De BBC laat in kijkers Tomorrow’s Food de fascinerende toekomst van ons voedsel zien. Hier alvast een stel onthullingen.
De nieuwe serie Tomorrow’s Food onthult geavanceerde technologieën en producties in boerderijen, supermarkten, keukens en restaurants over de hele wereld.
De programmamakers bezoeken een zogenaamde verticale boerderij in Kent, onderzoeken in Texas hoe chemicaliën in wolken regen produceren en gaan langs bij een restaurant met robotbediening.
De Daily Mail doet alvast een boekje open over een aantal voedseltrends die in de serie aan de orde komen.
Een Afrikaanse bes bevat de substantie miraculine. Dit stofje maskeert zure en bittere smaken en laat spruitjes en citroenen zoet smaken. De bes groeit oorspronkelijk in West-Afrika en hoewel mensen daar de bes al eeuwen eten, wacht hij nog op goedkeuring in Europa en Amerika. Wetenschappers onderzoeken of ze miraculine in tomatenplanten kunnen inbouwen. De substantie is al wel in tabletvorm via internet te koop als Mirakelbes.
Alginaatpillen
Pillen van alginaat zijn een andere trend. Ze zijn gemaakt uit bruin zeewier en laten je afvallen. In een onderzoek bleken vrachtwagenchauffeurs, bepaald niet de gezondste eters, af te vallen door de alginaatpillen te nemen voor hun veelal vetrijke maaltijd. Alginaat zou volledig gezond en veilig zijn. Keerzijde is dat mensen denken dat rustig door kunnen gaan met de verkeerde eetgewoonten.
De Tomtato
In het programma komt ook de Tomtato aan bod. Dit is een plant waaraan boven de grond tomaten groeien en onder de grond aardappelen. Het samenvoegen van deze twee soorten werkt, omdat beide planten uit de dezelfde familie komen.
3-jaar oude verse pizza
Een ander bijzonder 'toekomstvoedsel' is een pizza die 3 jaar 'vers' blijft. Het Amerikaanse leger ontwikkelde de pizza. Hij bevat glycerol, een kleur- en smaakloze, stroperige vloeistof die bacteriën weghoudt. De topping bestaat uit gedroogde mozzarella en onder druk gekookt vlees.
Chef Angela Hartnett probeerde de pizza uit: “Het deed me niet denken aan iets dat ik in Napels zou eten, maar het smaakt naar een pizza van een straatketen, de dag nadat je hem kocht. Zou je ergens middenin een woestijn zijn, dan zou het een zeer geruststellende smaak van thuis zijn’.
De eerste uitzending van Tomorrow's Food is te zien op 23 november op BBC 1 om 21.00 uur (Britse tijd).
Fotocredits: Forest and Kim Starr
Dit artikel afdrukken
De programmamakers bezoeken een zogenaamde verticale boerderij in Kent, onderzoeken in Texas hoe chemicaliën in wolken regen produceren en gaan langs bij een restaurant met robotbediening.
De Daily Mail doet alvast een boekje open over een aantal voedseltrends die in de serie aan de orde komen.
Het smaakt naar een pizza van een straatketen, de dag nadat je hem kocht. Zou je ergens middenin een woestijn zijn, dan zou het een zeer geruststellende smaak van thuis zijnZoete spruitjes
Een Afrikaanse bes bevat de substantie miraculine. Dit stofje maskeert zure en bittere smaken en laat spruitjes en citroenen zoet smaken. De bes groeit oorspronkelijk in West-Afrika en hoewel mensen daar de bes al eeuwen eten, wacht hij nog op goedkeuring in Europa en Amerika. Wetenschappers onderzoeken of ze miraculine in tomatenplanten kunnen inbouwen. De substantie is al wel in tabletvorm via internet te koop als Mirakelbes.
