoe ver of dichtbij het beschreven item beschikbaar is voor de lezers/foodloggers!! (niet te zwart kijken Enno).
Wel voeg ik graag doe aan de definitie van vers gras voeren dat het hier lijkt te gaan om 100% vers zelf uit de weide gegeten gras.
Gezien het klimaat in Nederland eten (melk)koeien vandaag geen vers gras maar geconserveerd gras. Experts op dit gebied bevinden zich onder de Foodloggers en kunnen heel precies vertellen welke verschillen dat zijn.
ik denk conservering van gras van relevante invloed is op de uitspraak: op mogelijk lager risico.
Moraal van het verhaal: Komt u gras gevoerd vlees tegen uit Nederland / Europa vraag dan even door of het om 100% vers gras gaat of om geconserveerd gras zoals bijv. hooi of kuilgras. Visueel voorbeeld van geconserveerd gras (kuilgras) zijn de in plastic gewikkelde balen die je steeds meer in grasland ziet liggen. Oftewel bij bezoek van boerderij kun je vaak zelf het antwoord op de vraag al zien liggen ;-)
Ik vind dat Enno #1 een uitstekende vraag stelt. Foodlog heeft partners die vinden dat de open die discussie die Foodlog voert van belang is. Daarom helpen ze mee een economisch model op te bouwen op basis van voordeel voor Friends zodat Foodlog met alleen vrienden geheel onafhankelijk kan functioneren. Nu is die bijdrage helaas nog heel bescheiden, maar we hopen die op te bouwen zodat de ruim €100.000 die jaarlijks bij Foodlog moet, zo kunnen worden gedekt. We willen nl. geen adverteerders, maar bedrijven die niet bang zijn het gesprek met het publiek aan te gaan en het echte gesprek te faciliteren.
Ons bericht zou niet anders zijn geschreven als Lento Melo niet zijn steun aan de open discussie zou hebben betuigd. En als vlgde week blijkt dat juist grass fed heel erg slecht is voor mensen met prostaatkanker dan zullen we dat ook melden. Het is nog even de vraag of we dat dan ook met vermelding naar de betreffende partner zullen doen. Ik denk het wel, want die moet iets doen met nieuws. Het is meer de vraag hoe we dat zullen doen.
En ja, we hadden erover nagedacht: brand dus maar los, want we zoeken die discussie bij dit - inhoudelijk - nogal veilige onderwerp.
Als we nl. besluiten alleen nog grasgevoerd vlees te eten, zijn de klimaatdoelstellingen op dat gebied meteen gehaald. Daar kan geen discussie over bestaan omdat het even logisch is als 1+1=2. Het totale volume rundvlees zal nl. geweldig dalen met alle gevolgen voor de consumptie van dien. Je kunt beter plofkip eten, als je dan toch veel vlees wilt. Zo'n opmerking moet kunnen als promotie voor COP21.