Alginaatpillen
Pillen van alginaat zijn een andere trend. Ze zijn gemaakt uit bruin zeewier en laten je afvallen. In een onderzoek bleken vrachtwagenchauffeurs, bepaald niet de gezondste eters, af te vallen door de alginaatpillen te nemen voor hun veelal vetrijke maaltijd. Alginaat zou volledig gezond en veilig zijn. Keerzijde is dat mensen denken dat rustig door kunnen gaan met de verkeerde eetgewoonten.
De Tomtato
In het programma komt ook de Tomtato aan bod. Dit is een plant waaraan boven de grond tomaten groeien en onder de grond aardappelen. Het samenvoegen van deze twee soorten werkt, omdat beide planten uit de dezelfde familie komen.
3-jaar oude verse pizza
Een ander bijzonder 'toekomstvoedsel' is een pizza die 3 jaar 'vers' blijft. Het Amerikaanse leger ontwikkelde de pizza. Hij bevat glycerol, een kleur- en smaakloze, stroperige vloeistof die bacteriën weghoudt. De topping bestaat uit gedroogde mozzarella en onder druk gekookt vlees.
Chef Angela Hartnett probeerde de pizza uit: “Het deed me niet denken aan iets dat ik in Napels zou eten, maar het smaakt naar een pizza van een straatketen, de dag nadat je hem kocht. Zou je ergens middenin een woestijn zijn, dan zou het een zeer geruststellende smaak van thuis zijn’.
De eerste uitzending van Tomorrow's Food is te zien op 23 november op BBC 1 om 21.00 uur (Britse tijd).
Fotocredits: Forest and Kim Starr
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
# 2 Astrid, ik acht je bijdrage een verstandige aanzet tot een discussie over hetgeen ik in mijn eerste reactie heb gezegd. Mijn antwoord daarop hoort eigenlijk thuis in mijn artikel over de gojibes. Lees dit eerst eens en geef je commentaar. Daarna zal ik je een antwoord geven.
Nee, ik vind niet dat je groente die al gezond is nog eens zoeter moet maken door er via genetische manipulatie zoet'stoffen' uit andere producten in te stoppen, daar is niks natuurlijks aan. Maak dan gewoon snoep die gezoet is met natuurlijke honing, kokosbloesemsuiker, agavesiroop of doodgewoon suiker zonder allerlei toevoegingen die nog ongezonder zijn dan suiker, dan hebben ze een echt snoepje die ze niet elk uur hoeven te krijgen, maar het weer een traktatie is bij speciale gelegendheden, want dat is het probleem bij kinderen, ze krijgen snoep alsof het eten is. Dat heeft niks te maken met of het gezond is of niet.
Al dat gekunstel met natuurlijke producten om onze smaak te verpesten brengt niks goeds, er zijn nog steeds discussies gaande of andere GMO producten wel gezond zijn, we weten nog steeds niet 100% wat die op de langere terwmijn met ons EN de natuur doen en dan willen we nu al een stap verder maken door tomaten onnodig zoet te maken met iets totaal anders, terwijl tomaten al zoet zijn?
Astrid, kinderen houden nu eenmaal van snoep of je dat nu leuk vind of niet. Als je gezonde producten het kenmerk, uiterlijk en de aantrekkelijkheid van snoep kunt meegeven, dan is dat alleen maar een win/win situatie. En natuurlijk is het goed als kinderen fruit eten, zaden en noten nemen, maar dat heeft niet dezelfde aantrekkingskracht op kinderen als snoep natuurlijk.
Neem een ijsje van grapefruit/citroen wat je zonder suiker laat smaken als zoet met de mirakelbes, wat ook een natuurproduct is. Dat zou toch geweldig zijn! Een snoepwinkel vol met gezonde groente die zoet smaken dankzij de mirakelbes en uiterlijk heeft van een smakelijke toffee of stroopwafel? Van mij mag het!
Tuurlijk niet Nel, maar je hebt het over 'gezond snoep voor kinderen', dus logisch dat ik daar specifiek op reageer
Niet alleen voor kinderen toch #4 Astrid?